Kinuskileipomo maris

Kategoria: Muut suolapalat,  Rippijuhlat,  Syntymäpäivät,  Vappu,  Ylioppilasjuhlat Nähty 269 kertaa
 
03.05.2018
 
4 kommenttia

Mehevät lohidonitsit uunissa


Uudesta donitsipellistäni innostuneena kokeilin vappuna tehdä makeiden donitsien ohella myös suolaisia donitseja. Tai oikeastaan kaksikin satsia piti tehdä, koska ensimmäiseen versioon jäi mielestäni hieman korjailemisen varaa, vaikka ihan syötäviä nekin olivat. Tähän jälkimmäiseen erään kuitenkin lisäsin hieman enemmän sattumia eli kylmäsavulohta ja sinihomejuustomurua, ja jauhoja puolestaan vähemmän. Lisäksi kastoin donitsit heti uunista ottamisen jälkeen sulassa, kuumassa voissa. Nämä muutokset olivat oikeansuuntaisia, ja eritoten tuo donitsien nopea dippaus voissa toi vieläkin lisää mehevyyttä sekä selkeän makueron verrattuna muffinssiin. 

 

Näitä donitseja ei tarvitse enää paistamisen jälkeen mitenkään erityisemmin kuorruttaa, sillä se hoituu jo ennen paistamista: voideltuun vuokaan ripotellaan seesaminsiemeniä ja taikina pursotetaan päälle. Näin donitseissa on jo vuoasta otettaessa kaunis ”koristeellinen” pinta. Seesaminsiementen sijaan tai ohella, voi koloihin ripotella myös esim. juustoraastetta. Tällöin donitseihin tulee nätti kiiltävä pinta. Jälkeenpäin tuli mieleeni, että mm. erilaiset tuoreet yrtitkin voisivat olla kivoja tämäntapaisessa koristelussa. 

 

Vaikka vappu tämän vuoden osalta on jo juhlittu, niin eipä hätää: näitä sopii nautiskella muulloinkin, vaikkapa tulevissa kevään ja kesän juhlissa pieninä suolapaloina. Ja jos donitsipeltiä ei kotoa löydy, niin esimerkiksi minimuffinssivuoka sopii näiden valmistamiseen varmasti oikein hyvin. Muoto on vain eri. 🙂

Lohidonitsit
(n. 24 kpl, halkaisijaltaan 6 cm)

Taikina:
2 kananmunaa
200 g kermaviiliä
1/2 dl sulatettua voita
1/2 dl oliiviöljyä
120 g kylmäsavulohta
1 1/2 dl  sinihomejuustomurua (esim. Valion Aura)
pieni (puna)sipuli
1 tl hunajaa
1/2 dl hienonnettua tilliä
mustapippuria muutama pyöräytys myllystä

2 1/2 dl vehnäjauhoja/täysjyväspelttijauhoja (itsellä näissä 1 dl vehnää ja 1 1/2 dl spelttiä)
1 1/2 tl leivinjauhetta

Vuoan voiteluun:
voita sulatettuna
n. 1/2 dl seesaminsiemeniä (tai juustoraastetta)

Donitsien kastamiseen:
n. 75 g voita

Voitele donitsipellin kolot sulatetulla voilla pullasudin avulla (itselläni käytössä 12 koloinen vuoka, donitsin halk. 6 cm). Ripottele vuokaan seesaminsiemeniä tai juustoraastetta (tai molempia).

Hienonna sipuli ja kuullota silppua kevyesti oliiviöljyn kera pannulla.
Silppua kylmäsavulohi pieniksi paloiksi. Hienonna tilli. Sulata voi.

Sekoita isossa kulhossa jauhot ja leivinjauhe.

Sekoita toisessa kulhossa kaikki loput aineet huolellisesti sekaisin ja kaada kostea-aineseos jauho-leivinjauheseoksen sekaan. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

Laita taikina isoon pursotuspussiin, sulje pussi pussinsulkijalla ja leikkaa kulmaan noin 2 cm:n kokoinen aukko. Pursota taikinaa seesaminsiemenillä/juustoraasteella kuorrutettuihin donitsipellin koloihin (ei ihan täyteen, n. 2/3).

Paista 200 asteessa n. 8-10 minuuttia. Vältä ylikypsentämistä, jottei mehevyys kärsi.

Nosta donitsit varovasti vuoan koloista esim. voiveitsen avulla ja kasta nopeasti peltiä vasten ollut puoli donitsista sulassa, kuumassa voissa.
Nosta ritilän päälle jäähtymään.

Voitele pellin kolot, kuorruta seesaminsiemenillä/juustoraasteella ja pursota loppu taikina koloihin. Paista ja dippaa voissa, samoin kuin edellä.