Sisältä pehmeät, pinnasta rapeat ja sokeriset munkit – niitä ilman ei tule vappua! Munkkiohje on lähes identtinen pullaohjeen kanssa – munkit ovat siis uppopaistettuja pullia. Omiin vappuperinteisiini munkit eivät ole aikuisvuosina kuuluneet, mutta lasten myötä tällaisetkin elämykset tulevat taas eteen. Lapsuudesta kyllä muistan äidin munkit ja nyt jatkan samaa perinnettä omille lapsilleni. Reseptikin on sama. Yhdeksi munkin mittaiseksi hetkeksi kaksikymmentä vuotta häviää olemattomiin.

ilmapallot

Munkkivinkit

Taikinan maustaminen
Sitruunamunkit syntyvät lisäämällä taikinaan raastettua sitruunankuorta. Sokerin voi korvata fariinisokerilla. Pieni määrä kaakaojauhetta antaa suklaisuutta.

Erityisruokavaliot
Munattomat ja maidottomat munkit leivot jättämällä munan pois ja käyttämällä maidon tilalla esimerkiksi vettä, simaa tai kauramaitoa. Vaihda myös taikinan voi maidottomaan vaihtoehtoon (esim. Sunnuntai laktoositon). Huomioi, että ilman munaa jauhoja tarvitaan todennäköisesti hieman vähemmän.

Kuorruttaminen
Yksinkertaisin kuorrute syntyy tomusokerista, vedestä ja elintarvikeväristä. Veden tilalla voi käyttää esimerkiksi sitruunamehua, kaakaota tai kahvia. Katso lisää vaihtoehtoja berliininmunkkien ohjeesta sekä selailemalla donitsireseptejä.

Täyttäminen
Pursota valmiin munkin sisään sileää hilloa/marmeladia, sitruunatahnaa tai vaniljakreemiä. Täyttämistä helpottaa teräväkärkinen täytetylla. Munkkitaikinan sisään voi myös piilottaa keksin, kuten Oreo-munkeissa.

Sokeroiminen

 • Sekoita pinnalle tulevan sokerin joukkoon kanelia tai piparkakkumaustetta (2 rkl maustetta / 1 ¼ dl sokeria).
 • Korvaa osa sokerista vaniljasokerilla.
 • Marjajauheista saa ihania makuja, esim. 2 rkl puolukkajauhetta / 1 dl sokeria.
 • Lakritsijuurijauhetta tarvitaan 1 rkl / 1 dl sokeria.
 • Käytä munkkien sokeroimiseen sokerin sijasta karkkimurskaa. Tarkoitukseen sopivat kovat hedelmäkarkit ja tikkarit. Laita karkit pakastuspussin sisään ja moukaroi murskaksi esimerkiksi lihanuijalla.

Paistaminen

 • Voit paistaa munkit kookosrasvassa tai miedon makuisessa kasviöljyssä. Kookosrasvasta munkit saavat enemmän makua. Jos haluat suosia pehmeää rasvaa, valitse kasviöljyistä esimerkiksi rypsiöljy, jolla on hyvät paisto-ominaisuudet.
 • Muistathan olla varovainen kuuman rasvan/öljyn kanssa. Pidä kattilan kansi varmuuden vuoksi lähettyvilläsi. Mikäli rasva syttyy palamaan, tukahduta se kannella. Älä koskaan yritä sammuttaa palavaa rasvaa vedellä!
 • Paistorasvan voi käyttää uudelleen yksi tai kaksi kertaa. Siivilöi jäähtynyt rasva ja säilö jääkaapissa.

Pakastaminen
Pakasta munkit jäähtyneinä, ilman sokerointia. Munkit ovat parhaimmillaan tuoreeltaan, joten voit myös pakastaa pullat raakoina. Näin tuoreet munkit ovat aina käden ulottuvilla.

