23.04.2019   43 kommenttia Kategoria: Helpot ja nopeat,  Kevyet herkut,  Leivät, sämpylät ja rieskat
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Pähkinätön,  Vegaaninen

100 % kauraleipäset


Olen aina ihannoinut Lidlin kaurasydämiä ja myös lukijalta on tullut jo pitkän aikaa sitten toive, voisinko kehitellä vastaavan reseptin. Tärkeää näissä leipäsissä on riittävä paistoaika. Itse kompastuin aluksi siihen, että en millään uskonut tätä, sillä 35 minuuttia 225 asteessa kuulostaa ohuille leiville huimalta ajalta. Ei varmasti olisi haitannut, vaikka olisivat olleet vielä 5 minuuttia kauemminkin! Mieluummin siis enemmän kuin vähemmän.

Kaurajauhoja käytettäessä sisus jää hieman pehmeäksi. Totesinkin, että sämpylöitä näistä ei kannata tehdä, sillä silloin lopputulos voi olla jopa taikinainen. Ohuina lättänöinä saadaan aikaan mahdollisimman paljon rapeaa pintaa. Koska taikina on löysähkö, ei tarvitse pelätä, että sisus kuivuisi – ei todellakaan. Anna leipästen jäähtyä rauhassa pellin päällä. Rapeus kärsii, jos säilöt ne muovipussin sisällä.

Taikinan voi hyvin tehdä yön yli kohotus -menetelmällä. Onko tällä merkitystä rakenteen tai maun kannalta… eipä juuri. Mutta ei pitkä kohotusaika ainakaan pahaa tee! Joissain ohjeissa neuvotaan laittamaan uuniin pieni astia, josta höyrystyy vettä paiston aikana. Käytännössä höyrystyvä vesimäärä on niin vähäinen, että en nähnyt tällä havaittavaa vaikutusta. Lienee enemmän uskon asia. 🙂

11 kappaletta

Taikina:
½ pkt (25 g) tuorehiivaa
5 dl vettä
1 rkl siirappia
1 ½ tl suolaa
1 rkl psylliumia
6 dl kaurajauhoja
1 ½ dl kaurahiutaleita


Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Jos kohotat taikinan yön yli jääkaapissa, vesi voi olla viileää. Sekoita joukkoon loput ainekset. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia (tai jääkaapissa yön yli).

Älä vaivaa taikinaa, vaan ota suoraan kulhosta lusikalla nokareita pellille leivinpaperin päälle. Muotoile jauhoja apuna käyttäen noin 1 cm paksuiksi leipäsiksi, halutessasi sydämen muotoisiksi. Vältä turhaa painelua ja käsittele taikinaa kevyin ottein, jotta se ei menetä ilmavuuttaan. Anna kohota ilman liinaa noin tunnin ajan. Leipäsiä ei voidella.

Paista 225 asteessa 35 minuuttia. Älä peitä leipäsiä liinalla paistamisen jälkeen.

Valmistusaika: 12 t

Vaikeusaste: Helppo

Avainsanat:
Vehnätön

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
112 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat