21.9.2018
Omenadonitsit uunissa
(n. 24 kpl, halkaisija 6 cm)
Taikina:
1/2 dl rypsiöljyä
1 1/2 dl maustamatonta jogurttia (myös kermaviili tai piimä käyvät)
1 kananmuna
3/4 dl sokeria
1 dl omenaraastetta (n. 1 keskikokoinen kotimainen)
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl soodaa
1/4 tl suolaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1/4 tl inkivääriä jauheena
Donitsien kastamiseen:
75 g voita
Kinuskikuorrute (riittää koko määrälle):
1 dl fariinisokeria
1/2 dl kuohukerma
50 g voita
pari hyppysellistä suolaa (tai maun mukaan)
1 1/2 – 1 3/4 dl tomusokeria
Kaneli-sokerikuorrute (riittää koko määrälle):
n. 1 dl sokeria
1/2 – 1 tl kanelia
Sekoita rypsiöljy, jogurtti, kananmuna ja sokeri kulhossa hyvin keskenään. Kuori omena, raasta karkeaksi raasteeksi ja sekoita nestemäiseen seokseen.
Yhdistä loput aineet toisessa kulhossa. Kaada nestemäinen seos kuiva-aineseoksen joukkoon ja sekoita mahdollisimman nopeasti sekaisin.
Voitele donitsipellin kolot voilla. Helpoiten se käy, kun sulatat pienen määrän (reilu 1 rkl) voita mikrossa ja levität pullasudilla sulan voin donitsipellin koloihin.
Laita taikina pursotuspussiin, leikkaa kulmaan aukko (n. 2 cm) ja pursota taikina koloihin. Älä pursota aivan täyteen, noin 2/3 riittää.
Paista donitseja 200 asteessa n. 7-8 minuuttia. Varo kypsentämästä liikaa, jottei mehevyys kärsi. Kypsä donitsi on päältä painettaessa kiinteä, mutta pehmeä. Sulata paistamisen aikana kattilassa voi, jossa kastat kypsät donitsit.
Nosta donitsit vuoasta ja kasta ne sulatetussa, suht kuumassa voissa nopeasti molemmilta puolilta. Nosta ritälän päälle hetkeksi jäähymään.
Sipaise taas voita donitsipellin koloihin ja pursota loput taikinasta koloihin. Paista ja kasta voissa kuten edellä.
Jos kierrität donitsit kaneli-sokerissa, älä anna donitsien jäähtyä täysin. Hieman kostean ja ja lämpimän donitsin pintaan sokeri tarttuu paremmin. Jos teet kinuskikuorrutuksen, donitsin voivat jäähtyä täysin.
Sokeri-kanelikuorrutus:
Sekoita sokeri ja kaneli keskenään pienessä kulhossa/lautasella. Kierrittele vielä hieman kostean lämpimät donitsit sokerissa.
Kinuskikuorrutus:
Mittaa fariinisokeri, kuohukerma ja voi kattilaan. Kuumenna keskilämmöllä samalla sekoitellen, ja anna kiehua 1-2 minuutin ajan. Nosta pois levyltä. Lisää suola sekä siivilän läpi tomusokeri. Lisää tomusokeria vähitellen ja välillä kinuskia sekoitellen. Kuorrute paksuuntuu jäähtyessään.
Kasta donitsit kinuskikuorrutteessa ja ripsauta halutessasi heti pinnalle nonparelleja, strösseleitä tai muita syötäviä koristeita. Jos kuorrute paksuuntuu liikaa, voit lämmittää sitä varovasti uudelleen. Nosta kuorrutetut donitsit hetkeksi jääkaappiin, jotta kuorrute jähmettyy paremmin.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5606 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2541 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Lissy: joo, jauheena inkivääri! Tarkennan sen vielä reseptiin. 🙂 Nämä minun donitsit ovat tosi pieniä (halkaisija n. 6 cm). Eli jos teet semmoisia ”normaalimman” kokoisia donitseja, niin sitten voit tehdä ihan koko taikinan, jotta riittää varmasti 12:een donitsiin.
Oi, Nutella-kuorrute on varmasti ihana! Ja helppo! Itsekin taisin juuri jossain lehdessä nähdä Nutellalla kuorrutettuja donitseja. Jäi kyllä idea mieleen. 😊