Monessa yhteydessä täällä blogissa ja sen ulkopuolellakin on tullut kysymyksiä kakun kokoamiseen ja täyttämiseen liittyen. Ajattelin esitellä tässä kokoamisvaihtoehtoja ja täyttämiseen liittyviä perusvinkkejä.

Kakun kokoamismenetelmä ja käytettävä täyte vaikuttavat jonkin verran toisiinsa. Esimerkiksi liivatetta sisältävä täyte saattaa olla ennen hyytymistään niin löysää, että se vaatii reunat ympärilleen. Alla esiteltyjen tapojen lisäksi voi toki koota kakun perinteisesti suoraan kakkulautaselle latomalla päällekkäin kostutettuja pohjalevyjä ja täytettä. Silloin rajoitteena on ainoastaan täytteen riittävä paksuus, jotta se ei pursua väleistä ulos. Suurin osa Täytteet-osion resepteistä sisältävät liivatetta, mutta pyrin suunnittelemaan rinnalle yhä enemmän myös ilman liivatetta toimivia vaihtoehtoja.


Irtopohjavuoka

Irtopohjavuoka koostuu pohjaosasta ja pohjan ympärille kiristettävästä reunarenkaasta.

Sokerikakkupohja paistetaan ensin irtopohjavuoassa. Jäähtynyt pohja leikataan osiin (yleensä 3 kpl). Vuoka pestään ja kakku täytetään siihen. Alimmaiseksi tulee pohjalevy ja sitten vuorotellen täytettä ja pohjaa (muista kostutus!). Pohjana voi toki käyttää myös pellillä paistettavaa levykakkupohjaa, jonka voi sitten leikata irtopohjavuoan reunarengasta apuna käyttäen vuokaan sopiviksi levyiksi. Myös juustokakut (= hyydykekakut) tehdään irtopohjavuokaan.

Oli irtopohjavuokaan koottava kakku minkälainen tahansa, pohjalle kannattaa aina leikata leivinpaperinpala ennen täyttämisvaihetta. Sen avulla kakku siirretään tarjoilualustalle.

Säädä reunus kiinni-asentoon ja piirrä reunusta apuna käyttäen leivinpaperille ympyrä.

Leikkaa ympyrä irti. Minulla on tapana jättää leivinpaperiin pieni siiveke, josta vedän valmiin kakun vuoan pohjan päältä tarjoilulautaselle. Tämän jälkeen leikkaan siivekkeen pois.

Laita leivinpaperi vuoan pohjaosan päälle ja sulje reunus ympärille niin, että siiveke tulee sen alta ulkopuolelle.

Salpa lähikuvassa:

Täytä tämän jälkeen kakku vuokaan. Anna hyytyä/mehustua jääkaapissa.

Kakun irrottaminen tapahtuu seuraavasti. Kakku kannattaa ensin irrottaa vuoan reunoista lastalla. Lastan on hyvä olla muovia, mielellään taipuisa ja mahdollisimman ohut (esimerkki kuvassa). Tarvittaessa nuolijakin käy. Vasta sitten avataan salpa ja irrotetaan reunus.

Kakun voi vetää siivekkeen avulla kakkulautaselle.

Kakun koristelusta riippuu, kannattaako se hoitaa ennen tarjoilulautaselle siirtämistä vai ei. Valuvat kuorrutteet kuten suklaakuorrute kannattaa laittaa vuoan pohjan päällä. Sen sijaan kermavaahto on syytä levittää tarjoilulautasen päällä, koska se voi kärsiä siirtelystä. Marsipaanin, vaahtokarkkimassan ym. kuorrutemassat laitan itse nykyään vasta tarjoilualustalla. Toinen vaihtoehto on laittaa jo ennen kakun kokoamista leivinpaperin alle tinapaperilla päällystetty pahvi, jonka avulla kakun siirtely onnistuu kuorrutteen kärsimättä.

Irtopohjavuoan kanssa voi käyttää verkkokaupoissa myytäviä läpinäkyviä reunakalvoja. Reunakalvo asetetaan vuokaan yhtä aikaa leivinpaperipalan kanssa. Kalvon on tarkoitus olla aivan vuoan sisäreunojen myötäisesti. Päät voi tarvittaessa yhdistää pienellä teipinpalalla. Reunakalvot eivät ole missään nimessä välttämättömiä. Niiden ansiosta kakun reuna jää kuitenkin vuoasta irrotettaessa kauniin sileäksi, sillä erillistä lastalla irrottamista ei tarvita. Kalvo irtoaa sitä kauniimmin, mitä enemmän liivatetta täyte sisältää. Erityisesti juustokakuissa tämä on hyödyllistä. Reunakalvoja voi käyttää myös ilman vuokaa – siitä lisää alempana.
Reunakalvo

Reunakalvot ovat hyvä apuväline irtopohjavuokien kanssa, mutta niitä voi käyttää myös sellaisenaan. Kalvot muistuttavat vanhan ajan piirtoheitinkalvoja, jos joku muistaa. 🙂 Kalvosta tehdään ikään kuin vuoan reunat teippaamalla päät yhteen. Näin saa helposti eri kokoisia pyöreitä kakkuja. Maksimissaan reunakalvosta saa noin 24 cm vuokaa vastaavan reunuksen. Kalvot voi pestä ja käyttää uudelleen. Huom: reunakalvot ovat nimenomaan täyttämisen apuväline; uunia ne eivät kestä. Pohja täytyy paistaa tavallisessa vuoassa tai kääretorttupohjana uunipellillä.

Kannattaa huomioida, että koska reunakalvo ei kiinnity tiiviisti alustaa vasten, hyvin löysien täytteiden kanssa se ei toimi, koska täytettä pääsee valumaan kalvon ja alustan raosta pois. Käytännössä en ole kuitenkaan törmännyt tällaiseen tilanteeseen kuin kerran, joten suurin osa täytteistä soveltuu näinkin käytettynä hyvin.

Reunakalvoista voi myös leikata pienempiä pätkiä ja hyydyttää niihin vaikka leivoksia.

Vielä yksi reunakalvojen käyttömahdollisuus on maininnan arvoinen. Usein täytekakuista tuppaa tulemaan paksuine täytekerroksineen niin korkeita, että vuoan reunat tulevat vastaan. Reunakalvot ovat niin leveitä suikaleita, että niiden avulla vuokaa voi helposti jatkaa korkeammaksi. Leivinpaperisuikaleellakin voi toki jatkaa vuokaa, mutta reunakalvo on huomattavasti jämäkämpää materiaalia.
Kakun kumoaminen: kulho tai vuoka

Kolmas vaihtoehto sopii niille, jotka eivät omista irtopohjavuokaa/reunakalvoja, mutta haluavat tehdä hyydytettävän täytteen tai havittelevat pallon muotoista kakkua. Edellisessä tapauksessa kakun voi täyttää tavalliseen vuokaan – vaikkapa samaan, jossa pohja on paistettu. Jälkimmäisessä tapauksessa voi hyödyntää pyöreää kulhoa tai muuta astiaa, jossa kakku hyytyy pallomaiseen muotoon. Molemmissa tapauksissa kakku kootaan kelmulla vuorattuun astiaan ja annetaan mehustua/hyytyä jääkaapissa. Tämän jälkeen kakku kipataan tarjoilulautaselle. Alla tarkempi kuvaus vaihe vaiheelta käyttäen esimerkkinä kulhoa. Vuokaan täyttäminen ei eroa kuin siinä suhteessa, että kaikki pohjalevyt ovat samankokoisia.

Kelmu painellaan tiiviisti astian pintaa vasten. Vuoraamisessa voi käyttää useampaa kelmunpalaa, kunhan sitä tulee joka kohtaan. Kelmu estää kakkua liimautumasta astian pintaa vasten.

Sopivan kokoiset pohjapalat leikataan kääretorttupohjasta (tai sokerikakkupohjalevyistä). Leikkaamisessa voi käyttää apuna erikokoisia pyöreitä astioita.

Kulhoon laitetaan vuorotellen pohjalevyjä (joiden läpimitta kasvaa koko ajan) ja täytettä.

Kaikki pohjat kostutetaan.

Päällimmäiseksi tulevan kerroksen on oltava pohjaa. Se voi jäädä hieman astian sisäpuolelle tai kuten tässä – täytteen noustessa aivan kulhon reunojen tasalle – sen ulkopuolelle ”kanneksi”.

Kun kakku on hyytynyt, laitetaan kulhon päälle kakkulautanen. Tämän jälkeen kulho käännetään ylös alas pitäen koko ajan kakkulautasta ja kulhoa tiiviisti toisiaan vasten.

Sitten kulho nostetaan ylös. Tarvittaessa kelmunsuikaleista voi auttaa kakkua irtoamaan kulhosta.

Kelmu riisutaan kakun päältä.

Valmis koristeltavaksi!