10.07.2010   67 kommenttia Kategoria: Kesä,  Täytekakut
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Juhannuksen kukkakori


kukkakori1kukkakori2kukkakori3kukkakori4kukkakori5

Juhannuksen vietimme tänäkin vuonna perinteiseen tapaan rakkaissa mökkimaisemissa. Kesän juhlan kunniaksi halusin koota kakkuun kappaleen ympäröivää luontoa. Kukkakoriini poimin kissankelloja, niittyleinikkejä, erilaisia ruusuja ja myös villeinä kasvavia juhannusruusuja. Näistä ja monista muista tienpientareen ja lähimetsän kukkalajeista tuli lapsuusvuosina koottua monet kimput, jotka yleensä päätyivät mummille tai äidille. Isoin kohteliaisuus, jonka saatoin tästä kakusta saada, oli lausahdus, että kakku tuo mieleen edesmenneen floristi-mummini kimput.

Suklaakermasta välillä kysellään ohjetta, joten tässäpä sekin tulee kertauksena. Aivan parhaalla mahdollisella tavalla tuo ei onnistunut - aidon näköinen koripunos vaatii aika paljon pursotuskermalta, vaikkei tekniikkana vaikea olekaan. Pursotus on tehty pursotusmalliston koripunos-ohjeen mukaan pyöreällä 6 mm kokoisella tyllalla. Kerman koostumus tuli aavistuksen rakeiseksi. Koska koripunoksen pursottelu vie aikaa, suklaakerma ehtii jonkin verran sulaa ja löystyä pursotuspussissa, eikä loppua voi hyödyntää. Sen takia ohjekin on reiluhko eli kermaa jää tarkoituksella vähän yli. Jos käytät isompaa tyllaa, on varauduttava vielä suurempaan menekkiin.

Suklaakerma kannattaa muuten pursottaa samantien, sillä jääkaapissa se jähmettyy nopeasti liian jämäkäksi. Mikäli valmis suklaakerma kuitenkin tuntuu jostain syystä liian löysältä, voi sitä toki hetken aikaa seisottaa jääkaapissa - kuitenkin vähän väliä sekoitellen ja tarkistellen. Suklaakerman tapaista saa myös maustamalla kermaa kaakaojauheella, mutta kaakaojauhe antaa aika heikosti väriä, jos havittelee kunnolla ruskeaa sävyä.

Huom! Itse leikkasin koria tehdessäni pohjasta hieman alaspäin kapenevan jo ennen kakun täyttämistä. Näin kakku sai korimaista muotoa. Koska pohjasta leikkaantui osa pois, myös kostuketta ja täytettä kului vähemmän. Jotta ohje olisi kuitenkin helpommin sovellettavissa muihinkin kakkuihin, alla olevat määrät pätevät aivan normaaliin kakkuun. Korikakussa kostuketta ja täytettä kului ehkä 3/4 näistä määristä.

Joku ehkä saattaa miettiä tällaisen kakun nähdessään, voiko kauttaaltaan kukkasin peitettyä kakkua edes leikata/syödä. No, todistettavasti voi. Kakkulapion pystyi ujuttamaan koristeiden välistä ja laitoin kakun viereen tyhjän lautasen, johon koristeet sai halutessaan laittaa. Kun kakku oli jo mennyt parempiin suihin, napsittiin yksittäisiä koristeita lautaselta siihen tahtiin, että porukka ehti tehdä selvän lähes koko koristekeosta juhannuksen aikana. Makeanhimo taitaa olla sukuvika. 😉

Kukkakori on muuten myös oivallinen tapa hankkiutua eroon vanhoista sokerimassa- ja marsipaanikoristeista, joita on saattanut jäädä yli aikaisemmista kakuista. Usein kukkasia tulee tehtyä hieman enemmän kuin kakkuun tulee laitettua, mutta muutamasta ylijääneestä ei saa enää uutta kakkua koristeltua. Kukkakimpun tai -korin tästä sekalaisesta lajitelmasta saa hyvin koottua.

Muita vaihtoehtoisia koristeluita voisi olla perinteinen mansikka-kermakakku tai kori-idea siten, että kori on täytetty tuoreilla mansikoilla. Itse olen käyttänyt täytettä myös suklaa- ja kinuskikuorrutteen kanssa.

Raparperi-mansikka-suklaakakku

Pohja:
voi-sokerikakkupohja kaakaoversiona

Kostutus:
3 dl raparpereiden keittolientä

Täyte:
raparperi-mansikka-valkosuklaatäyte

Pursotukset:
4 dl Flora Vispiä
130 g tummaa suklaata


Valmista voi-sokerikakkupohja erillisen ohjeen mukaan ja anna pohjan jäähtyä. (Mikäli teen korin mallisen kakun, leikkaa reunat viistoiksi siten, että alimmaisen pohjan halkaisija jää pienimmäksi.) Leikkaa pohja kolmeen osaan.

Täytä kakku raparperi-mansikka-valkosuklaatäytteellä. Kostuta välit ja päällimmäinen pohjalevy raparpereiden keittoliemellä.

Valmista suklaakerma. Vaahdota kerma siten, että jätät sen aavistuksen normaalia pursotuskermaa löysemmäksi. Paloittele suklaa ja sulata mikrossa miedolla (n. 250 W) lämmöllä välillä sekoitellen. Kaada suklaa kermavaahdon joukkoon samalla vatkaten. Pursota tai levitä kakun päälle.

Vinkki: saat kukkalajitelmaan tasoeroja hyödyntämällä spaghettia. Työnnä pätkä spaghettia kakun sisään ja katkaise pää sopivalta korkeudelta. Pursota päähän nokare sokerikuorrutetta. Liimaa kiinni sokerimassakoriste.

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
3 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat