Kuinka saan aikaiseksi täydellisesti pursotukseen sopivan kermavaahdon?

Olen koonnut kerman vaahdotukseen ja pursotukseen liittyviä niksejä kermavaahto-ohjeeseen, mutta kaikki asiaan liittyvät kysymykset voi osoittaa tämän palstan kommentteihin. Nostan niitä tarvittaessa tähän näkyviin muillekin hyödyksi.


Minkälaisia värejä kannattaa käyttää kermavaahdon värjäämiseen?

Käytän itse pääsääntöisesti pastavärejä, jotka ovat tehokkaita värjääjiä: pienikin määrä väriä riittää. Pastaväreissäkin on jonkin verran merkkien välisiä eroja varsinkin rakenteessa. Toiset pastavärit ovat paksumpia, jolloin värikokkareen sekoittaminen vaatii enemmän huolellisuutta. Wiltonin värit ovat löysempiä, enkä ole havainnut niissä tätä ongelmaa.

Myös tomuvärit sopivat kermavaahdon värjäämiseen. Muutaman kerran on kuitenkin tomuväristä jäänyt kermavaahtoon pieniä väripisteitä ja sen takia suosin mieluummin pastavärejä. Tomuväreillä ei myöskään välttämättä saa tummia sävyjä yhtä kätevästi kuin pastaväreillä.

Kauppojen nestemäiset värit ja apteekin vesitippaan sekoitettavat jauheet käyvät pienellä varauksella. Riskinä on, että nestemäisyyden takia kermavaahto löystyy liikaa. Näissä kannattaakin tyytyä hailakampiin sävyihin. Apteekin jauhe suoraan kermaan sekoitettuna voi johtaa eriskummalliseen valumisilmiöön, jossa väri erkanee vaahdosta.


Missä vaiheessa kermavaahto kannattaa värjätä?

Väriä voi sekoittaa kermaan joko heti alussa tai vaahdottamisen puolivälissä. Väri on syytä sekoittaa esimerkiksi nuolijalla tai sähkövatkaimen hiljaisella teholla, jotta kermavaahdosta ei tule puolihuomaamatta liian paksua. Valmiiseen vaahtoon värin lisääminen on myöhäistä, sillä huolellinen sekoittaminen tekee vaahdosta koko ajan paksumpaa.


Miten saan ruskeaa kermavaahtoa?

Kermavaahtoa voi maustaa ja värjätä kaakaojauheella. Siivilöi jauhetta kermaan vaahdotuksen alkuvaiheessa käyttäessäsi vatkainta hiljaisella teholla. Kaakaojauhetta täytyy kuitenkin olla kermassa todella paljon ennen kuin väri on tummanruskea. Itse olenkin käyttänyt kaakaojauhetta sen verran, että kermaan on tullut makua ja voimistanut väriä pastavärillä. Kaakaokermaankin voi lisätä vaniljakreemijauhetta ja halutessaan myös sokeria.

Toinen vaihtoehto on suklaakerma. Ainesten suhde on n. 100 g tummaa suklaata ja 2 ½ dl kermaa (Flora Vispi tai vispikerma ovat parhaita pursotuskäytössä). Vaahdota kerma jättäen se hieman normaalia pursotuskermaa löysemmäksi vaahdoksi. Sulata suklaa mikrossa ja vatkaa se kermavaahdon joukkoon. Pursota samantien. Vaniljakreemijauhetta tai sokeria ei tarvita.


Mistä vaniljakreemijauhetta saa ostaa?

Vaniljakreemijauheella kermavaahdosta saa jämäkämpää, joten monet lisäävät sitä pursotettavaan kermavaahtoon. Jauhetta saa useimmista isoista marketeista ja joistain pienemmistäkin kaupoista. Vaniljakreemijauhetta myydään 500 g:n purkissa (kuva löytyy kermavaahto-ohjeesta) ja se löytyy todennäköisesti mausteiden tai leivontatarvikkeiden luota.


Lanka- vai nauhavispilät?

Ohuet vispilät ovat nopeampia kuin nauhavispilät. Lankavispilöiden muotoon kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota. ”Väännetyn” malliset vispilät ovat parempia. Suorat vispilät keräävät pienessä astiassa vaahtoa vispilöiden sisään, kun ympärillä vaahto jää löysäksi.


Kuinka paljon varata kermaa pursotukseen?

Alla olevaan taulukkoon on koottu esimerkinomaisesti kerman menekkejä erilaisilla vuoka/pursotustyyli/tylla-kombinaatioilla. Kts. tarvittaessa pursotusmalleista apua, mitä tarkoitan käyttäessäni eri termejä pursotusten kuvaamiseen. Linkistä löydät myös kuvat käyttämistäni tylloista. Klikkaamalla kakun kuvaa pääset suoraan artikkeliin, josta löytyy lisää ko. kakun kuvia.

Menekki Vuoka Tylla Pursotukset Kuva
n. 8 dl 30 x 35 cm Städter 14 mm
tähtitylla, jättitylla
Ruusukerivi päällä
ja jättipursotukset
sivuilla
n. 5 dl 24 cm Städter 14 mm
tähtitylla
Aallot kakun sivuilla
ja kiehkurat
päällisosan ympärillä
kerman_menekki1.JPG
n. 7 dl 28 cm Städter 14 mm
tähtitylla
Pienet laineet kakun sivuilla
ja aallot
päällisosan ympärillä
n. 6 ½ dl 30 x 35 cm Städter 14 mm
tähtitylla
Koripunos kakun sivuilla
ja punos
päällisosan ympärillä