Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 
undefinedKinuskileipomo maris

Omenadonitsit kinuskilla tai kaneli-sokerilla

21.9.2018

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_D010414C-48EC-4B61-AC6A-7F0B524450FE_600x600.jpeg

Olen omistanut donitsipellin vasta alle puoli vuotta, mutta eipä se ole kerennyt tuona aikana kaapissa pölyttyä. Kauan jahkasin ostamista, ja mietin tuleeko peltiä lopulta käytettyä kuin vappuna. Mutta kyllä se on haukkunut hintansa takaisin moneen kertaan. 😊 Heti vappuna tein uudella pellilläni meheviä uunidonitseja pariinkin otteeseen sekä innostuin kehittelemään myös suolaiset lohidonitsit.

 

Kesällä ajattelin, että olisihan jonkinmoiset kesäiset donitsitkin kivat, ja päädyin valmistamaan ihania raparperidonitseja. Ja nyt tein sitten näitä syksyyn sopivia omenadonitseja, joista vasta herkullisia tulikin! Resepti on lähestulkoon sama kuin mitä olen käyttänyt noissa aiemmissakin makeissa donitseissani, mutta lisäsin taikinaan omenaraastetta sekä mausteita vähän reilummin. Donitsit ovat aina olleet supermeheviä ja herkullisia, mutta omenaraaste toi koostumukseen extramehevyyslisän. Päätinkin jo, että jatkossa taidan lisätä aina donitsitaikinaan omenaa, joko raasteena tai soseena. Niin hyvin se näihin sopi. Puolet donitseista kuorrutin kinuskilla ja loput kaneli-sokerilla - molempi parempi. 😋

 

Omenadonitsit uunissa
(n. 24 kpl, halkaisija 6 cm)

Taikina:
1/2 dl rypsiöljyä
1 1/2 dl maustamatonta jogurttia (myös kermaviili tai piimä käyvät)
1 kananmuna
3/4 dl sokeria
1 dl omenaraastetta (n. 1 keskikokoinen kotimainen)
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl soodaa
1/4 tl suolaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1/4 tl inkivääriä jauheena

Donitsien kastamiseen:
75 g voita

Kinuskikuorrute (riittää koko määrälle):
1 dl fariinisokeria
1/2 dl kuohukerma
50 g voita
pari hyppysellistä suolaa (tai maun mukaan)
1 1/2 – 1 3/4 dl tomusokeria

Kaneli-sokerikuorrute (riittää koko määrälle):
n. 1 dl sokeria
1/2 – 1 tl kanelia

Sekoita rypsiöljy, jogurtti, kananmuna ja sokeri kulhossa hyvin keskenään. Kuori omena, raasta karkeaksi raasteeksi ja sekoita nestemäiseen seokseen.
Yhdistä loput aineet toisessa kulhossa. Kaada nestemäinen seos kuiva-aineseoksen joukkoon ja sekoita mahdollisimman nopeasti sekaisin.

Voitele donitsipellin kolot voilla. Helpoiten se käy, kun sulatat pienen määrän (reilu 1 rkl) voita mikrossa ja levität pullasudilla sulan voin donitsipellin koloihin.
Laita taikina pursotuspussiin, leikkaa kulmaan aukko (n. 2 cm) ja pursota taikina koloihin. Älä pursota aivan täyteen, noin 2/3 riittää.

Paista donitseja 200 asteessa n. 7-8 minuuttia. Varo kypsentämästä liikaa, jottei mehevyys kärsi. Kypsä donitsi on päältä painettaessa kiinteä, mutta pehmeä. Sulata paistamisen aikana kattilassa voi, jossa kastat kypsät donitsit.

Nosta donitsit vuoasta ja kasta ne sulatetussa, suht kuumassa voissa nopeasti molemmilta puolilta. Nosta ritälän päälle hetkeksi jäähymään.

Sipaise taas voita donitsipellin koloihin ja pursota loput taikinasta koloihin. Paista ja kasta voissa kuten edellä.

Jos kierrität donitsit kaneli-sokerissa, älä anna donitsien jäähtyä täysin. Hieman kostean ja ja lämpimän donitsin pintaan sokeri tarttuu paremmin. Jos teet kinuskikuorrutuksen, donitsin voivat jäähtyä täysin.

