KinuskikissaYhteisöVideot
Kinuskikissa
 
undefinedKinuskileipomo pellavapaita

Ihana pannukakku

14.10.2022

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/14440_Pannukakku_600x600.jpg

Olen saanut tämän ohjeen nuorena rouvana v. 1974 silloiselta työtoveriltani, joka oli mielestäni hyvin vanha mummeli. Hän oli n.50-v. :D ja hiukan tukeva, ainaisella laihdutuskuurilla. Tätä pannukakkua hän kertomansa mukaan teki aina siksi, kun ei tässä ole sokeria eli sopi hänelle, laihduttajalle ;) En ota kantaa tuohon sopivuuteen, mutta tätä olen tehnyt nämä vuosikymmenet ja hyvin on maistunut kaikille.

Käytän yleensä kevytmaitoa, mutta täysmaito tietenkin sopii tähän hyvin myös. Tulee rasvaa lisää, mutta makuakin. Rasvatonta maitoa en tähän käytä, se tekee maun laihaksi mielestäni. Pääasia tässäkin on kuitenkin herkullisuus :)

Vispaan kananmunia ensin jonkin verran, jotta tulee kohoavuutta uunissa pannukakkuun. Pulleita ilmakuplia. Ne ovat aikoinaan olleet lapsille ja nykyisin lastenlapsille hauskat katsottavat uunin luukun lävitse. En ole koskaan tykännyt litteästä, tiiviistä pannukakusta, jollaista usein näkee ja joka on monen käsitys pannukakusta. Ei kiitos.

Voi. No, voi on aina voita eikä sitä mikään voita :D Kyllähän voi antaa kiistämättä hyvän maun tässäkin. Kun vielä voitelee uunipannun voilla, niin... mmm...nam. Peukut pannarille :D

 

8 dl Kevytmaitoa (rasvaton tähän minusta liian ”vesimäistä”, täysmaito sopii, jos ei lisärasvaa pelkää )

4 Kananmunaa (joskus pieniä laitan 5)

4 dl Vehnäjauhoja

1 tl Leivinjauhetta

100 g Sulatettua voita ( margariinikin käy ja joskus laitan 50-70 g vain)

1. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.

2. Sulata voi / margariini

3. Voitele reunallinen uunipelti, oikein hyvin nurkat ja reunat. Nurkkiin pannari tarttuu helposti. Leivinpaperiakin voi käyttää, jos se varmasti ulottuu myös reunojen yläreunaan asti. Muuten taikina lirahtaa paperin alle. Koettu!

Oman uunipeltini SISÄmitat 30 x 33. (isompi on 33 x 35 , silloin laitan 9 dl maitoa ja n.4,5 dl jauhoja)

4. Mittaa jauhot ja sekoita niihin leivinjauhe.

5. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa käsivispilällä ”hiukan” eli vähän enemmän kuin vain keltuaiset rikki

6. Kaada munien joukkoon arviolta puolet maidosta ja lisää jauhoja samalla ”puuroa” hyvin vispaten. Lisää maitoa vähitellen, samalla vispaten estääksesi jauhojen paakkuuntuminen.

7. Lisää sulatettu rasva taikinaan ja vispaa sekaisin. Taikina saattaa näyttää kokkareiselta, kun rasva kylmään taikinaan joutuessaan reagoi, mutta uunissa mahdolliset voi-kököt sulavat.

8. Paista pannukakku tavallisessa sähköuunissa keskitasolla n.20 min. Aika voi vaihdella uunista riippuen ja myös siitä, miten isoja ”ilmakuplia” taikinaan nousee. Isot kuplat ruskistuvat nopeasti, kun ovat korkeita ja tyrkyllä ylälämmön paahteelle. Kannattaa pitää silmällä siinä 15 min jälkeen, koska aikavaihtelua on uunistakin riippuen. Ja joku tykkää tummemmasta ja toinen vaaleammasta pannukakusta. Oman maun mukaan paista!

9. Isotkin ilmakuplat lässähtävät uunista ottamisen jälkeen, eikä ole paha juttu se. Pannukakku on oikein hyvää ihan sinälläänkin ymmärtääkseni juuri voin (ja määrän) ansiosta. Tuplaherkkua se on esim. hillon ja kermavaahdon kera. Oma lempparini on puolukkasurvos ja joskus lusikallinen mansikkahilloa puolukan kanssa yhdessä 🙂

Ja huom. En ripottaisi sokeria uunista ottamisen jälkeen koko pannarin päälle, kuten usein tehdään. Tämä ei kaipaa sitä. Jokainen voi sitten syödessään lisätä tykötarpeet maun mukaan, jos kaipaa niitä 🙂

Kategoriat

Muuta makeaa

Lisää suosikkeihin

Muistiinpano

Tulosta

Kommentit (0)

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/myllynparas-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa