04.05.2020   27 kommenttia Kategoria: Itsenäisyyspäivä,  Kevyet herkut,  Leivät, sämpylät ja rieskat,  Leivontahaasteet
Erityisruokavaliot: Maidoton,  Munaton,  Pähkinätön,  Vegaaninen

Parhaat ruisleipäset (100 % ruista)


Toukokuun alkajaisiksi ollaan supisuomalaisen perinneherkun äärellä. On suoranainen ihme, että niin helpolla tavalla, käsiä sotkematta ja yksinkertaisella reseptillä syntyy näin täydellistä ruisleipää (jossa ruisjauhojen osuus on 100 %). Meidän perhe on ruisleivän suurkuluttaja ja mielestämme parasta ruisleipää on mökkipaikkakunnalta saatava paikallinen leipä. Olikin aika paljon sanottu, kun tyttäret totesivat, että se jäi nyt kakkoseksi. Olennaista on ruisleivän pinnan rapeus ja sopivan pehmeä sisus. Tämä lopputulos syntyy ohjetta tarkasti noudattamalla.

Tuntuuko resepti tutulta? Ei ihme, sillä taustalla on yksi blogin suosituimmista leipäohjeista, 100 % kauraleipäset. Tämä on toukokuun ensimmäinen leivontahaaste. Lue ohjesivulta tarkemmin haasteiden ideasta ja miten olet mukana. Haasteresepteistä julkaistaan videot Instagramin tarinassa.

Vinkki: Voit tehdä taikinan kylmään veteen ja kohottaa sitä jääkaapissa yön yli. Nosta kulho ajoissa huoneenlämpöön ennen leipomista.

13 kappaletta

Taikina:
½ pkt (25 g) tuorehiivaa (tai 1 ps kuivahiivaa)
5 dl vettä
1 rkl siirappia
1 ½ tl suolaa
7 ½ dl ruisjauhoja


Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon loput ainekset esimerkiksi puuhaarukan avulla. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia.

Älä vaivaa taikinaa, vaan ota suoraan kulhosta lusikalla nokareita pellille leivinpaperin päälle. Muotoile jauhoja apuna käyttäen noin 1 cm paksuiksi leipäsiksi / ohuiksi ruissämpylöiksi. Leivät menevät hieman kasaan paistuessaan. Vältä turhaa painelua, jotta taikina ei menetä ilmavuuttaan. Anna kohota ilman liinaa noin tunnin ajan. Leipäsiä ei voidella.

Paista 225 asteessa 35 minuuttia. Älä peitä leipiä liinalla paistamisen jälkeen. Leivät kannattaa leikata kahtia leipomispäivänä, sillä kuori kovettuu pikku hiljaa. Leivän pohjaosan voi leikata hieman kantta ohuemmaksi, niin sisus jakautuu tasaisesti.

Valmistusaika: 3 t

Vaikeusaste: Helppo

Avainsanat:
Vehnätön

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
40 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat