3.5.2018
Lohidonitsit
(n. 24 kpl, halkaisijaltaan 6 cm)
Taikina:
2 kananmunaa
200 g kermaviiliä
1/2 dl sulatettua voita
1/2 dl oliiviöljyä
120 g kylmäsavulohta
1 1/2 dl sinihomejuustomurua (esim. Valion Aura)
pieni (puna)sipuli
1 tl hunajaa
1/2 dl hienonnettua tilliä
mustapippuria muutama pyöräytys myllystä
2 1/2 dl vehnäjauhoja/täysjyväspelttijauhoja (itsellä näissä 1 dl vehnää ja 1 1/2 dl spelttiä)
1 1/2 tl leivinjauhetta
Vuoan voiteluun:
voita sulatettuna
n. 1/2 dl seesaminsiemeniä (tai juustoraastetta)
Donitsien kastamiseen:
n. 75 g voita
Voitele donitsipellin kolot sulatetulla voilla pullasudin avulla (itselläni käytössä 12 koloinen vuoka, donitsin halk. 6 cm). Ripottele vuokaan seesaminsiemeniä tai juustoraastetta (tai molempia).
Hienonna sipuli ja kuullota silppua kevyesti oliiviöljyn kera pannulla.
Silppua kylmäsavulohi pieniksi paloiksi. Hienonna tilli. Sulata voi.
Sekoita isossa kulhossa jauhot ja leivinjauhe.
Sekoita toisessa kulhossa kaikki loput aineet huolellisesti sekaisin ja kaada kostea-aineseos jauho-leivinjauheseoksen sekaan. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
Laita taikina isoon pursotuspussiin, sulje pussi pussinsulkijalla ja leikkaa kulmaan noin 2 cm:n kokoinen aukko. Pursota taikinaa seesaminsiemenillä/juustoraasteella kuorrutettuihin donitsipellin koloihin (ei ihan täyteen, n. 2/3).
Paista 200 asteessa n. 8-10 minuuttia. Vältä ylikypsentämistä, jottei mehevyys kärsi.
Nosta donitsit varovasti vuoan koloista esim. voiveitsen avulla ja kasta nopeasti peltiä vasten ollut puoli donitsista sulassa, kuumassa voissa.
Nosta ritilän päälle jäähtymään.
Voitele pellin kolot, kuorruta seesaminsiemenillä/juustoraasteella ja pursota loppu taikina koloihin. Paista ja dippaa voissa, samoin kuin edellä.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5611 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kiitos, Sanna! Olen aikasta varma, että gluteenittominakin onnistuvat oikein hyvin. Vaalean gluteenittoman jauhoseoksen ohella näihin voisi sopia vehnäjauhojen tilalle myös jokin tumma jauhoseos. Esim. viljatuotteella on minusta kiva gluteeniton tummajauhoseos, kuten myös vaalea. Niissä ei ole kohotusaineitakaan mukana, niin ei siltä osin tarvitsisi reseptiäkään lähteä muuttamaan. 🙂