18.12.2022
250 g Voita, huoneenlämpöisenä
250 g Maitorahkaa
n.4 1/2 -5 dl Vehnäjauhoja
1 tl Leivinjauhetta
Sekoita huolellisesti huoneenlämpöinen voi ja maitorahka. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos ja sekoita huolellisesti tasaiseksi taikinaksi. Yleiskone, vatkaimen taikinakoukut tai vaikka puuhaarukka työkaluna. Anna taikinan levätä jääkaapissa vaikka tunti. Itse olen käyttänyt samantienkin, ja hyvin toimi.
Lihapiirakkaa tehdessä voisi täytteen sipulin ja jauhelihan laittaa pannulle kypsymään jo ennen taikinan tekemistä. Täyte ehtisi jäähtyä sopivasti, kun antaisi taikinan levätä tovin. Kuumaa täytettä ei voitaikinalle kannata levittää.
Täyte: 300-400g (nauta-)jauhelihaa kypsennä pannulla omassa rasvassa / öljytilkassa tarvittaessa
2-3 sipulia silppuna pehmittele pannulla jauhelihan kyydissä
2-3 valkosipulinkynttä pehmittele pannulla edellisten kanssa, varo polttamasta / valkosipulijauhe käy myös
3 dl kypsää puuroriisiä tai ohrasuurimoita (keitä niin vähässä vedessä, että liha- tai kasvisliemikuutiolla maustettu vesi imeytyy riisiin / ohrasuurimoihin eikä ole tarve siivilöidä. Jos vesi häviää ennen kuin suurimot ovat kypsiä, lisää vain vettä ja anna kiehumisen jatkua. Pakettien kyljissä yleensä ohjeita lisäkeriisin / lisäkeohran keittämiseen. Itse tein vähän näppituntumalla.)
n. 1/2 pussia Apetit Puutarhurin kasvissekoitusta, hauduta yksinään pannulla miedolla lämmöllä tovi
Mausta jauheliha-sipuliseos mieleiseksi. Potkua saa olla, muuten on pliisua piirakkaa. Mausta myös riisi / ohrasuurimot kypsinä. Suolaa, paprikajauhetta, viispippuria myllystä jne jne. oman makuaistin mukaan.
Sekoita isossa kulhossa yllä mainitut kuumennetut aineet ja anna jäähtyä sopivaksi, jotta voit lisätä nämä:
2 raakaa kananmunaa
Chili-ketsuppia tai muuta ”potkuisaa” ketsuppia / mielimakuasi
1,5 dl kermaviiliä tai smetanaa / ranskankermaa
150 g juustoraastetta, omaan makuun sopivaa / mitä sattuu olemaan; käytin Mozzarella-Emmental-sekoitusta
Sekoita kaikki täytteen aineet sekaisin ja jos vaikuttaa kovin löysältä, kostealta, niin ripottele 1-2 rkl vehnäjauhoja sekaan. Niin minä tein eikä jauhoja maistanut kypsässä piirakassa.
—– LAITA uuni kuumenemaan 200 asteeseen. —
Jaa taikina kahteen yhtä suureen osaan, voit vaikka punnita! Kaulitse ensin toinen osa ohueksi levyksi jauhotetulla alustalla / leivinpaperin päällä. Nosta kaulimen avulla / vetämällä leivinpaperilla uunipannulle.
Levitä jäähtynyt täyte taikinalevylle. Kauli toinen taikinalevy kanneksi täytteelle. Nipistele pohjalevyn ja kansilevyn reunat napakasti yhteen. Käytän ensin sormia ja sitten haarukan piikit lappeellaan tekevät loppusilauksen.
Voitele munalla hyvin nuo nipistetyt reunat etenkin; munavoitelu toimii kuin liimana. Voitele kansi kauttaaltaan ja sitten pistele haarukalla reikiä kanteen. Ensin voitelu, sitten pistely, niin reiät pysyvät auki ja höyry tupruaa
uunissa piirakan sisältä pois.
Paistoin n 25 minuuttia uunin alimmilla kannakkeilla ja sitten n. 5 min ns. keskiosassa eli toiset kannakkeet alhaalta päin. Uunissani on neljä eri korkeutta, mihin pellin kannakkeille saa.
————————————–
Itse kaulitsin osin epähuomiossa koko taikinan pitkäksi levyksi, joka oli toiseen suuntaan suht uunipeltini kokoinen ja aivan hurjan pitkä toiseen suuntaa. Hilasin toisen pään uunipannulle leivinpaperille ja toinen pää makoili leivinalustalla 🙂
Levitin täytteen pellille olleen osan päälle ja käänsin alustalla makoilleen puolikkaan täytteen päälle. Taitosreunsn alla täyte meni mykkyrään, ja painelin tasaiseksi taikinakannen päältä sitä 🙂 Sain venytetyksi kansitaikinan juuri ja juuri peitoksi täytteelle ja nipistellyksi reunat kiinni. Hyvin meni, muttei ollut maailman paras toimintatapa noin ison taikinan kanssa. Paras kaulita kahtena osana.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5656 tähteä
Maailman paras mutakakku
2826 tähteä
Mokkapalat
2566 tähteä
Brookies
1819 tähteä
Britakakku
1527 tähteä