dinokakku1.JPG
dinokakku2.JPG
dinokakku3.JPG
dinokakku4.JPG
dinokakku5.JPG
dinokakku6.JPG

Minulla oli iso kunnia tehdä suloiselle 4-vuotiaalle Laurille kakku hänen synttärijuhliinsa. Ensin oli suunnitelmissa sankarin toiveesta kukka-aihe, mutta sitten meille molemmille tuli sama idea: jospa kakun teema olisikin dinosaurus (Lauri on nimittäin todellinen dinosaurus-asiantuntija!).

Muotokakuista minulla ei olekaan juuri aiempaa kokemusta. Siihen nähden olin ihan tyytyväinen lopputulokseen. Arvioidessani työtä jälkikäteen löysin parantamisen paikkojakin, joista otan ensi kertaa varten opikseni. Dinon jäsenissä (käsi ja jalka) olisi voinut olla enemmän muotoa ja kolmiuloitteisuutta.

Ennen tätä kakkua olen tehnyt yksinomaan liivatteella hyydytettäviä täytteitä, jotka vaativat irtopohjavuoan. Siksi ehkä turhaankin olen jumiutunut pyöreisiin kakkuihin ja tuttuun vuokaan. Mutta voi paksuja täytteitä tehdä ilman irtopohjavuokaakin, kunhan koostumus on valmiiksi tarpeeksi jämäkkä. Tilaajan puolelta ainoana toiveena oli, että täyte olisi jotain muuta kuin marjaa. Päädyin suklaamousseen, josta tuli juuri sopivan paksuista: ei mitään tököttiä, mutta ei myöskään niin löysää, että se olisi pursunnut väleistä ulos. Lemon curd -tahnasta olin lukenut sofiellan blogissa ja päätin laittaa sitä hillon asemesta pohjan päälle. Mielestäni aivan ihana makuyhdistelmä (pienen jämäkakun perusteella uskallan sanoa näin).

Sokerikreemin tein perusohjeen mukaan, mutta korvasin yhden desilitran tomusokeria kaakaojauheella. Lopputuloksesta tuli suklainen ja lähes sama kuin kaakaotomusokerilla tehtynä.

Tarkoitukseni oli alun perin käyttää kuvassa näkyvää Partysaurus-vuokaa (tämä malli on muuten poistunut valikoimista, mutta tilalle on tulossa Wiltonilta uusi dino-vuoka). Koska vuoka ei ole kovin korkea ja juhlien vierasmäärä olikin luultua isompi, päädyin tekemään pohjan kääretorttulevyistä. Vuoasta oli kuitenkin paljon hyötyä dinosauruksen muodon hakemisessa. Muutin mallia oikeastaan vain avaamalla dinosauruksen suun ja pidentämällä häntää.

Kakku on kuorrutettu marsipaanilla. Vatsaosan värjäsin hieman vihreään vivahtavaksi ja painelin siihen poimuja. Varjostin poimuja vielä tupsuttelemalla niihin vihreää tomuväriä. Dinosauruksen selkäosaan hain suomumaista vaikutelmaa rikkomalla pintaa saksilla ja veitsimäisellä koristelutyökalulla. Hampaat ja kynnet sekä selän ”harjan” (= ruskeat kolmiot) tein sokerimassasta etukäteen. Kolmiot tökin valmiiseen kakkuun niin, että ne tulivat n. 1 cm kakun sisään.

Tämä kakku oli yksi hauskimmista kakkuprojekteistani! Oli myös ilo huomata, että sankari itsekin tuntui olevan hyvillään kakun nähdessään. Lajimäärityskin tuli kuin apteekin hyllyltä: tyrannosaurus rex.

Lemon curd-suklaakakku

Pohja:
tumma levykakkupohja (kolme pellillistä)

Kostutus:
vaniljamaito

Täyte:

Lemon curd -tahna
suklaatäyte (valko- ja tummaa suklaata)

Koristelu:
marsipaanin alla sokerikreemi kaakaojauheella
marsipaanikuorrute
sokerimassakoristeet


dinokakku_vaihe1.jpg dinokakku_vaihe2.jpg
dinokakku_vaihe3.jpg dinokakku_vaihe4.jpg
dinokakku_vaihe5.jpg dinokakku_vaihe6.jpg
dinokakku_vaihe7.jpg dinokakku_vaihe8.jpg
dinokakku_vaihe9.jpg dinokakku_vaihe10.jpg
dinokakku_vaihe11.jpg dinokakku_vaihe12.jpg
dinokakku_vaihe13.jpg dinokakku_vaihe14.jpg