appelsiini_valkosuklaakakku3

Suklaareunus on taas jotain, joka näyttää vaikeammalta kuin onkaan. Reunakoristeen voi tehdä niin juusto- kuin täytekakkuun. Sen valmistamiseen sopivat kaikki suklaalaadut. Myös leivontatarvikekaupoista saatavat värikkäät Candy melts -napit sopivat reunakoristeen raaka-aineeksi. Erikoisvälineitäkään ei tarvita ja kun olet kerran leikannut pakastuspussista sopivat suikaleet, voit käyttää niitä jatkossakin. Tässä esimerkissä kuvio on perin yksinkertainen ja helposti toteutettava tiheä ristikko.

Koristereunus pääsee erityisen hyvin oikeuksiinsa, jos juustokakku on tehty reunakalvoa apuna käyttäen. Reuna jää sileäksi, kun kakkua ei tarvitse irrottaa väkivalloin vuoasta. Reunakalvoista löydät tietoa mm. kakun täyttämisvaihtoehtoja esittelevästä jutusta. Täytekakun reunat silotetaan raapalla tai palettiveitsellä tasaiseksi. Reunojen tasoittamiseen käytetään esim. kermavaahtoa ennen suklaareunuksen asettamista.

Leikkaa 1 litran vetoisesta minigrip- tai muusta vastaavasta vahvasta pakastuspussista kakun korkuinen suikale. Suikale voi toki olla korkeampikin, jos haluat koristeen ulottuvan kakun reunoja korkeammalle (sekin siis onnistuu).

suklaareunus1

Leikkaa pussin pitkä sivusauma auki, jotta saat yhden pitkän suikaleen.

suklaareunus2

suklaareunus3

Toista edellä mainitut vaiheet saadaksesi kaksi muovisuikaletta. Kummankin suikaleen on tarkoitus kattaa vähintään puolet kakun reunasta. Käyttäessäsi 1 litran kokoista pussia saat riittävät palat isoonkin kakkuun.

Itse merkkasin suikaleisiin tussilla, miten pitkät pätkät koristetta tarvitsen (kakun halkaisija oli 22,5 cm -> kummankin pätkän tuli olla n. 36 cm). Huomasin kuitenkin, että suklaakuvioiduista alueista voi tehdä huoletta vähän vaadittua pidemmätkin, joten tarkka mittaaminen ei ole välttämätöntä (alla vaihekuvista näet, miten ylimääräisen kanssa toimitaan). Älä leikkaa ylimääräisiä suikaleen häntiä pois ainakaan koko pituudeltaan: saat niistä hyvän otteen asetellessasi koristetta kakun ympärille.

suklaareunus4

Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä. Laita suklaasula pieneen pakastuspussiin ja leikkaa kulmaan pieni aukko. Tasaisin jälki syntyy pursotuspussia ja tyllaa käyttämällä. Tässä käytössä oli pieni, 1 mm:n kokoinen kirjoitustylla.

Laita pakastuspussisuikale pöydälle leivinpaperin päälle. Pursota suklaalla tiheä ristikko: siksakkia ensin toiseen suuntaan ja sitten toiseen suuntaan. Kun muovisuikaleen korkeus on mitoitettu valmiiksi halutun koristeen korkuiseksi, voi siksakkaus ulottua reilusti muovin ylä- ja alareunojen ylikin. Näin muovin alueelle jäävästä kuviosta tulee tasaisen korkea eivätkä kääntökohtiin syntyvät paksummat alueet päädy lopulliseen koristeeseen.

Toista sama toisen muovisuikaleen kanssa. Anna koristeiden seistä jonkin aikaa pöydällä.

suklaareunus5

Nosta ensimmäinen suikale alustaltaan ja pidä se pingotettuna kummastakin päästä vetäen. Kohdista suikale keskiosastaan kakun reunaa vasten ja paina pintaan kiinni, kakun alareunasta saakka.

suklaareunus6

suklaareunus7

Paina kumpikin siipi kakun reunaan kiinni siltä osalta, jossa on suklaapursotusta. Taivuta ylimääräiset hännät irti kakusta.

suklaareunus8

suklaareunus9

suklaareunus10

Toista sama toisen suklaasuikaleen kanssa. Voit laittaa tarvittaessa kakkualustaan pienen merkin, jotta saat kohdistettua suikaleen keskiosan jäljellä olevan puolikkaan keskelle. Jos olet tehnyt suklaakoristeesta hieman vaadittua pidemmän, voit tehdä tämän vaiheen huolettomammin. Ylijäävät siivet voi ohjata kakun ulkopuolelle (kuten kuvassa muutaman sentin matkalta).

suklaareunus11

Laita kakku jääkaappiin, kunnes suklaa on kovettunut. Irrota sitten muovi kakun reunoilta. Pese muovi ja laita talteen tulevaa käyttöä varten.

suklaareunus12