Donitsit ovat olleet pitkään nouseva leivontatrendi, kuulemma ainakin ulkomailla donitseista tehdään häihin jopa ”donitsiseinä” eli donitsit ovat ottamassa kakun paikkaa. Itse olen kuitenkin tässä suhteessa vanhanaikainen, enkä osaa ajatella isoja juhlia ilman kakkua. Näistä ajatuksista rakentui ”jättidonitsi”. Se on kahvikakku, joka muistuttaa isoa donitsia. Taikinassa on pullan makua ja kuorrute on runsas ja värikäs. Yleensä kahvikakut tarjoillaan kumottuina, mutta tämä käännetään kumoamisen jälkeen vielä kertaalleen ympäri. Näin muoto levenee ylöspäin ja on siten donitsimaisempi.
Donitsikakku
Kinuskikumppani
Donitsikakku
17.11.2017

Kategoriat
Erityisruokavaliot
Ainekset
Taikina
200 g voita
2 dl fariinisokeria
2 munaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
70 g hasselpähkinäjauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
200 g sitruunarahkaa
Kuorrute
265 g tomusokeria
1/2 dl valkuaista
Tarvikkeet
Kumppanit
Vatkaa voi ja fariinisokeri vaahdoksi. Sekoita munat joukkoon yksitellen. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan vuorotellen sitruunarahkan kanssa. Kaada taikina voideltuun rengasvuokaan (tilavuus 2 l). Korppujauhotusta ei kannata tehdä, jos käytössä on teflonvuoka, jotta kakun pinta jää siistimmäksi.
Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia. Varmista kypsyys puutikulla – tikkuun ei saa tarttua taikinaa. Anna jäähtyä hetki vuoassa. Kumoa ja käännä kakku vielä kerran ympäri – näin kakun muoto levenee ylöspäin. Jäähdytä.
Yhdistä tomusokeri ja valkuainen. Värjää pinkiksi pastavärillä. Levitä tai pursota kuorrutetta kakun päälle. Ripottele samantien pinnalle nonparelleja.
Kokeile myös näitä
Kommentit (7)
pellavapaita: älä suotta ole vaatimaton! Kakku on ihana pinkki piristys ja donitsivaikutelma on selkeä – sanoisin jopa esikuvaansa parempi. 🙂
Tein jonkinmoisen rinkulan, muttei se ehkä ole donitsimainen. Kuorrutus on omintakeinen, kun syömään tullut väki kielsi levittämästä kuorrutetta koko kakulle, ja puolet kakusta ehdin jo peittää ennen kieltoa.
Rutistin toiselle puolikkaalle kaupan vaaleanpunaista kuorrutetta tuubista, kun sattui lojumaan kaapissa vajaa tuubi.
Hyvin on kummallisen näköinen koristelu, kuva on galleriassa 🙂
Kotona oli vain tavallista rahkaa, joten raastoin siihen sitruunankuorta ja puristin mehua, sekä makeutin sokerilla. Ei liioin ollut pähkinämaailmaan viittaavaa kuin mantelilastuja, joten rusensin niitä kouransilmässä ja sekoitin taikinaan.
Lopputuloksena hyvä maku kaikkiaan 🙂
PS. Paistoin kakun reikävuoassa, jossa ei mitään kuviota ja tasainen joka suhteessa. Siinä mielessä vähän rinkilämunkkimaista olemusta ehkä hänessä on, jos ei vallan donitsimaisuutta 😉
Telma: valmisteluiden kannalta tekisin kakun jo edellisenä päivänä ja kuorruttaisin juhlapäivänä. Ei varmasti ainakaan mene huonommaksi tekeytyessään yön yli, kuten Miransterkin tuossa mainitsi. 🙂
Lea: laita vähän enemmän jauhoja, jos jätät hasselpähkinäjauheen pois. Tai korvaa se mantelijauheella. Vehnäjauhojen korvaaminen sitten gluteenittomalla jauhoseoksella.
Hei! Voiskohan hasselpähkinäjauheen korvata jollain muulla? Ja glutee ittomana aattelin myös kokeilla..
Telma: Leivoin itse kakun ja tykkäsin kakusta enemmän kun oli yön yli jääkaapissa.🙂
Ihanan erilainen kahvikakku 😊 Mietiskelin, että onko kakku parhaimmillaan leipomispäivänä vai vasta 1-2 päivän päästä? Jos tekisi kakun aiemmin ja kuorrutteen vasta tarjoilupäivänä? Mitä mieltä olette? Tai onko jo kokemuksia mausta?
Kinuskigalleria (3)
Tärppilista
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Suosituimmat reseptit
Chocolate Chip Cookies
5357 tassutusta
Maailman paras mutakakku
2621 tassutusta
Mokkapalat
2345 tassutusta
Brookies
1555 tassutusta
Britakakku
1373 tassutusta
Kinuskikissa; no kiitokset 🙂 Maku ainakin on oikein mukavasti semmoinen kotoinen, lämmin, turvallinen; ei mitään yltiömäistä prameilua. Tykkään kovasti.