Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 

Ensikertalaisen onnistuminen – operaatio kihlajaiskakku

9.9.2008

Oletko haaveillut marsipaanikakun tekemisestä, mutta et ole vielä rohjennut ryhtyä tuumasta toimeen? Sama tilanne oli myös tällä tuoreella morsiamella, joka halusi marsipaanikakun omiin kihlajaisiinsa. Morsian suunnitteli ja toteutti kakun itse. Minä olin paikalla seuraamassa ja ottamassa oppia ensikertalaisen pulmatilanteista.

Kun saavuin paikalle, kakku oli täytetty Confetin sydämen muotoiseen irtopohjavuokaan ja hyytynyt jääkaapissa pari tuntia. Kakussa oli 6 munan tumma sokerikakkupohja ja välissä mansikkamarmeladia ja suklaamoussea. Morsiamen tarkoituksena oli tehdä toiseen väliin täyte valkosuklaasta ja toiseen tummasta suklaasta. Mutta harvoinhan kaikki menee juuri niin kuin on suunnitellut. Yhä edelleen on mysteeri, miksi valkosuklaatäytteestä tuli hyvin löysää eli sen hyytymiseen ei uskaltanut luottaa. Tilanteesta selvittiin sekoittamalla valkosuklaatäytteeseen myös tummaa suklaata. Tässä kakkua irrotetaan jo nuolijan avulla ennen vuoan reunaosan avaamista.

Irtopohjavuoan pohjalta oli unohtunut leivinpaperi, mutta kakun siirtäminen onnistui siitä huolimatta tarjoilulautaselle. Tässä yksi esimerkki asiasta, joita reseptien yhteydessä ei tule välttämättä mainittua. Siksi koostin myöhemmin ohjeen kakun täyttämiseen liittyvistä vaiheista, mm. irtopohjavuoan käytöstä.

Kun kakku oli onnellisesti tarjoilulautasella, päälle levitettiin sokerikreemiä. Levittäminen helpottui, kun kreemiä käytettiin hetken aikaa mikrossa. Levittämisvälineeksi suosittelen vaikkapa Fiskarsin voiveistä. Kuvassa näkyvällä nuolijalla työ oli hitaampaa ja kreemiä oli vaikeampi saada siloisesti. Möykyt näkyvät herkästi marsipaanin alta, joten tämä vaihe kannattaa tehdä huolella. Myös alareuna on syytä ”eristää” huolellisesti, koska sieltä kosteus purkautuu helpoimmin. Kakun hötöinen pinta meinaa helposti lähteä kreemin levitysvaiheessa veitsen mukaan. Tästäkin syystä riittävän löysä kreemi on oleellista: veistä ei voi vetää kovin voimakkaasti kakun pinnalla.

Kakun kuorrutteena käytettiin kaupan valmista vaaleanpunaista marsipaania, mutta koristeet morsian halusi sinisellä. Valkoinen marsipaani värjättiin siis Wiltonin Royal Blue -sävyllä. Purkista otettiin väriä cocktail-tikulla.

Koska seuraavana päivänä oli kihlajaisjuhlat eikä morsian halunnut esiintyä sinikätisenä, piti värjäysvaiheessa varoa suoraa kosketusta väriin. Tämä onnistui kuitenkin hyvin, kun värialueen käänsi aina sisäänpäin.

Vähitellen väriä lisäämällä löytyi mieleinen tummuusaste.

Sitten olikin aika siirtyä morsiamen mielestä jännittävimpään vaiheeseen eli marsipaanikuorrutteeseen. Sain itsekin hyvän muistutuksen siitä, että marsipaania kannattaa varata normaalia enemmän, jos kakku on erikoisemman muotoinen. 600 g teki kaulintavaiheesta haastavan, koska marsipaanilevy piti muotoilla jo valmiiksi sydämen muotoon hukkapalat eliminoiden. Samalla piti tarkkailla, että levy kaulintuu tasaisen paksuiseksi eikä ota kiinni alustaan. Viimeksi mainittu asia vaikeutui huonon kaulinta-alustan vuoksi. Käytössä olevaan Tupperwaren ei-silikoniseen alustaan marsipaani tuntui tarraavan pöydänpintaakin herkemmin. Tomusokeria joutui käyttämään isot määrät ja pöllyävää tomusokeria oli vaikea estää joutumasta myös kaulittavan levyn pinnalle. Kerran kokelas joutui aloittamaan alusta, kun valmiiksi kaulittu levy olikin tarrannut pahasti kiinni. Jos meinaa stressi iskeä, niin kannattaa kuitenkin muistaa, ettei tässä vaiheessa mikään voi mennä peruuttamattomasti pieleen: kaulinnan voi aina aloittaa alusta!

Kun kaulintavaihe oli valmis, molemmat kädet levyn alle ja siitä nostaen marsipaani kakun päälle. Tasoittelu suoritettiin käsin ensin päältä ja sitten reunoilta. Kakun sivuilla kannattaa pyrkiä jakamaan poimut mahdollisimman tasaisesti ennen kuin ryhtyy painamaan marsipaania kiinni kakun pintaan. On aina parempi, jos marsipaanilevy on sen verran iso, että ”helmat” ulottuvat reilusti kakun alareunaa pidemmälle. Tämä vaikuttaa siihen, miten kauniisti marsipaani laskeutuu. Helmoja apuna käyttäen marsipaania voi myös hieman vetää alaspäin samalla, kun painaa sitä kakun reunaa vasten.

Viimeistely veitsellä leikaten.

Koristeet syntyivät kukka- ja lehtimuoteilla. Kakun alareunaan tuli vielä koristenauha vihreästä marsipaanista.

Ja valmis lopputulos on tässä! Ensikertalainen onnistui loistavasti!

Rohkeasti siis kaikki marsipaanikakkuja tekemään! Lisää evästystä löytyy marsipaanikuorrutteen ohjeesta sekä Kysymyksiä ja vastauksia -palstalta. Onnea vielä kihlaparille!

Kommentit (36)

PikkuKinuskinen
7.4.2013 12:07

Kinuskikissa: Meillä on kotona tuollainen alusta ja aina on sokerimassat ja marsipaanit siitä irti lähtenyt.

Ja kaunis on tuo kakku!

Sisi
Kinuskileipomo Sisi
5.3.2013 14:33

Komia kakku, ei uskoisi ensikertalaisen kakuksi!

Ennen kuin ehdin lukea kommentit alhaalta, tuli mieleeni tuota juttua lukiessa että hanskat olisi voinut laittaa käteen, jos haluaa välttää värjäytymät. Vaikka olen työskennellyt elintarvikealalla ja nimenomaan hygienia-asioiden parissa, en kotioloissa hygieniasyiden takia käytä hanskoja ruokaa tehdessäni tai leipoessani. Käytän kyllä hanskoja silloin tällöin, mutta VAIN siksi ettei kädet värjäydy tai (pitkien) kynsieni alle kerry töhnää. 😀

Linnanmak1
22.11.2012 09:44

Tosi upea kakku ja koristelu kaikenkaikkiaan!

sapattinakki
1.10.2012 17:50

Aikoinaan ruokalassa työskennelleenä tiedän että tänä päivänä yksikään leipomo tai ruokala ei läpäisisi tarkastajan käyntiä jollei työntekijä käytä hanskoja elintarvikkeita käsitellessä. Tämä siksi että kun tuotteita myydään laajalle ihmisjoukolle niin vältetään ruokamyrkytyksiä ja laajoja epidemioita. Mm työntekijöiltä vaadittaan lain mukaan salmonella näytteen anto tämän vuoksi. Saippua pesu ei tapa eikä poista iholta kaikkia bakteereja, kun taas käsidesi tappaa, oikein käytettynä suurimman osan. Joten kyllä itse vaatisin pizerian työntekijältäkin hanskoja. Mutta kun nykyisin työskentelen kätilönä ja lutraan päivät pitkät käsidesillä niin olen myös huomannut ihmisten hygienia hysterian. Nut on hygieninen sappuaannostelija ja bakteereita tappava pyykinpesuaine. Lietsotaan bakteerikammoa. Terveellä iholla elää ihmiselle hyödyllisiä bakteereja ja elävää olentoa kun ei voi steriloida, se on täysi mahdottomuus niin kyllä kun kotona laitan ruokaa tai leivon omalle perheelle niin ei siinä hanskoja tarvita. Mikään kotikeittiösi työkalukaan ei ole bakteeriton ja koskemalla pursottimeen olet jo kontaminoinut hanskasi. Harvalla kotona kuitenkaan listeria bakteeri riehuu. Ja äidin synnytyskanavasta ne vauvatkin saavat oman elintärkeän bakteeriflooransa kuten suolistobakteerinsakin. Kotona liiallinen hygienia on yhteydessä myös lasten allergiaan ja astmaan. Mekun tarvitsemme joitakin mikrobeja elääksemme. Joten hanskat on tuotteita myydessä ehdottomat mutteivat kuulu kotiin.

Kinuskiemo
1.10.2012 16:19

JETUSKA:
Kommentissasi kuului terveen järjen, kokemuksen ja tiedon ääni. 🙂

Jetuska
1.10.2012 15:57

Anteeksi kaikki, etenkin Kinuskikissa, mutta haluan vielä puuttua vähän tuohon hygieniakeskusteluun… Opiskelin vuosina 2008-2011 suurtalouskokiksi, ja teimme joskus marsipaanista jotain, mitä sitten tarjoiltiin koko koululle. Eikä meistä yhdelläkään ollut mitään hanskoja, ei edes opettajalla. Hän sanoi, että hyvä käsienpesu riittää!

Herkkuilija
26.3.2012 17:06

kissakunkku, eiköhän tullut jo selväksi että siitä asiasta ei enää puhuta. Tuo ei ole yhtään mukavaa kun aletaan kommentoimaan tuollaisista asioista. Jos on käden pessyt hyvin niin ei siinä mitään vikaa ole… 
Tuli muuten kaunis kakku ensikertalaiselta 🙂 

kissakunkku
23.12.2010 14:44

Kerta kun nytten puhutaan hygieenisyydesta niin voin itsekkin todeta että
jos aikoo hiemankaan ajatella muita ihmisiä niin ne hanskat pidetään kädessä marsipaanintyöstämisen ajaksi ..
Olisi hyvä jos jokainen kotileipuri joka pitää blogia niin tutustuisi ruokatuotantoon ja hygieenisyyteen 🙂 Ei millään pahalla <3

OHIKULKIJA
12.9.2008 15:25

*kommentti poistettu*

Kiitos viestäsi, ohikulkija. Uskon, että et halunnut loukata. Minun puolestani asia on ok. Kuten tuolla edellä jo sanoin, nyt vihellän pelin poikki hygieniakeskustelulle. Jos annan näitä viestejä tulla aina vaan, muutkin innostuvat vain uudelleen ja väittely sen kun jatkuu.

Risuja saa toki antaa. Asia tuli vain esiin väärässä kohtaa. Ystävä teki tässä ison palveluksen suostuessaan juttuun mukaan. Ehkä sinustakaan ei tuntuisi mukavalta, jos omaa läheistäsi alettaisiin tällaisessa tilanteesta arvostella. Näin varsinkin, kun siihen ei ollut minkäänlaista tarvetta. Haluan vielä korostaa, että kyse ei ollut vain sinun viestistäsi vaan kokonaisuudesta.

-Kinuskikissa

Tarja
12.9.2008 11:10

Upea kakku ensikertalaiselta. Onnea kakusta ja kihlauksesta!!!

Näytä lisää

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa