Kinuskileipomo maris

Kategoria: Helpot ja nopeat,  Pullat, munkit ja donitsit,  Syksy,  Syntymäpäivät,  Vappu Nähty 324 kertaa
 
21.09.2018
 
2 kommenttia

Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Omenadonitsit kinuskilla tai kaneli-sokerilla


Olen omistanut donitsipellin vasta alle puoli vuotta, mutta eipä se ole kerennyt tuona aikana kaapissa pölyttyä. Kauan jahkasin ostamista, ja mietin tuleeko peltiä lopulta käytettyä kuin vappuna. Mutta kyllä se on haukkunut hintansa takaisin moneen kertaan. 😊 Heti vappuna tein uudella pellilläni meheviä uunidonitseja pariinkin otteeseen sekä innostuin kehittelemään myös suolaiset lohidonitsit.

 

Kesällä ajattelin, että olisihan jonkinmoiset kesäiset donitsitkin kivat, ja päädyin valmistamaan ihania raparperidonitseja. Ja nyt tein sitten näitä syksyyn sopivia omenadonitseja, joista vasta herkullisia tulikin! Resepti on lähestulkoon sama kuin mitä olen käyttänyt noissa aiemmissakin makeissa donitseissani, mutta lisäsin taikinaan omenaraastetta sekä mausteita vähän reilummin. Donitsit ovat aina olleet supermeheviä ja herkullisia, mutta omenaraaste toi koostumukseen extramehevyyslisän. Päätinkin jo, että jatkossa taidan lisätä aina donitsitaikinaan omenaa, joko raasteena tai soseena. Niin hyvin se näihin sopi. Puolet donitseista kuorrutin kinuskilla ja loput kaneli-sokerilla - molempi parempi. 😋

 

Omenadonitsit uunissa
(n. 24 kpl, halkaisija 6 cm)

Taikina:
1/2 dl rypsiöljyä
1 1/2 dl maustamatonta jogurttia (myös kermaviili tai piimä käyvät)
1 kananmuna
3/4 dl sokeria
1 dl omenaraastetta (n. 1 keskikokoinen kotimainen)
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl soodaa
1/4 tl suolaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1/4 tl inkivääriä

Donitsien kastamiseen:
75 g voita

Kinuskikuorrute (riittää koko määrälle):
1 dl fariinisokeria
1/2 dl kuohukerma
50 g voita
pari hyppysellistä suolaa (tai maun mukaan)
1 1/2 – 1 3/4 dl tomusokeria

Kaneli-sokerikuorrute (riittää koko määrälle):
n. 1 dl sokeria
1/2 – 1 tl kanelia

Sekoita rypsiöljy, jogurtti, kananmuna ja sokeri kulhossa hyvin keskenään. Kuori omena, raasta karkeaksi raasteeksi ja sekoita nestemäiseen seokseen.
Yhdistä loput aineet toisessa kulhossa. Kaada nestemäinen seos kuiva-aineseoksen joukkoon ja sekoita mahdollisimman nopeasti sekaisin.

Voitele donitsipellin kolot voilla. Helpoiten se käy, kun sulatat pienen määrän (reilu 1 rkl) voita mikrossa ja levität pullasudilla sulan voin donitsipellin koloihin.
Laita taikina pursotuspussiin, leikkaa kulmaan aukko (n. 2 cm) ja pursota taikina koloihin. Älä pursota aivan täyteen, noin 2/3 riittää.

Paista donitseja 200 asteessa n. 7-8 minuuttia. Varo kypsentämästä liikaa, jottei mehevyys kärsi. Kypsä donitsi on päältä painettaessa kiinteä, mutta pehmeä. Sulata paistamisen aikana kattilassa voi, jossa kastat kypsät donitsit.

Nosta donitsit vuoasta ja kasta ne sulatetussa, suht kuumassa voissa nopeasti molemmilta puolilta. Nosta ritälän päälle hetkeksi jäähymään.

Sipaise taas voita donitsipellin koloihin ja pursota loput taikinasta koloihin. Paista ja kasta voissa kuten edellä.

Jos kierrität donitsit kaneli-sokerissa, älä anna donitsien jäähtyä täysin. Hieman kostean ja ja lämpimän donitsin pintaan sokeri tarttuu paremmin. Jos teet kinuskikuorrutuksen, donitsin voivat jäähtyä täysin.

Sokeri-kanelikuorrutus:
Sekoita sokeri ja kaneli keskenään pienessä kulhossa/lautasella. Kierrittele vielä hieman kostean lämpimät donitsit sokerissa.

Kinuskikuorrutus:
Mittaa fariinisokeri, kuohukerma ja voi kattilaan. Kuumenna keskilämmöllä samalla sekoitellen, ja anna kiehua 1-2 minuutin ajan. Nosta pois levyltä. Lisää suola sekä siivilän läpi tomusokeri. Lisää tomusokeria vähitellen ja välillä kinuskia sekoitellen. Kuorrute paksuuntuu jäähtyessään.
Kasta donitsit kinuskikuorrutteessa ja ripsauta halutessasi heti pinnalle nonparelleja, strösseleitä tai muita syötäviä koristeita. Jos kuorrute paksuuntuu liikaa, voit lämmittää sitä varovasti uudelleen. Nosta kuorrutetut donitsit hetkeksi jääkaappiin, jotta kuorrute jähmettyy paremmin.