07.10.2020   2 kommenttia Kategoria: Leivät, sämpylät ja rieskat
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Pähkinätön,  Vegaaninen

100 % gluteenittomat leipäset


Kinuskikissan 100 % -leipäsarja on ihastuttanut helppoudellaan ja maukkaudellaan. Sarjassa on aiemmin nähty 100 % kaurasydämet sekä 100 % ruisleipäset. Molemmat koostuvat yksinomaan kyseisestä viljasta. Tunnusomaista näille leiville on pehmoinen sisus ja rapea pinta – voisi oikeastaan puhua kuoresta.

Pitkään toivottu jatko ”leipässarjalle” on gluteenittomat leipäset, joissa on runsaasti kuitupitoisia siemeniä/rouheita. Näissä leivissä ei ole aivan yhtä kova kuori kuin edeltäjissä, mutta muutoin samat tunnusmerkit täyttyvät.

Leipominen on vaivatonta, sillä löysän taikinan kääntelee puuhaarukalla ja muutenkin taikinan työstäminen on minimissä. Hiivan voi liuottaa kylmään veteen ja kohottaa taikinan yön yli jääkaapissa. Pitkä kohotusaika ennen paistoa parantaa lopputulosta. Ota resepti haltuun ja herkuttele hyvällä leivällä!

Ainesosat

Taikina
  • 25 g tuorehiivaa
  • 5 dl vettä
  • 1 rkl hunajaa tai siirappia
  • 1.5 tl suolaa
  • 2 dl siemensekoitusta *)
  • 5 dl gluteenitonta jauhoseosta (Viljatuote vaalea) **)

*) Esim. hamppurouhe, auringonkukka, seesam, pellava – puoli desilitraa kutakin.
**) Jauhoseoksen menekki vaihtelee suuresti merkistä riippuen.

Valmistusohjeet

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen.

Lisää hunaja, suola, siemenet ja jauhoseos noin desilitra kerrallaan. Käytä sekoittamiseen esimerkiksi puuhaarukkaa. Taikina jää niin löysäksi, että sitä ei tarvitse vaivata kädellä.

Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia.

Älä vaivaa taikinaa, vaan ota suoraan kulhosta lusikalla nokareita pellille leivinpaperin päälle. Muotoile jauhoja apuna käyttäen ohuiksi leipäsiksi. Vältä turhaa painelua, jotta taikina ei menetä ilmavuuttaan.

Anna kohota ilman liinaa noin tunnin ajan tai kauemminkin. Ei haittaa, vaikka ”unohdat” leivät pöydälle pariksikin tunniksi. Leipäsiä ei voidella. Halutessasi voit ripotella siemeniä päälle.

Paista 225 asteessa noin 25 minuuttia. Älä peitä leipiä liinalla paistamisen jälkeen.

Valmistusaika: 3 t

Vaikeusaste: Helppo

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
6 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat