31.3.2023
Rahkapiirakka hiivataikinalla pellille, nestettä 5 dl
5 dl kädenlämpöistä vettä
40 * 50 g hiivaa eli riittää esim. 3/4 palaa (tai kaksi pussia kuivahiivaa)
1,5 tl suolaa
1,5 dl hienoa sokeria
4 tl kardemummaa tai maun mukaan tai ei ollenkaan
125 g voita tai margariinia
n. 13-15 dl vehnäjauhoja, näppituntuma paras apu, tarkkaa määrää vaikea sanoa, jauhot eivät aina samanlaisia ole
Valmista hiivataikina perinteiseen tapaan. Anna sen kohota kaksinkertaiseksi. Puristele ilmakuplat pois ja ota
erilleen n. 1/4 ristikkonauhoja varten. Kauli 3/4 taikinasta uunipellin kokoiseksi levyksi. Tai isommaksikin.
Leivinpaperille nosta (tai kaulitse sen päällä) levy ja taputtele ja venyttele käsin lempeästi taikinaa uunipannun
reunoille ”pystyyn”.
Pyörittele nauhoja erilleen otetusta taikinasta ristikkoa varten. Jätä nekin kohoamaan liinan alle leivinpöydälle.
Tee täyte: Laitoin 750 g maitorahkaa ( 3 Valion purkkia, a 250g)
4 kananmunaa
reilu 1 dl hienoa sokeria eli laita maun mukaan, maistele lopuksi
4 tl vanilliinisokeria tai maun mukaan vähempikin, mietohan maku on tosin
1 rkl perunajauhoja, aivan tasainen lusikallinen (sekoitin kerman sekaan ja kaadoin täytemassaan)
1,25 dl kuohukermaa ( joskus laitan ja joskus en, sillä tämä ei kuulu muistojeni alkuper. ohjeeseen)
Sekoita täytteen ainekset ja kaada täyte kohonneen taikinapohjan päälle. Lopuksi pyöritellyt ristikkonauhat asettele täytteen päälle. Voitele ne ja reunat kananmunalla.
Paista uunin keskivaiheilla 175 asteessa n.25-35 minuuttia. Tarkkaile ja toimi oman uunisi mukaan 🙂
Tällä taikinamäärällä tulee huisin muhkea, mehevä piirakka. Ei ehkä semmoinen edustusversio, mutta kotiväelle makoisa 😀
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5602 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1809 tähteä
Britakakku
1519 tähteä