Sokeri-kanelikuorrutus:
Sekoita sokeri ja kaneli keskenään pienessä kulhossa/lautasella. Kierrittele vielä hieman kostean lämpimät donitsit sokerissa.

Kinuskikuorrutus:
Mittaa fariinisokeri, kuohukerma ja voi kattilaan. Kuumenna keskilämmöllä samalla sekoitellen, ja anna kiehua 1-2 minuutin ajan. Nosta pois levyltä. Lisää suola sekä siivilän läpi tomusokeri. Lisää tomusokeria vähitellen ja välillä kinuskia sekoitellen. Kuorrute paksuuntuu jäähtyessään.
Kasta donitsit kinuskikuorrutteessa ja ripsauta halutessasi heti pinnalle nonparelleja, strösseleitä tai muita syötäviä koristeita. Jos kuorrute paksuuntuu liikaa, voit lämmittää sitä varovasti uudelleen. Nosta kuorrutetut donitsit hetkeksi jääkaappiin, jotta kuorrute jähmettyy paremmin.

Ainesosat

OmenaToffee/kinuski

Erityisruokavaliot

LiivatteetonPähkinätön

Kategoriat

Helpot ja nopeatPullat, munkit ja donitsitSyksySyntymäpäivätVappu

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_63E2F0E2-8E3E-4319-9A2F-A58173FBF63F_400x400.jpegmarisPorkkana-siemen-kauranäkkäri
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_B1577DCC-DE7A-493A-8B1B-18CBD9FA39F3_400x400.jpegmarisFeta-pinaatti-nyhtöpiirakka
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_D010414C-48EC-4B61-AC6A-7F0B524450FE_400x400.jpegmarisOmenadonitsit kinuskilla tai kaneli-sokerilla
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_C2D1A18B-B7FB-4B91-955C-8E27E4AEC275_400x400.jpegmarisMinit omenamuffinssit
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_A2071854-E345-4924-A5E5-A731FCD769FF_400x400.jpegmarisKinkku-leipäjuusto-puolukkapasteijat
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_image-231_400x400.jpegmarisHelppo ja mehevä omenapiirakka
2

Kommentit (4)

maris
Kinuskileipomo maris
30.11.2018 19:22

Lissy: joo, jauheena inkivääri! Tarkennan sen vielä reseptiin. 🙂 Nämä minun donitsit ovat tosi pieniä (halkaisija n. 6 cm). Eli jos teet semmoisia ”normaalimman” kokoisia donitseja, niin sitten voit tehdä ihan koko taikinan, jotta riittää varmasti 12:een donitsiin.

Oi, Nutella-kuorrute on varmasti ihana! Ja helppo! Itsekin taisin juuri jossain lehdessä nähdä Nutellalla kuorrutettuja donitseja. Jäi kyllä idea mieleen. 😊

Lissy
Kinuskileipomo Lissy
30.11.2018 18:59

Helppo kuorrute on huoneenlämpöinen Nutella 🙂 Mutta varmistan nyt että inkivääri onko se jauheena tai raastettuna, tuntuu että jauhe? Ja 12 donitsia varten pitäisi varman puolita aineet? Donitsipellin kaivelin jo esiin 😀

maris
Kinuskileipomo maris
21.9.2018 09:25

Oi, kiitti mari-johanna! Annapas donitsipellille hommia, jos sillä on päässyt loma vähän venähtämään. 😄 Nämä onkin tosi nopeat ja helpot tehdä, ja erityisesti tuo kaneli-sokeriversio. Mutta ei ole mikään aikasyöppö kinuskikuorrutuskaan. Ja muitakin erilaisia kuorrutteita kannattaa oman maun mukaan kokeilla. 🙂

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
21.9.2018 07:26

Voi nämä vasta kuulostaakin ja näyttää herkullisilta!
Täytyy myöntää että täällä päässä donitsivuoka on nyt kyllä ollut aika viraton. Tullut leivottua kaikkea muuta.
Kinuskikissa tuossa muistutteli reseptillään niistä sinun lohidonitseista ja niitä teen viikon päästä kun tulee vieraita mutta nämä vois kyllä myös pistää listalle koska omenoita vielä vähän on ja piirakat tulevat jo korvistakin ulos…
Joo-o! Ehdottomasti!

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa