
Juhannuksen vietimme tänäkin vuonna perinteiseen tapaan rakkaissa mökkimaisemissa. Kesän juhlan kunniaksi halusin koota kakkuun kappaleen ympäröivää luontoa. Kukkakoriini poimin kissankelloja, niittyleinikkejä, erilaisia ruusuja ja myös villeinä kasvavia juhannusruusuja. Näistä ja monista muista tienpientareen ja lähimetsän kukkalajeista tuli lapsuusvuosina koottua monet kimput, jotka yleensä päätyivät mummille tai äidille. Isoin kohteliaisuus, jonka saatoin tästä kakusta saada, oli lausahdus, että kakku tuo mieleen edesmenneen floristi-mummini kimput.
Suklaakermasta välillä kysellään ohjetta, joten tässäpä sekin tulee kertauksena. Aivan parhaalla mahdollisella tavalla tuo ei onnistunut - aidon näköinen koripunos vaatii aika paljon pursotuskermalta, vaikkei tekniikkana vaikea olekaan. Pursotus on tehty pursotusmalliston koripunos-ohjeen mukaan pyöreällä 6 mm kokoisella tyllalla. Kerman koostumus tuli aavistuksen rakeiseksi. Koska koripunoksen pursottelu vie aikaa, suklaakerma ehtii jonkin verran sulaa ja löystyä pursotuspussissa, eikä loppua voi hyödyntää. Sen takia ohjekin on reiluhko eli kermaa jää tarkoituksella vähän yli. Jos käytät isompaa tyllaa, on varauduttava vielä suurempaan menekkiin.
Suklaakerma kannattaa muuten pursottaa samantien, sillä jääkaapissa se jähmettyy nopeasti liian jämäkäksi. Mikäli valmis suklaakerma kuitenkin tuntuu jostain syystä liian löysältä, voi sitä toki hetken aikaa seisottaa jääkaapissa - kuitenkin vähän väliä sekoitellen ja tarkistellen. Suklaakerman tapaista saa myös maustamalla kermaa kaakaojauheella, mutta kaakaojauhe antaa aika heikosti väriä, jos havittelee kunnolla ruskeaa sävyä.
Huom! Itse leikkasin koria tehdessäni pohjasta hieman alaspäin kapenevan jo ennen kakun täyttämistä. Näin kakku sai korimaista muotoa. Koska pohjasta leikkaantui osa pois, myös kostuketta ja täytettä kului vähemmän. Jotta ohje olisi kuitenkin helpommin sovellettavissa muihinkin kakkuihin, alla olevat määrät pätevät aivan normaaliin kakkuun. Korikakussa kostuketta ja täytettä kului ehkä 3/4 näistä määristä.
Joku ehkä saattaa miettiä tällaisen kakun nähdessään, voiko kauttaaltaan kukkasin peitettyä kakkua edes leikata/syödä. No, todistettavasti voi. Kakkulapion pystyi ujuttamaan koristeiden välistä ja laitoin kakun viereen tyhjän lautasen, johon koristeet sai halutessaan laittaa. Kun kakku oli jo mennyt parempiin suihin, napsittiin yksittäisiä koristeita lautaselta siihen tahtiin, että porukka ehti tehdä selvän lähes koko koristekeosta juhannuksen aikana. Makeanhimo taitaa olla sukuvika. 😉
Kukkakori on muuten myös oivallinen tapa hankkiutua eroon vanhoista sokerimassa- ja marsipaanikoristeista, joita on saattanut jäädä yli aikaisemmista kakuista. Usein kukkasia tulee tehtyä hieman enemmän kuin kakkuun tulee laitettua, mutta muutamasta ylijääneestä ei saa enää uutta kakkua koristeltua. Kukkakimpun tai -korin tästä sekalaisesta lajitelmasta saa hyvin koottua.
Muita vaihtoehtoisia koristeluita voisi olla perinteinen mansikka-kermakakku tai kori-idea siten, että kori on täytetty tuoreilla mansikoilla. Itse olen käyttänyt täytettä myös suklaa- ja kinuskikuorrutteen kanssa.
Raparperi-mansikka-suklaakakku
Pohja:
voi-sokerikakkupohja kaakaoversiona
Kostutus:
3 dl raparpereiden keittolientä
Täyte:
raparperi-mansikka-valkosuklaatäyte
Pursotukset:
4 dl Flora Vispiä
130 g tummaa suklaata
Valmista voi-sokerikakkupohja erillisen ohjeen mukaan ja anna pohjan jäähtyä. (Mikäli teen korin mallisen kakun, leikkaa reunat viistoiksi siten, että alimmaisen pohjan halkaisija jää pienimmäksi.) Leikkaa pohja kolmeen osaan.
Täytä kakku raparperi-mansikka-valkosuklaatäytteellä. Kostuta välit ja päällimmäinen pohjalevy raparpereiden keittoliemellä.
Valmista suklaakerma. Vaahdota kerma siten, että jätät sen aavistuksen normaalia pursotuskermaa löysemmäksi. Paloittele suklaa ja sulata mikrossa miedolla (n. 250 W) lämmöllä välillä sekoitellen. Kaada suklaa kermavaahdon joukkoon samalla vatkaten. Pursota tai levitä kakun päälle.
Vinkki: saat kukkalajitelmaan tasoeroja hyödyntämällä spaghettia. Työnnä pätkä spaghettia kakun sisään ja katkaise pää sopivalta korkeudelta. Pursota päähän nokare sokerikuorrutetta. Liimaa kiinni sokerimassakoriste.
Tulen aika ajoin katsomaan just tätä kakkua. Kukkakoristeet on kerta kaikkiaan upeita!
KOLMEN KISUN OMISTAJA:
Mukava, että tulit kommentoimaan! Ilmoittele toki itsestäsi vastakin. Täällä me leipojat viestitellään. Kaikki eivät leipomista harrasta, jotkut tulevat sivustolle vain syömään kakkuja silmillään. Kaikki käy. Kaikki ovat tervetulleita.
Jos Kinuskikissan vastaus ei hetimiten tähän ehdi, niin arvaukseni on, että kyllä kukat varmaan alussa olivat haasteellisia hänellekin.
Blogin alkuvaiheista on kolmisen vuotta. Mutta kiinnostus leipomiseen alkoi hyvin pienenä. Pienen Kinuskikissan pienillä tikkusormilla taikinasta tiukoiksi rulliksi pyöritellyt kanelisokeriset rullat katosivat aina ensimmäisinä tarjoilulautaselta. 🙂
Tämä kakku on kyllä todella upea! En itse leivo usein, mutta tykkään ihastella muiden teoksia. Olen selaillut ja katsellut sivuasi pitkään, mutta nyt vasta kommentoin ekan kerran. Kauanko olet oikein leiponut? Ja oliko nuo kukat kakun päällä todella hankalia tehdä?
Aivan upea taas kerran! Hyvä vinkki saada kaapeista ”ylimääräiset” kukat käyttöön.
Ensimmäinen viestini, vaikka olen jo pitkään ihaillut luovuuttasi ja ennakkoluulotonta asennettasi. Taitoa ja esteettistä silmää sulta löytyy, niin ja ihanaa kun jaat sen lukijoiden kanssa. Joillekin voi kateellisuus nousta pintaan, useinhan eri elämänalueiden ja taitojen osaajia kadehditaan, mutta ei auta kun jokaisen nöyrtyä ja yrittää löytää omat pätemisen alueensa. Kaukaa jo kritiikin pahansuopuudesta erottaa.
Taiteen puolelle tämä kakkusi menee, niin uuttaluovaa ja omaperäistä. Kiitokset ohjeista, ainakin kevyttä kalkkunavoileipäkakkua ole tehnyt ja muffineja ja lämpimiä leipiä ja … Hyvää jatkoa toivotan sulle.
Tämän inspiroimana lähtee tänään miehen töihin kakku, täytteenä laitan appelssiini-suklaa moussea ( sinun suklaatäyte ohje johon vaihdan tuorejuuston mauksi appelssiinituorejuuston)
Aivan uskomaton!! Tuollasen minäki joskus haluan.. 🙂
Tämä kakku on kyllä blogisi upeimpia! Seurailen sivujasi säännöllisesti ja lähinnä vain tarkastan aina minkälaisia uusia taideteoksia on olet jälleen luonut 🙂 Pitänee joku kerta kokeilla ainakin hyviä täytteitä omiin tekeleihin.
IHANA KAKKU! Miten tuota uskaltaa syödäkään, kun se on noin ihanan näköinen? Sama jos nappaisi palan esim. Mona Lisasta (aidosta) ja pistäisi sen omalle seinälle.
P.S. Nita, jos ei kakut miellytä, voit häipyä jollekkin toiselle sivustolle!
Mielettömän hieno luovuuden tuotos! Itse en ole kakkuharrastaja, mutta etsiskellessäni leivonnaisten resepejä, törmään aina sinun blogiisi; löytyy aina hyviä ohjeita ja kauniita kakkuja!
Vau mikä kakku! Kukat näyttää ihan oikeilta. 😀
Muistan nähneeni Sofiellan blogissa samalla idealla tehdyn kakun 2008 kesällä. Saitko idean Herkkuhetkistä?
Hip hei! Tein siis sinun inspiroimana kukkakakun, tule kurkkaamaan 🙂
Tämä on aivan upea kesä kakku.
Täytyy yhtyä noihin lähes kaikkiin edellisiin kommentteihin. Itsellänikin tahtoo aina mopo karata käsistä kun koristelen kakkuja. Olen jossain maininnutkin kuinka aina päätän pysyä yksinkertaisissa koristeissa ja lopulta huomaan, että kakun pinta on täynnä kaikenlaisia kukkia :). Mutta upea tuotos jälleen kerran sinulta!!
Uskomattoman ihana kakku!
Ei tuollaista kakkua voi olla olmassakaan.
Heissan taas, sellaista ehkä tyhmää vielä kyselen (kun tosiaankin on samantapainen kakku tekeillä lauantaiksi ja sokerimassan kukatkin valmiina), ne kukat spagetin päässä – täytyykö näitä kuitenkin pitää vähän aikaan siellä spagetin päässä jollain tavalla kiinni, ennen kun ne rupeavat jähmettymään? Tavallaan jo esitin sentapaisen kysymyksen :-)))
Oi, mielettömän ihana kakku ja OIKEIN herkullisen nääkönen.
Kyllä se kinuskissan käsissä onnistuu.:D
siis VAU!!!!! voiko tällästä edes olla, siis niin ihanan näköinen että huh huh!!! saakohan näitä kukkasia laitettua ilman spaghettia? ihan vaan et laittais niitä vieri vieren? en oo ikinä mitään kukkasia tehnyt joten ens tarttis aloittaa ihan kokeilee onnistuuko ne… ja ostaa muotteja… tää varmaan lukee jossain mut miten kauan ennen nää kukkaset voi tehdä siis miten säilyy ja kuinka kauan?? kiitos jo etukäteen vastauksesta ja kiitos näistä ihanista kakuista kun jaksat näitä tehdä meidän kaikkien iloksi!!! ja ps. jos jollain on valittaista niin kateellisia ne vain ovat 😉 älä välitä!!!!
Aivan HUIKEAN HIENO luomus! Kuten joku yllä totesi, niin tuskin minäkään pääsen ohjeen lukemiseen asti. Silmät jäävät vain ihailemaan tuota kukkapaljoutta. Jälleen uusi täysosuma lukuisten entisten joukkoon! Lumoavan kaunis! Onnittelut!
Siis wau! Upea! Aurinkoista kesää!
Tämä on luovaa taidetta!! 😀 Upea ja kekseliäs, ehdottomasti.
Laura: ehkä osittain tähän kysymykseen jo vastasin reseptin alustuksessa ja kommenteissa, mutta siis saa syödä ken tahtoo tai olla syömättä. 🙂
Ihanan näköinen kakku. Ekaksi tosiaan luulin, että ne kukat oli korissa ja esiteltiin vain noita koristeita, mutta siis se on ihan oikeasti kakku! Muutenkin sinulla on tosi inspiroiva blogi ja melkein mihin tahansa koristelu+leivontapulmaan löytyy neuvoa.
Mutta siis syödäänkö nuo sokerimassakukat? Vai onko ne vaan koristeita, jotka poistetaan? Olen tätä pohtinut aikaisemminkin, kun olen ihaillut ihmeellisen internetin kakkuja.
Kiitti Tiina, Ainskis, Miukku ja Maarit!
MiKu: marsipaani kannattaa ainakin unohtaa, se ei taida tosiaan näillä ilmoilla kovettua sitten millään. Ellei sitten ota avuksi hiustenkuivaajaa yms. 😉
Seleväpeli: mitä tarkalleen ottaen olisit halunnut tietää? Pursotusmallistossa on kerrottu tuo pursotustekniikka. Joka kakusta en kuvaa sellaisia asioita uudelleen, jotka on jo kerrottu aiemmin, ainakaan silloin jos näiden asioiden kertaaminen vaatisi paljon aikaa -> käyttää sen ajan mieluummin uusien ohjeiden työstämiseen.
Hei, miksi tässä kakussa ei ole kuva ohjeita, olisin odottanut niitä juuri tälle kakulle. Miten toi reuna tehhään jne jne.
Kröhöm, Saanen olla safkaseireenin kanssa eri mieltä 😉
nyt menin sanattomaksi 😉 siis jotain ihan uskomattoman kaunista kuten kaikki leivonnaisesi mutta tämä ylitti käsityskyvyn! En taitaisi raaskia syödä moista kaunotarta ollenkaan. 😉
Minulla on myös hääkakku tilaus, mutta onnekseni juustokakuista, sillä jos nämä helteet jatkuvat ei olisi täytekakuista ollut mihinkään.. Pitäisi kukkia ja lehtiä tehdä, mutta luulen että ei ne kovetu huoneenlämmössä kun sisällä on melkein 30 astetta lämmintä..
Aivan uskomaton taidonnäyte!
Hienoa, että jaksat kokeilla eri juttuja ja niin seikkaperäisesti kertoa niistä myös muille.
Älyttömän kaunis kakku taas!!
Kiitos Annalle (nro 28) ja muille kannustuksen sanoista!
Spaghetista ei koitunut ongelmia, siinä se lähti kukan mukana kakusta irti. Jollain taisi tulla pätkä lautaselle saakka, mutta se huomattiin ennen kuin ehti kulkeutua suuhun saakka. Minusta sillä on aika paljon merkitystä, minkälaisessa tilanteessa tällaista viritystä tarjoilee. Omassa tutussa porukassa pieni säätö koristeiden kanssa ei ole haitaksi, mutta esim. isompi virallinen juhlatilaisuus on eri juttu.
Anna (nro 34): minun kokemukseni mukaan sokerimassakoristeet ovat tosiaan kestävämpiä myös kakun päällä, sokerimassahan kovettuu ihan erilailla kuin marsipaani, joten sikäli ”sulaminenkin” on hitaampaa. En ole havainnut eroja eri merkkien välillä. Tomusokeria ei kannata mukaan sekoitella. Kun tekee koristeet ajoissa valmiiksi (eli ehtivät kunnolla kuivua, esim. viikko), niin ei tule ongelmia kuljetuksen tai helteen kanssa.
Kommentoit Anetelle, että kukat ovat sokerimassasta kun marsipaani ei tykkää helteestä. Itselläni on hääkakun koristeprojekti meneillään mutta helteet ja koristeen lässähtäminen pelottaa. Kestääkö sokerimassa siis paremmin hellettä? Minkä merkkistä sokerimassaa olet käyttänyt ja oletko lisännyt siihen jotain (tomusokeria tms.?) että kestäisi paremmin? Mulla on vielä sellainen tilanne, että kuivattamisen jälkeen koriste pitäisi saada vietyä (kuumassa) autossa tunnin matka juhlapaikalle. Olisiko sinulla jotain vinkkiä tähän, eli miten saisin koristeen ehjänä ja valumatta perille? Kiitos ihanasta blogistasi, jälleen kerran upea kakku!! 🙂
wau tää on kyllä upea 🙂
Ihana kukkakori! Nättejä kukkia 🙂
Kaunis kakku, mutta tosiaan eikö nuo spagetit häiritse syödessä? Jos siis spagetti on tökätty kakun sisällekin niin voipi tuntua inhotavalta hampaissa jos sellanen kakusta löytyy syödessä.
