Kasvikunnasta löytyy runsaasti värjäämiseen soveltuvia aineita, joilla saa aikaan uskomattoman upeita, hehkuvia sävyjä. Minä valmistin pääsiäismunia varten värejä punakaalesta, kurkumasta, mustikasta ja keltasipulista. Värien kanssa touhuaminen oli mielenkiintoista ja palkitsevaa. Tuntui ihmeelliseltä, miten valkoinen kuori muuntui niin kauniiksi eri sävyiksi. Mukana oli yllätyksellisyyttä, sillä esimerkiksi punakaalineste oli sinipunaista, mutta kananmunan kuoreen väri jäi taivaansinisenä. Punajuuresta tuli kauniin pinkki neste, mutta munasta tuli ruskea. Punainen olikin ainoa sävy, jota en onnistunut valmistamaan, vaikka kokeilin myös puolukkaa ja paprikaa.

Vinkit:

  • Voit värjätä sekä raakoja että keitettyjä kananmunia. Väriä voi tehdä myös reilumman määrän ja käyttää värilientä munien keittämiseen. Tällöin väri tarttuu nopeasti ja voimakkaana.
  • Jos ohjeessa annettu vesimäärä haihtuu hyvin pieneksi keittämisen aikana, lisää vettä kattilaan. Huomioi kuitenkin, että vesimäärä laimentaa väriä, joten lisää vettä maltillisesti. Tavoitteena on saada aikaan väriä vain määrä, joka peittää kananmunan sen ollessa kapeassa lasissa.
  • Etikka auttaa väriä tarttumaan kuoren pintaan.

Värjäysohje

  1. Valmista haluamasi väri alla olevien ohjeiden mukaisesti. Anna värin jäähtyä. Sekoita lusikalla ennen värjäämisen aloittamista.
  2. Kaada väri kapeaan lasiin. Upota kananmuna lusikan avulla väriin. Tarvittaessa lisää tilkka vettä, jotta kananmuna peittyy kokonaan värinesteeseen ja saat näin tasaisen lopputuloksen.
  3. Pyörittele värjäämisen alkuvaiheessa kananmunaa lusikan avulla lasissa noin puolisen minuuttia, jotta väri tarttuu tasaisesti. Tämän jälkeen kananmunan voi jättää lasiin värjäytymään. Huomaa, että värin teho vaihtelee suuresti. Esimerkiksi mustikka ei vaadi juuri muuta kuin kananmunan pikaisen kastamisen. Toisissa väreissä kananmunaa voi pitää pidempäänkin – esimerkiksi yön yli – riippuen halutun värin vahvuudesta.
  4. Ota kananmuna lusikalla väristä ja huuhtele nopeasti veden alla. Kuivaa kevysti talouspaperiin ja aseta kuivumaan munakuppeihin.
  5. Käsittele kuivatut munat öljyllä, jos haluat pinnasta kiiltävän. Öljyäminen syventää väriä aavistuksen verran.Sininen ja turkoosi:
n. 850 g punakaalta
6 dl vettä
1 rkl valkoviinietikkaa
1-2 tl ruokasoodaa (mitä enemmän, sitä vahvemmin taittaa turkoosiin)

Leikkaa punakaali suikaleiksi. Laita kattilaan yhdessä veden ja etikan kanssa. Keitä lieden keskiteholla välillä käännellen puoli tuntia. Siivilöi punakaali pois. Halutessasi jaa värineste kahteen osaan ja sekoita toiseen ruokasoodaa saadaksesi sävyyn turkoosin efektin.


Keltainen:
3 dl vettä
½ rkl valkoviinietikka
1 rkl kurkumaa

Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä lieden keskiteholla välillä sekoitellen puoli tuntia.


Vihreä:
Valmista sininen ja keltainen väri edellä olevien ohjeiden mukaisesti. Kasta kananmuna ensin keltaiseen ja sen jälkeen siniseen väriin. Vihreän sävy määräytyy siitä, miten kauan pidät kananmunaa kummassakin värissä.


Violetti:
4 ½ dl vettä
½ rkl valkoviinietikkaa
2 ½ dl mustikoita

Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä lieden keskiteholla välillä sekoitellen puoli tuntia. Siivilöi mustikat pois.


Oranssi:
4 ison keltasipulin kuoret
5 dl vettä
½ rkl valkoviinietikkaa

Kuori sipulit. Laita kuoret kattilaan yhdessä veden ja etikan kanssa. Keitä lieden keskiteholla välillä sekoitellen puoli tuntia. Siivilöi kuoret pois.
Helpota ja nopeuta!
Kananmunien maalaamisessa ja värjäämisessä voi hyödyntää myös valmiita pastavärejä.