Kinuskileipomo maris

Kategoria: Helpot ja nopeat,  Pullat, munkit ja donitsit,  Syntymäpäivät,  Vappu Nähty 6760 kertaa
 
28.04.2018
 
4 kommenttia

Erityisruokavaliot: Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTIMehevät uunidonitsit (kaneli-sokeri, kinuski ja suklaa)


Viimeisen kolmen vuoden ajan - sen ajan kun leipomista olen vähänkään harrastanut - olen viimeistäänkin näin vapun alla alkanut haikailla donitsipellin perään. Lopulta olen kuitenkin aina nykäissyt itseni haihatteluistani tukevasti takaisin maanpinnalle. Jokin pieni järjen ääni kai siellä on naputtanut, että et sinä semmoista peltiä tarvitse. 

Mutta niin kuin tarkkasilmäisimmät jo ehkä huomasivatkin, niin tänä vuonna tuo järjen ääni kärsi häviön, ja nyt minullakin on donitsipelti. 😄

 

Tämän uuden hankinnan taustalla on tosin semmoinen juttu, että sain viime jouluna veljeni perheeltä joululahjarahan leivontavälineiden hankkimista varten. Olin säästänyt tuota lahjakorttia tähän asti, koska halusin ostaa sillä jotain erityistä ja sellaista, josta haaveilen, mutta en ehkä itse raaski ostaa. Ja nyt tuli tunne, että donitsipellinhän minä ostankin! Lisäksi hankin vielä kunnollisen jäähdytysritilän. Molemmat ”joululahjat” ovat olleet jo kovassa käytössä, ja sietää kyllä ihmetellä miten olen tähän asti edes pärjännyt ilman donitsipeltiä. Tosi kätevä kapistus! Löysin vielä tuommoisen pellin, jolla saa juuri hyvänkokoisia donitseja (halkaisija 6 cm) aikaiseksi: ei liian suuria eikä pieniä, vaan juuri hyviä.

 

 

Viime vuonna tein donitseja muffinssipellillä. Tuon ohjeen löysin silloin Suklaapossun blogista, mutta sittemmin olen ohjetta hieman muokannut. Niinpä ajattelin julkaista tämän oman tuunatun versioni tuosta herkullisesta uunidonitsireseptistä, ja lisäksi muutaman kuorrutevaihtoehdon. Herkullisen ja nopeatekoisen kinuskikuorrutuksen ohjeen löysin täältä.

Uunidonitsit ja kuorrute x 3
(n. 18 kpl, halkaisijaltaan 6 cm)

Huom! Jokainen kuorrutevaihtoehto riittää suurin piirtein koko donitsimäärän (n.18 kpl) kuorruttamiseen.

Ainekset:
1/2 dl rypsiöljyä
1 1/2 dl piimää
1 kananmuna
3/4 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja (olen korvannut usein 1 dl:n täysjyväspelttijauholla)
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa
1 tl kardemummaa

Donitsien voiteluun/kastamiseen:
75-100 g voita

Sokeri-kanelikuorrutus:
n. 1 dl sokeria
1/2-1 tl kanelia

Kinuskikuorrutus:
1 dl fariinisokeria
1/2 dl kuohukermaa
50 g voita
1/2 tl vaniljasokeria
hyppysellinen suolaa
n. 1 3/4 dl tomusokeria

muutama pala tummaa suklaata
sormisuolaa

Suklaakuorrutus:
160 g maitosuklaata
3/4 dl kuohukermaa
muutama pala valkosuklaata

Sekoita rypsiöljy, piimä, kananmuna ja sokeri kulhossa hyvin keskenään. Yhdistä loput aineet keskenään toisessa kulhossa. Kaada nestemäinen seos kuiva-aineseoksen joukkoon ja sekoita mahdollisimman nopeasti sekaisin.

Voitele donitsipellin kolot voilla. Helpoiten se käy niin, että sulatat pienen määrän (n. 1 rkl) voita mikrossa ja levität pullasudilla sulan voin donitsipellin koloihin.
Laita taikina pursotuspussiin ja pursota taikina koloihin. Älä pursota ihan täyteen, noin 2/3 riittää.

Paista donitseja 200 asteessa n. 6-7 minuuttia. Varo kypsentämästä liikaa, jottei mehevyys kärsi. Valmis donitsi on pinnalta painettaessa kiinteä, mutta pehmeä.

Nosta donitsit vuoasta ja kasta ne nopeasti molemmilta puolilta sulatetussa, suht kuumassa voissa. Nosta ritilän päälle hetkeksi jäähtymään.

Sipaise taas voita donitsipellin koloihin ja pursota loput taikinasta koloihin. Taikinaa riittää vielä noin puolikkaalle pellille. Paista loputkin donitsit ja kasta ne nopesti voissa ja nosta ritilän päälle jäähtymään.
Jos kierrität donitsit sokerissa, älä anna donitsien jäähtyä täysin. Hieman kostean lämpimään donitsiin sokeri tarttuu parhaiten. Jos sen sijaan teet kinuski- tai suklaakuorrutuksen, donitsien voi antaa jäähtyä täysin.

Sokeri-kanelikuorrutus: Sekoita sokeri ja kaneli keskenään ja laita seos lautaselle tai pieneen kulhoon. Kierrittele vielä hieman kostean lämpimät donitsit kauttaaltaan sokeri-kanelissa.

Kinuskikuorrutus: Mittaa fariinisokeri, kuohukerma, voi ja vaniljasokeri kattilaan. Kuumenna keskilämmöllä ja anna kiehua noin minuutin ajan. Nosta pois levyltä. Lisää hyppysellinen suolaa sekä tomusokeri siivilän läpi. Sekoita kuorrute tasaiseksi.
Tomusokeria voi riittää joskus pienempikin määrä, joten sitä kannattaa lisätä vähitellen, jottei kuorrutuksesta tule liian paksua. Kasta donitsit kuorrutteessa ja ripsauta halutessasi välittömästi kastamisen jälkeen muutama sormisuolahippunen kuorrutteen pinnalle. Jos kuorrute paksuuntuu, lämmitä sitä varovasti uudelleen.

Sulata muutama pala tummaa suklaata. Laita suklaasula pieneen pakastuspussiin, leikkaa kulmaan aukko ja pursota raitoja kinuskikuorrutetun donitsin päälle.

Suklaakuorrutus: Rouhi maitosuklaa ja laita se kerman kanssa kattilaan. Kuumenna keskilämmöllä, koko ajan sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut kokonaan ja seos on tasaista. Kasta donitsit kuorruttaeessa ja nosta ritilän päälle jähmettymään.

Sulata muutama pala valkosuklaata esim. mikrossa ja laita suklaasula pieneen pakastuspussiin. Leikkaa kulmaan aukko ja pursota raitoja suklaakuorrutetun donitsin päälle.