Liivatteen korvaaminen kasviperäisellä agar agarilla mietityttää usein hyydykekakkujen kohdalla. Tämän sivun esimerkkireseptit auttavat sinua alkuun. Valitettavasti ”aina pätevää” kaavaa ei ole olemassa johtuen agar agarin erilaisesta käyttötavasta ja muiden ainesten vaikutuksesta sen tarpeeseen. Muunnoksissa siis ainoa vaihtoehto on hakea mahdollisimman lähelle vastaava resepti ja määrittää agar agarin tarve sen mukaan.

Agar agarin käyttö poikkeaa liivatteesta siinä, että se keitetään nesteen kanssa hyytelömäiseksi. Reseptiin on siis lisättävä nestettä, mikäli siinä ei ole valmiiksi riittävää nestemäärää hyödynnettäväksi tuossa keittämisvaiheessa. Yhtä agar agar -teelusikallista kohti tarvitaan minimissään 0,3-0,4 dl nestettä, jotta hyytelöstä tulee sopivan juoksevaa.

Kun käytät agar agaria maitopohjaisissa täytteissä, on sinun varauduttava tekemään muutoksia ainesten sekoittelujärjestykseen. Kermavaahto juoksettuu kasvipohjaisia valmisteita helpommin, eikä ole suositeltavaa sekoittaa isoa määrää kuumaa nestettä suoraan kermavaahtoon. Muuta siis järjestystä niin, että yhdistät kuuman agar-nesteseoksen ensin esimerkiksi tuorejuuston, rahkan tai vastaavan valmisteen kanssa. Tämän jälkeen on turvallisempaa kaataa seos kermavaahdon joukkoon.

Huomaathan, että jos muutat maitopohjaisen täytteen vegaaniseksi, on soveltamisessa olennaista huomioida käytettävä kasvivispivalmiste. Nämä esimerkkimuunnokset on testattu Valio Oddlygood -kasvivispillä, jonka tilavuus on vaahdotettuna kaksinkertainen vispikermaan nähden. Siksi sitä tarvitaan reseptissä puolet vähemmän kuin vispikermaa. Voi myös olla, että jollain toisella kasvivispituotteella hyytymistulos on erilainen. Löydät Lue lisää -kohdasta ainesosien alapuolelta linkin kasvivispivertailuun. Käy sieltä tarkistamassa käyttämäsi tuotteen vaahtoutuvuus. Kaiken kaikkiaan vegaanisessa leivonnassa on paljon ”tapauskohtaisuutta”, joka on otettava huomioon, kun lähdet soveltamisen tielle.

Jos kaipaat valmiita reseptejä liivatteettomista hyydykekakuista, kannattaa tassutella hakusivulle ja valita sieltä erityisruokavaliot-valintalistalta ”liivatteeton”. Vaikka tällä sivulla perehdytään agar agariin, mahdollisuudet liivatteettomien hyydekekakkujen valmistamiseen eivät rajoitu vain sen käyttöön. Kakkuja voi hyydyttää myös esimerkiksi kookosöljyn tai suklaan avulla tai paistamalla kakku uunissa.