 

Munkit

Taikina:
100 g voita
2 ½ dl kevytmaitoa
½ pkt (à 50 g) hiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
¾ tl suolaa
1 muna
n. 8 dl vehnäjauhoja

Paistaminen:

7-9 dl rypsiöljyä (tai vastaava määrä kookosrasvaa)

Pinnalle:
sokeria


Taikinan valmistus

Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. (Jos käytät kuivahiivaa, sekoita hiiva jauhojen joukkoon ja etene muilta osin reseptin mukaan.) Sekoita maitoon sokeri, kardemumma, suola ja muna. Lisää noin puolet jauhoista desilitra kerrallaan ja vatkaa taikinaa hetken aikaa. Jatka jauhojen lisäämistä kädellä tai yleiskoneen taikinakoukulla vaivaten. Sekoita joukkoon voisula, kun olet käyttänyt noin 2/3 jauhoista. Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista ja kädestä/taikinakoukusta.

Kohota taikinaa liinalla peitettynä 45 minuuttia tai kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Pullien/rinkilöiden leipominen

Leivo taikinasta pitkä tanko ja jaa se noin 15 osaan. Huomioi, että munkit kasvavat sekä kohottamisen että paiston yhteydessä. Jos sinulla ei ole paistomittaria, kannattaa jättää pieni nokare koekappaleeksi paistovaiheeseen.

Pyöritä taikinasta käsiesi välissä pyöreitä pullia. Jos haluat tehdä rinkilöitä, käytä jotain seuraavista konsteista:

 1. Leivo taikinapalasta tankoja ja nipistä saumakohta tiukasti umpeen kummaltakin puolelta rinkilää.
 2. Puhkaise sormilla aukko pullan keskelle ja pyörittele rinkilää isommaksi sormiesi avulla. (Tämä on nopeampaa, mutta rinkilöitä on vaikeampi saada tasapaksuisiksi. Toisaalta ei ole vaaraa saumakohdan katkeamisesta.)
 3. Kauli taikinasta paksu levy ja ota siitä isolla ympyrämuotilla kuvioita. Leikkaa keskelle aukko pienemmällä muotilla.

munkit_3 munkit_9

Anna munkkien kohota liinan alla noin 30 minuuttia.

Paistaminen

Laita laakeaan teräskattilaan öljyä (tai kookosrasvaa) sen verran, että munkit eivät kelluessaan pääse koskettamaan pohjaa. Kuumenna öljy 180-asteiseksi. Jos sinulla ei ole paistomittaria, tee kokeilu pienellä taikinapalalla. Öljy on oikean lämpöistä, kun pikkumunkki paistuu kypsäksi minuutissa. Liian kylmässä öljyssä munkki painuu kattilan pohjalle. Liian kuumassa öljyssä pinta tummuu ennen kuin munkki ehtii kypsyä sisältä.

Nosta munkki öljyyn varovasti käsilläsi tai reikäkauhan avulla. Paista koosta riippuen 2-4 munkkia kerrallaan. Kun ensimmäinen puoli on ruskistunut, käännä munkki reikäkauhalla (tai esimerkiksi haarukalla tai pihdeillä) toisinpäin. Kun kumpikin puoli on kypsynyt, nosta munkki reikäkauhalla lautaselle talouspaperin päälle.

Ylimääräisen rasvan imeyttäminen onnistuu pyöreän munkin tapauksessa seuraavasti. Aseta kulhon pohjalle pari kerrosta talouspaperia. Kierittele munkkia kulhon pohjalla niin, että öljy imeytyy paperiin joka puolelta.

munkit_10 munkit_11

Sokeroiminen

Pyörittele munkki sokerissa heti, kun pystyt käsittelemään sitä sormissasi. Sokeri tarttuu parhaiten vastapaistettuun munkkiin. Voit myös laittaa sokerin ja munkit muovi/paperipussiin ja heilutella, kunnes sokeri on tarttunut joka puolelle. Vaihda sokeri välillä, sillä rasvaisena se tarttuu munkkiin huonommin.

munkit_13 munkit_14

Lopuksi

Älä kaada paistoöljyä viemäriin, vaan laita se tiiviiseen astiaan ja heitä sekajätteen mukana pois. Nauti vappusiman kera. Iloista Vappua!