Hellurei =) Tuohon kissankellojen ohjeeseen, mulla olisi sellainen blogissani =) Ei nyt ole tarkoitus tunkea Kinuskikissan reviirille vaan tarjota vain vilpittömästi apuani =)
Ihana kakku, tosi näyttävä, tykkään itse paljon kukkakoristeista ja siksi tämä kakku on mun mieleen. =)
Upea ilmestys, vau!
Ihan todella upea luomus!! 🙂 olen blogissasi vieraillut säännöllisesti jo pitkään ideavarkaissa, mutta ikinä ei ole vielä tullut kommentoitua. Iso kiitos sinulle, kun jaksat kovin seikkaperäisesti selostaa kaikki tekeleesi. Ja urputtajat voivat jäädä omaan arvoonsa, toivottavasti et pahoita mieltäsi tuollaisista kommenteista. Go Kinuskikissa go! 🙂
Eikö noi spagetit sitten häiritse syödessä?
Anette: kyllä ne kukat hyvin pysyivät ilman tukea. Sokerikuorrute on aika tehokas liimaaja. Oleellinen juttu on kuitenkin, että nuo kukat ovat sokerimassasta. Näillä helteillä marsipaani ei tahdo pysyä muodossaan.
Varmaankin yksi upeimmista kakuistasi! Yritänkin sen tehdä heti ensi viikonloppuna (hmm, astunkohan liian suuriin saappaisiin :-), mutta tuleepa sopiva paikka kokeilla. Pähkäilen tässä, että miten kukat pysyvät spagettien päässä, kun spagetit ovat niin ohueita, että tarttumapinta jää aika olemattomaksi? Vai saavatko kukat jotenkin sitten tukea naapurikukista?
Sydämellinen kiitos teille kaikille palautteesta!
Miisa: muotteja on tosiaan kertynyt kaappiin ihan erillisinä ostettuina.
Marja: kyllä minun mielestäni. 🙂
Marmeladi: juuri näin, tyhjästä polkaistuna tämä kakku olis työläs, mutta kun kerryttää aikansa koristejämiä, tämä syntyy vaivatta. 🙂
suhmura: kissankellojen ohjekin on jossain vaiheessa vielä tulossa.
Nitalle tiedoksi, että kommenttisi meni automaattisesti arvioitavaksi, koska se sisälsi linkkejä. Tosi ikävää, että sulla on paha mieli jostain, mutta tämä ei ole oikea paikka purkaa sitä.
Ja luonnollisesti ensimmäinen kommenttini jäi julkaisematta, kun ei sisältänyt pelkkiä ylistyssanoja 🙂
Heh, arvasin että jossain vaiheessa tulee kommenttien tarkistus.Kinuskikissa kun ei hyväksy negatiivista kritiikkiä ja julkaisee vain kehut 🙂 Melko mauton tyyli sanoisin.
Ohhoh, täällä meni hetki ymmärtää, että kuvassa on kakku! Ja erittäin upea kakku onkin 🙂
Luulin että kukat olivat oikeita 🙂
Piti ihmetellä että miksikäs siihen sokerimassaa tarvitaan kun on oikeita kukkia? Syy kyllä selvisi parin minuutin päästä 😛
Suklaakerma on kyllä paras keksintö ikinä, jonka voi tehdä myös kaakaojauheesta (tummasta). Luulen että suklaavoikreemi kestää paremmin pursotusta.
Upea!!! Todella kaunis…
Tosi ihanan ja herkullisen näköinen kakku! Ja varmasti meni heti parempiin suihin 🙂 Tämänhän voi tehdä vaikka äitienpäivänlahjaksi kukkakimpun sijasta!:)