28.4.2018
Uunidonitsit ja kuorrute x 3
(n. 18 kpl, halkaisijaltaan 6 cm)
Huom! Jokainen kuorrutevaihtoehto riittää suurin piirtein koko donitsimäärän (n.18 kpl) kuorruttamiseen.
Ainekset:
1/2 dl rypsiöljyä
1 1/2 dl piimää
1 kananmuna
3/4 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja (olen korvannut usein 1 dl:n täysjyväspelttijauholla)
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa
1 tl kardemummaa
Donitsien voiteluun/kastamiseen:
75-100 g voita
Sokeri-kanelikuorrutus:
n. 1 dl sokeria
1/2-1 tl kanelia
Kinuskikuorrutus:
1 dl fariinisokeria
1/2 dl kuohukermaa
50 g voita
1/2 tl vaniljasokeria
hyppysellinen suolaa
n. 1 3/4 dl tomusokeria
muutama pala tummaa suklaata
sormisuolaa
Suklaakuorrutus:
160 g maitosuklaata
3/4 dl kuohukermaa
muutama pala valkosuklaata
Sekoita rypsiöljy, piimä, kananmuna ja sokeri kulhossa hyvin keskenään. Yhdistä loput aineet keskenään toisessa kulhossa. Kaada nestemäinen seos kuiva-aineseoksen joukkoon ja sekoita mahdollisimman nopeasti sekaisin.
Voitele donitsipellin kolot voilla. Helpoiten se käy niin, että sulatat pienen määrän (n. 1 rkl) voita mikrossa ja levität pullasudilla sulan voin donitsipellin koloihin.
Laita taikina pursotuspussiin ja pursota taikina koloihin. Älä pursota ihan täyteen, noin 2/3 riittää.
Paista donitseja 200 asteessa n. 6-7 minuuttia. Varo kypsentämästä liikaa, jottei mehevyys kärsi. Valmis donitsi on pinnalta painettaessa kiinteä, mutta pehmeä.
Nosta donitsit vuoasta ja kasta ne nopeasti molemmilta puolilta sulatetussa, suht kuumassa voissa. Nosta ritilän päälle hetkeksi jäähtymään.
Sipaise taas voita donitsipellin koloihin ja pursota loput taikinasta koloihin. Taikinaa riittää vielä noin puolikkaalle pellille. Paista loputkin donitsit ja kasta ne nopesti voissa ja nosta ritilän päälle jäähtymään.
Jos kierrität donitsit sokerissa, älä anna donitsien jäähtyä täysin. Hieman kostean lämpimään donitsiin sokeri tarttuu parhaiten. Jos sen sijaan teet kinuski- tai suklaakuorrutuksen, donitsien voi antaa jäähtyä täysin.
Sokeri-kanelikuorrutus: Sekoita sokeri ja kaneli keskenään ja laita seos lautaselle tai pieneen kulhoon. Kierrittele vielä hieman kostean lämpimät donitsit kauttaaltaan sokeri-kanelissa.
Kinuskikuorrutus: Mittaa fariinisokeri, kuohukerma, voi ja vaniljasokeri kattilaan. Kuumenna keskilämmöllä ja anna kiehua noin minuutin ajan. Nosta pois levyltä. Lisää hyppysellinen suolaa sekä tomusokeri siivilän läpi. Sekoita kuorrute tasaiseksi.
Tomusokeria voi riittää joskus pienempikin määrä, joten sitä kannattaa lisätä vähitellen, jottei kuorrutuksesta tule liian paksua. Kasta donitsit kuorrutteessa ja ripsauta halutessasi välittömästi kastamisen jälkeen muutama sormisuolahippunen kuorrutteen pinnalle. Jos kuorrute paksuuntuu, lämmitä sitä varovasti uudelleen.
Sulata muutama pala tummaa suklaata. Laita suklaasula pieneen pakastuspussiin, leikkaa kulmaan aukko ja pursota raitoja kinuskikuorrutetun donitsin päälle.
Suklaakuorrutus: Rouhi maitosuklaa ja laita se kerman kanssa kattilaan. Kuumenna keskilämmöllä, koko ajan sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut kokonaan ja seos on tasaista. Kasta donitsit kuorruttaeessa ja nosta ritilän päälle jähmettymään.
Sulata muutama pala valkosuklaata esim. mikrossa ja laita suklaasula pieneen pakastuspussiin. Leikkaa kulmaan aukko ja pursota raitoja suklaakuorrutetun donitsin päälle.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5607 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2541 tähteä
Brookies
1814 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Miranster: kiitti! Tuo kinuskikuorrutus onkin ihan superhyvää! Tykästyin siihen senkin takia, koska se ei jää tahmaiseksi, vaan jähmettyy juuri sopivaksi. Ja sekin on hyvä puoli, että tuota ei tarvitse keitellä pitkään, kuten kinuskia yleensä. 🙂