Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 
undefinedKinuskileipomo maris

Mehevät lohidonitsit uunissa

3.5.2018

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_10D25282-B139-46E1-B627-D32131DB1E2A_600x600.jpeg

Uudesta donitsipellistäni innostuneena kokeilin vappuna tehdä makeiden donitsien ohella myös suolaisia donitseja. Tai oikeastaan kaksikin satsia piti tehdä, koska ensimmäiseen versioon jäi mielestäni hieman korjailemisen varaa, vaikka ihan syötäviä nekin olivat. Tähän jälkimmäiseen erään kuitenkin lisäsin hieman enemmän sattumia eli kylmäsavulohta ja sinihomejuustomurua, ja jauhoja puolestaan vähemmän. Lisäksi kastoin donitsit heti uunista ottamisen jälkeen sulassa, kuumassa voissa. Nämä muutokset olivat oikeansuuntaisia, ja eritoten tuo donitsien nopea dippaus voissa toi vieläkin lisää mehevyyttä sekä selkeän makueron verrattuna muffinssiin. 

 

Näitä donitseja ei tarvitse enää paistamisen jälkeen mitenkään erityisemmin kuorruttaa, sillä se hoituu jo ennen paistamista: voideltuun vuokaan ripotellaan seesaminsiemeniä ja taikina pursotetaan päälle. Näin donitseissa on jo vuoasta otettaessa kaunis ”koristeellinen” pinta. Seesaminsiementen sijaan tai ohella, voi koloihin ripotella myös esim. juustoraastetta. Tällöin donitseihin tulee nätti kiiltävä pinta. Jälkeenpäin tuli mieleeni, että mm. erilaiset tuoreet yrtitkin voisivat olla kivoja tämäntapaisessa koristelussa. 

 

Vaikka vappu tämän vuoden osalta on jo juhlittu, niin eipä hätää: näitä sopii nautiskella muulloinkin, vaikkapa tulevissa kevään ja kesän juhlissa pieninä suolapaloina. Ja jos donitsipeltiä ei kotoa löydy, niin esimerkiksi minimuffinssivuoka sopii näiden valmistamiseen varmasti oikein hyvin. Muoto on vain eri. 🙂

Lohidonitsit
(n. 24 kpl, halkaisijaltaan 6 cm)

Taikina:
2 kananmunaa
200 g kermaviiliä
1/2 dl sulatettua voita
1/2 dl oliiviöljyä
120 g kylmäsavulohta
1 1/2 dl  sinihomejuustomurua (esim. Valion Aura)
pieni (puna)sipuli
1 tl hunajaa
1/2 dl hienonnettua tilliä
mustapippuria muutama pyöräytys myllystä

2 1/2 dl vehnäjauhoja/täysjyväspelttijauhoja (itsellä näissä 1 dl vehnää ja 1 1/2 dl spelttiä)
1 1/2 tl leivinjauhetta

Vuoan voiteluun:
voita sulatettuna
n. 1/2 dl seesaminsiemeniä (tai juustoraastetta)

Donitsien kastamiseen:
n. 75 g voita

Voitele donitsipellin kolot sulatetulla voilla pullasudin avulla (itselläni käytössä 12 koloinen vuoka, donitsin halk. 6 cm). Ripottele vuokaan seesaminsiemeniä tai juustoraastetta (tai molempia).

Hienonna sipuli ja kuullota silppua kevyesti oliiviöljyn kera pannulla.
Silppua kylmäsavulohi pieniksi paloiksi. Hienonna tilli. Sulata voi.

Sekoita isossa kulhossa jauhot ja leivinjauhe.

Sekoita toisessa kulhossa kaikki loput aineet huolellisesti sekaisin ja kaada kostea-aineseos jauho-leivinjauheseoksen sekaan. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

Laita taikina isoon pursotuspussiin, sulje pussi pussinsulkijalla ja leikkaa kulmaan noin 2 cm:n kokoinen aukko. Pursota taikinaa seesaminsiemenillä/juustoraasteella kuorrutettuihin donitsipellin koloihin (ei ihan täyteen, n. 2/3).

Paista 200 asteessa n. 8-10 minuuttia. Vältä ylikypsentämistä, jottei mehevyys kärsi.

Nosta donitsit varovasti vuoan koloista esim. voiveitsen avulla ja kasta nopeasti peltiä vasten ollut puoli donitsista sulassa, kuumassa voissa.
Nosta ritilän päälle jäähtymään.

Voitele pellin kolot, kuorruta seesaminsiemenillä/juustoraasteella ja pursota loppu taikina koloihin. Paista ja dippaa voissa, samoin kuin edellä.

Ainesosat

KalaTäysjyvä/ruis

Kategoriat

Muut suolapalatRippijuhlatSyntymäpäivätVappuYlioppilasjuhlat

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_63E2F0E2-8E3E-4319-9A2F-A58173FBF63F_400x400.jpegmarisPorkkana-siemen-kauranäkkäri
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_B1577DCC-DE7A-493A-8B1B-18CBD9FA39F3_400x400.jpegmarisFeta-pinaatti-nyhtöpiirakka
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_D010414C-48EC-4B61-AC6A-7F0B524450FE_400x400.jpegmarisOmenadonitsit kinuskilla tai kaneli-sokerilla
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_C2D1A18B-B7FB-4B91-955C-8E27E4AEC275_400x400.jpegmarisMinit omenamuffinssit
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_A2071854-E345-4924-A5E5-A731FCD769FF_400x400.jpegmarisKinkku-leipäjuusto-puolukkapasteijat
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_image-231_400x400.jpegmarisHelppo ja mehevä omenapiirakka
2

Kommentit (6)

maris
Kinuskileipomo maris
17.6.2018 20:08

Kiitos, Sanna! Olen aikasta varma, että gluteenittominakin onnistuvat oikein hyvin. Vaalean gluteenittoman jauhoseoksen ohella näihin voisi sopia vehnäjauhojen tilalle myös jokin tumma jauhoseos. Esim. viljatuotteella on minusta kiva gluteeniton tummajauhoseos, kuten myös vaalea. Niissä ei ole kohotusaineitakaan mukana, niin ei siltä osin tarvitsisi reseptiäkään lähteä muuttamaan. 🙂

Sanna Uotila
17.6.2018 19:46

Kivoja! Jotain suolaisia juttuja etsin tenavien synttäripöytään, nämä kokeiluun!
Miten mahtaisi onnistua jauhojen vaihto gluteenittomiin?

maris
Kinuskileipomo maris
5.5.2018 08:23

Kiitokset mari-johanna! Minä jotenkin ajattelin, kun ajatuksen suolaisista donitseista sain, että reseptejä varmaan löytyy ihan pilvin pimein – kunhan vaan otan ja valitsen. Ihan tyrmistyin ja vähän harmistuinkin, kun en löytänytkään. 😯 Oli sitten ihan pakko ryhtyä itse nyhertämään reseptiä kasaan, kun olin jo niin nähnyt sieluni silmin suolaisia rinkuloita makeiden rinkuloiden rinnalla. 😛

Näistä tuli kyllä ihan yllättävän maukkaita, ja saivat kehujakin kovasti. Suosittelen siis koklaamaan, jos yhtään kiinnostaa. Parhaalta maistuvat tuoreeltaan tai pikkuisen lämmitettynä, mutta eivät kyllä olleet hullumpia kylminäkään. 🙂

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
5.5.2018 06:17

Viiko taas vierähtänyt…Huomioin jo aiemmin nämä suolaiset herkut, mutta viikon tuiskeessa muistan vain pohtineeni, että mielenkiintoinen idea!
Nyt vihdoin reseptiisi ehdin perehtyä ja todentotta! Onpa muuten varmasti hyviä!
Nämä saavat veden kielelle jo pelkän miettimisen kautta. En kyllä totuuden nimissä ole tullut koskaan ajatelleeksi, että donitsit voisivat olla myös suolaisia, mutta mikä ettei!
Täytyy kokeilla kesän aikana!

maris
Kinuskileipomo maris
4.5.2018 16:57

Kiitti, Irzu. 😊
No sitten vaan herkut mukaan ensi kerralla, ilman muuta! Ja noita sattumiahan voi kyllä halutessaan muutella omaan makuun sopiviksi. Esim. jos aurajuusto ei tunnu omalta jutulta, niin tilalle vaikka fetaa tai muuta vahvemman makuista juustoa.

Irzu
Kinuskileipomo Irzu
4.5.2018 12:00

Vauuu!! Niin herkullisen näköisiä että. Kiitos ohjeesta, näitä pitää koklata ilman muuta! Olen tehnyt vastaavalla tavalla valkosipulibageleita, mutta ei tullut mieleen lisätä herkkuja mukaan 🙂

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa