Miten saan kuivakakun irtoamaan tavallisesta vuoasta?

Huolellinen margariinilla voitelu (sormilla) ja korppujauhotus. Huomioi myös teflon-vuokien hoito-ohje: pyri välttämään astianpesuaineen käyttöä ja huuhtele vuoka mieluiten heti käytön jälkeen kuumalla vedellä. Näin teflon-pinnan ominaisuudet kestävät pidempään.


Mistä tiedän kuinka monen munan kakku riittää millekin vierasmäärälle?

Kun puhutaan sokerikakkupohjista, niin yksi laskutapa on 0,3 munaa/hlö. Eli 3 munan kakku riittäisi 10 hengelle. Tämän vinkin olen itse saanut Juhlattarelta. Kakun menekki riippuu myös olosuhteista: miten paljon muuta ruokaa ja makeaa on tarjolla, minkälaisesta tilaisuudesta on kyse ja toki myös vieraiden makumieltymyksistä.


Miten saan kuivakakun/kakkupohjan kohoamaan tasaisesti? Kakut kohoavat aina keskeltä enemmän kuin reunoilta.

Tässä muutama löytämäni vinkki:

 • Kokeile vetää keskelle taikinaa vako.
 • Älä käytä jääkaappikylmiä ainesosia.

Nimimerkki Mari antoi seuraavanlaisen (omakohtaisesti toimivaksi todetun) vinkin: kakun kohoaminen keskeltä johtuu siitä, että reunat kypsyvät nopeammin kuin keskiosa. Tämän ehkäisemiseksi toimi seuraavasti:

 • Leikkaa paksusta froteepyyhkeestä vuoan korkuinen kappale.
 • Kastele se läpimäräksi kylmällä vedellä ja kiedo vuoan ulkoreunan ympärille. Sido päät yhteen esimerkiksi haka- tai parsinneulalla.
 • Näin kakku kypsyy tasaisesti. Paistoaika on sama kuin ilmankin pyyhettä.
 • Katso kuvallinen ohje pyyhevinkistä.Miten estän piiraspohjaa esipaistettaessa reunojen valumisen?

Leikkaa leivinpaperista pohjan kokoinen pala ja laita se vuokaan taikinan päälle. Kaada päälle kuivattuja herneitä, linssejä tai riisiä. Suorita sitten esipaistaminen.


Voinko tehdä liivatteella hyydytettäviä täytteitä ilman irtopohjavuokaa?

Useimmat täytteet on helpointa hyydyttää irtopohjavuoassa. Jos täyte on ennen hyytymistään kovin löysää, ovat reunat välttämättömät. Jollet omista irtopohjavuokaa, sinulla on ainakin pari vaihtoehtoa:

 1. Vuoraa tavallinen vuoka kelmulla ja täytä kakku siihen. Kumoa hyytymisen jälkeen tarjoiluvadille. Samaa ideaa voi soveltaa muihinkin astioihin ja kulhoihin koottaviin kakkuihin. Tätä vaihtoehtoa on hyödynnetty Halloween-aiheisessa kakussa.
 2. Toinen vaihtoehto on koota kakku suoraan tarjoiluvadille askartelemalla irtopohjavuoan reunoja vastaava rengas leivinpaperista (muoviset reunakalvot ovat vielä parempia!). Leikkaa leivinpaperista leveä suikale ja kieritä se ensimmäisen pohjalevyn ympärille. Teippaa päät yhteen maalarin- tai ilmastointiteipillä. Kokoa kakku renkaan sisään. Esimerkiksi tämä sairaalateemakakku on tehty tällä tavalla.Miksi juustokakun kiille vuotaa vuoasta ulos? Miksi sen pinnalle nousee täytettä?

Estääksesi tämän huomioi seuraava:

 • Hyydytä täyte kunnolla, yleensä noin kolme tuntia.
 • Levitä täyte vuokaan huolellisesti reunoja myöten niin, että täytteen ja vuoan sisäpinnan väliin ei jää rakoja, joista kiilleneste pääsisi karkaamaan.
 • Jäähdytä kiilleneste haaleaksi. Lämmin neste saattaa sulattaa täytettä, jolloin sitä voi nousta pintaan tai reunaan voi sulaa nesteen mentävä rako.
 • Kaada kiilleneste vuokaan mahdollisimman läheltä kakun pintaa, tarvittaessa vaikka lusikan kautta. Näin se ei pääse ”poraamaan” täytettä rikki.Voiko juustokakun pakastaa?

Useimmissa tapauksissa voi. Hyydytä kakku ensin jääkaapissa. Mikäli kakkuun ei tule kiillettä, voit pakastaa sen ilman vuokaa. Irrota tällöin irtopohjavuoan reunus ja pakasta kakku vuoan pohjan päällä. Kun kakku on jäätynyt, siirrä se pohjan päältä muovipussiin. Mikäli kakkuun tulee kiille, tee se vasta pakastuksen jälkeen sulaneeseen kakkuun. Kakku kannattaa ottaa sulamaan jääkaappiin jo edellisenä päivänä. Pidä tarjoilupäivänä tarvittaessa vielä huoneenlämmössä jonkin aikaa. Voit testata sulaneisuutta esim. cocktail- tai kakkutikulla (huom. älä kuitenkaan pistele kakkuun reikiä, mikäli siihen on tulossa vielä kiille!).