10.06.2019   9 kommenttia Kategoria: Kesä,  Täytekakut,  Ylioppilasjuhlat
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Kesäjuhlien kakku


Kurkistus kakun sisälle kertoo, missä tämän reseptin salaisuus piilee. Lakritsaiset, ohuet kakkupohjakerrokset ja vadelmien raikastama valkosuklaatäyte ovat yhdessä enemmän kuin osiensa summa. Tätä kakkua leipoessa ja maistellessa havahduin, että lakritsi sopii tietyissä tilanteissa ja sopivassa suhteessa käytettynä täytekakkuun suklaatakin paremmin. Älä siis epäröi silloin tällöin haastaa perinteistä suklaakakkupohjaa!

Kuorruttamisessa ja koristelussa on esillä pari erilaista tekniikkaa. ”Suklaapitsi” peittää reunan näppärästi ja jättää kuitenkin vihreän kermapinnan piristämään kokonaisuutta. Päällinen muodostuu pursotuksesta, joka saa aikaan kakun päälle jättimäisen ruusun. Viimeinen silaus on luotu suihkutettavalla elintarvikevärillä. Näin kakun värit ja maut ovat hyvin tasapainossa keskenään.

  • Musta kakkupohja:
  • 1 ½ dl Haganolin salmiakkimixeriä
  • 1 rkl perunajauhoja
  • 50 g voita
  • 1 ½ dl vehnäjauhoja
  • 1 ½ tl leivinjauhetta
  • 5 munaa
  • 2 ¼ dl sokeria
  • Kostutus:
  • 2 ¾ dl maitoa
  • Täyte:
  • 4 dl vispikermaa
  • 300 g valkosuklaata
  • 250 g mascarponejuustoa
  • 250 g suomalaisia vadelmia


  • Sekoita salmiakkimixeri ja perunajauhot kattilassa. Kuumenna liedellä, kunnes kiisseli pulpahtaa, mutta älä jatka keittämistä. Nosta kattila liedeltä ja lisää voi. Sekoittele, kunnes voi on sulanut ja seos on tasaista. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe keskenään. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi munavaahtoon puolet jauhoseoksesta ja lisää tämän jälkeen vuorotellen salmiakkikiisseliä ja jauhoseosta vatkaimen hitaimmalla teholla sekoittaen. Kaada taikina pellille (31 x 39 cm) leivinpaperin päälle.
  • Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 12 minuuttia. Kumoa samantien toisen, sokeroidun leivinpaperin päälle. Irrota leivinpaperi salmiakkipohjasta. Anna pohjan jäähtyä. Leikkaa irtopohjavuoan reunusta apuna käyttäen 4 ympyrää (halkaisija 16 cm). Ympyrät voivat muodostua useammasta palasta.
  • Valmista täyte. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sulata valkosuklaa mikrossa miedolla lämmöllä (n. 200 W). Yhdistä vatkaimella sekoittaen mascarpone ja suklaasula. Lisää suklaaseos kermavaahdon joukkoon.
  • Vuoraa pienen irtopohjavuoan (halkaisija 16 cm) pohja leivinpaperilla. Kierrä reunan suojaksi reunakalvo (leveys 12 cm) tai leivinpaperisuikaleita, jotta saat vuokaan lisää korkeutta. Vaihtoehtoisesti voit käyttää korkeaa irtopohjavuokaa. Laita ensimmäinen pohjaympyrä vuokaan, kostuta ja levitä päälle kolmasosa täytteestä. Upota joukkoon vadelmia. Pakastemarjat kannattaa käyttää jäisinä. Tee seuraavat kerrokset samaan tapaan, kunnes kakussa on neljä pohjakerrosta ja kolme täytekerrosta. Muista kostuttaa myös päällimmäinen pohja.
  • Anna kakun jähmettyä jääkaapissa pari tuntia. Irrota vuoan reunus ja kalvo, mutta jätä koristelun ajaksi pohjaosan päälle.
  • Vatkaa pursotuksen kerma ja sokeri vaahdoksi. Siivilöi vaahdotuksen aikana joukkoon vaniljakreemijauhe, joka tekee pursotuksesta kestävämmän. Halutessasi voit sävyttää kerman vaaleanpunaiseksi sekoittamalla vatkaamisen aikana joukkoon pastaväriä. Voit tehdä myös kaksivärisen pursotuksen ”sotkemalla” pursotuspussin pastavärillä. Katso tästä tarkemmin vadelmamuffinssien ohjeesta.
  • Laita vaahto pursotuspussiin, jossa on iso ruusutylla (15 mm). Aloita ruusun pursotus keskeltä. Pidä tyllaa kohtisuorassa kakun pintaan nähden, ohuempi kärki ylöspäin. Pursota terälehtiä toistensa ympärille, kunnes ne täyttävät koko päällisen. Pyörivä alusta helpottaa tätä vaihetta. Viimeistele pinta vaaleanpunaisella kimallesuihkeella ja/tai -jauheella.
  • Siirrä kakku tarjoilulautaselle. Vatkaa reunaan tuleva kerma ja sokeri vaahdoksi. Sekoita vaahdotuksen aikana joukkoon väri. Levitä kakun sivureunaan.
  • Leikkaa korkeasta reunakalvosta tai vahvasta pakastuspussista suikale, joka yltää kakun ympäri. Teippaa kiinni pöytätasoon. Sulata tumma suklaa ja laita pieneen pakastuspussiin. Leikkaa kulmaan reikä. Pursota kalvon päälle kiehkuraista kuviota. Ota kiinni kalvon päistä. Pidä pingotettuna, kun painat sen kakkuun kiinni. Nosta kakku jääkaappiin noin tunniksi. Irrota sitten kalvo ympäriltä.

Resepti on julkaistu myös Unelmien Talo&Koti -lehdessä 5/2019 Kinuskikissan leivontapalstalla.

Valmistusaika: 3 t

Vaikeusaste: Vaativampi

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
20 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Kinuskikissan kaupan loka-arvonta

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat