Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kehitin kakkureseptin, jossa on meille suomalaisille rakkaita makuja. Kotoinen mustikka maistuu täytteessä, samoin pullataikinasta tuttu kardemumma. Kun täytteet pursottaa renkaiksi, on valmiissa kakkupaloissa hauska pilkukas kuvio. Perinteisen sokerikakkupohjan jauhoista osa on korvattu ruisjauhoilla. Suomen liput värit näkyvät kuorrutteen raidoissa.
Kun perustin blogin vuonna 2007, kaulittavien massojen käyttö oli iso kakkutrendi. Opettelin itsekin käyttämään marsipaania ja myöhemmin sokerimassaa kakkujen kuorruttamiseen. Leivontablogeissa massoista tehtiin mielikuvituksellisia teemakakkuja, jotka olivat hyvin koristeellisia. Massojen käyttö yleistyi blogien suosion myötä ja värillisten massojen valikoima laajeni ruoka- ja verkkokaupoissa. Pari vuotta sitten minulle tuli mahdollisuus kehitellä oma vaniljan makuinen sokerimassa ja perustaa Toivepuoti sen jakeluun.
Blogin alkuvuosilta on peräisin tämä upotuskuvioinniksi nimeämäni tekniikka, jossa erivärisiä massoja kaulitaan kiinni toisiinsa. Tässä Suomi-kakussa siis yhdistyy blogin menneisyys ja nykyisyys jännällä tavalla.
Vinkit:
- Kakun voi täyttää perinteiseen tapaankin levittämällä alempaan väliin vaniljatäyte ja ylempään mustikkatäyte. Vaniljatäytettä jää yli kakun pinnalle.
- Tee Suomi-kakun koriste solmimalla pätkä lippunauhaa grillitikkujen päihin.
Ruiskakkupohja:
4 munaa
sokeria
ruissihtijauhoja
vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
Kostuke:
2 dl maitoa
Mustikkatäyte:
120 g mustikoita
1 ½ dl vispikermaa
1 ½ tl sokeria
75 g vaniljarahkaa
1 ½ rkl vaniljakreemijauhetta
Vanilja-kardemummatäyte:
2 ½ dl vispikermaa
100 g vaniljarahkaa
200 g vaniljavanukasta
1 tl kardemummaa
½ dl vaniljakreemijauhetta
Kuorrutus:
500 g valkoista vaniljamassaa
150 g valkoista vaniljamassaa ja sinistä pastaväriä (tai sinistä massaa)
Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka (∅ 22,5-24 cm). Kakkupohja valmistetaan ”kaikkea yhtä paljon” -periaatteella. Riko munat lasiin. Mittaa toiseen lasiin saman verran sokeria. Tyhjennä sokeri kulhoon. Myös jauhoja tulee yhteensä saman verran kuin munia. Jauhoista puolet on ruisjauhoja ja puolet vehnäjauhoja. Yhdistä leivinjauhe jauhojen kanssa. Lisää munat kulhoon ja vatkaa vaahdoksi. Sekoita munavaahtoon jauhoseosta pienissä erissä. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa alatasolla noin 40 minuuttia. Kumoa ja jäähdytä. Muotoile kakkupohjaa veitsellä pyöreämmäksi. Leikkaa sitten kolmeen osaan.
Soseuta mustikat. Mittaa mustikkatäytteen vispikerma ja sokeri kulhoon ja vatkaa vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljarahka, mustikkasose ja vaniljakreemijauhetta sen verran, että täyte on jämäkkää. Vatkaa vaniljatäytteen kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljarahka, vaniljavanukas, kardemumma ja vaniljakreemijauhe.
Laita täytteet erillisiin pursotuspusseihin. Laita ensimmäinen, isoin pohjalevy tarjoilulautaselle. Kostuta maidolla. Leikkaa pursotuspussien päät auki. Pursota pohjalevyn keskelle nokare vaniljatäytettä. Pursota ympärille rengas mustikkatäytettä. Jatka vuorotellen eri täytteillä, kunnes pohja on peittynyt. Laita päälle seuraava pohja, kostuta ja täytä samaan tapaan. Laita päällimmäiseksi pienin pohjalevy ja kostuta.
Tasoita kakun pinta levittämällä päälle lastan avulla loput vaniljatäytteestä. Laita kakku jääkaappiin muutamaksi tunniksi, jotta täytteet jähmettyvät. Värjää osa valkoisesta massasta siniseksi sekoittamalla joukkoon pastaväriä.
Kauli valkoinen massa tomusokeroidulla alustalla levyksi (paksuus 3–4 mm). Pyyhi ylimääräinen tomusokeri pinnalta. Kauli sininen massa mahdollisimman ohueksi levyksi. Minimoi tomusokerin käyttö, sillä se voi estää kuvion tarttumisen. Vaniljamassan kanssa et tarvitse tomusokeria ensinkään. Leikkaa sininen levy suikaleiksi.
Aseta suikaleet valkoisen levyn päälle raidoiksi. Siniset raidat leviävät kaulittaessa, joten väliin voi jättää hieman leveämmät raot, jos haluat tasalevyisen raidoituksen. Kauli päältä raitojen suuntaisesti, jotta ne painuvat kiinni.
Nosta levy kakun päälle ja painele sen ympärille. (Yleispätevän kuorrutusohjeen ja videon löydät kohdasta kaulittavalla massalla kuorruttaminen.) Leikkaa ylimääräinen kuorrute pois alareunasta.
auruski: saitkin jo mari-johannalta hyviä vinkkejä täytekakun säilyttämisestä. Sellaiset täytteet, joissa on vaniljakreemijauhetta kannattaa levittää heti valmistamisen jälkeen. Kreemijauhe jämäköittää täytteen jääkaapissa, etkä saa sitä enää myöhemmin levittymään yhtä tasaisesti. Tai sitten teet täytteen muuten valmiiksi, mutta laitat kreemijauheen joukkoon vasta ”tuoreeltaan”.
mari-johanna
auruski: Täytekakkuhan on siitä kiitollinen kakku että se on oikeastaan parempi tehdäkin päivää ennen tarjoilua jääkaappiin vetäytymään.Ja vain koristelu sitten tarjoilu päivänä. Silloin maut ehtivät tasaantua ja pohja kostua juurikin sopivasti.
Eli voit tehdä kakkupohjan vaikka hyvissä ajoin pakastimeen tai sitten pari päivää aiemmin ja säilyttää sen pussiin suljettuna jääkaapissa.
Uskoisin, että täyte säilyy 2 päivää jääkaapissa ihan hyvänä,liian pitkään en kuitenkaan täytteitä lähtisi jääkaapissa säilyttämään. Mutta tosiaan täytä kakku jo tarjoilua edeltävänä päivänä ja viimeistele sitten tarjoilupäivänä.
Säilyvätkö täytteet, jos teen pohjan ja täytteet valmiiksi pari päivää ennen tarjoilua ja kokoan kakun tarjoilupäivänä?
mari-johanna
Raili: Kylläpä on tullut nuorelta neidiltä loistavia kommentteja. Tämä on kieltämättä ihana kakku.
Voit hyvin vaihtaa tavis massan toffee kuorrutteeseen ja miksei siihen kermavaahto seuraksi käy. Tarkoititko kermavaahtoa siis reunoille vai mikä oli näkemyksesi?
Itse suosittelisin että tee ihmeessä pieni koekakku testaa visiosi käytännössä. Silloin selviää parhaiten mitä mieltä juuri te olette, makuja kun on monia.
Jos tarvitset apua pienen kakun mittasuhteisiin ja aineisiin siitä apua löydät täältä
https://www.kinuskikissa.fi/vuokien-muunnostaulukot/
Olen tehnyt tätä kakkua kaksi kertaa ja se on ollut suuri menestys (yksi 5 v sanoi, että ei ole ikinä syönyt näin hyvää kakkua). Mustikat olen vaihtanut mustaherukoiksi. Kysyn voiko päälle tehdä toffee-kuoruteeen ja pursottaa lopuksi kermavaahdon päälle. Sopiikohan maut yhteen? Olisi tulossa hääkakku tästä versioituna.
saippua: kyllä pystyy! 👍
Moi! Pystyykö tuollaisen vaniljamassakuorrutteen päälle tekemään vielä sellaisen valuvan valkosuklaakuorrutteen kuten valkosuklaaputouskakussa esimerkiksi, vai käyköhän vaniljamassalle jotain? 🙂
twin_dragons: tämä kakkupohja on halkaisijaltaan noin 24 cm. Jos valmispohjat ovat samaa luokkaa, niin täytettä ei tarvitse muokata. Jos pohjat ovat eri kokoa, voit pienentää niitä leikkaamalla tai skaalata täytteen muunnostaulukkoa hyödyntäen:
http://www.kinuskikissa.fi/vuokien-muunnostaulukot/
Jos haluan olla laiska ja säästää aikaa ja käyttää kaupan valmista kakkupohjaa, niin tarviiko täytettä tehdä runsaammin?
mari-johanna
Veera: 4 munan pohjasta, 24cm vuoalla lasketaan syövän 12 juhlijan. 🙂
Kinuskikissa on tehnyt kakkujen riittävyydestä hyvän sivun, käy tutustumassa
http://kinuskikissa.fi/erikokoisten-kakkujen-riittavyys/
Kuinka monelle kakusta riittää suurin piirtein?
aurinko09: Kreemijauheen voi korvata esim. vaniljakastikejauheella. Jos sitä kuitenkin löytyy kaupoista. Allaolevasta linkistä aukeavalla sivulla, alimmassa kappaleessa, on tarkempaa tietoa. Kurkkaapa sinne! 🙂
http://www.kinuskikissa.fi/kuukauden-vinkki-vaniljakreemijauhe/
Maassa jossa asun ei ole vaniljakreemijauhetta. Millä sen voi korvata?
mari-johanna
Mamelukki: Äläs nyt kuule, hieno kakku taiteilija olet kuitenkin, etkä suinkaan tahmatassu kuten itse epäilit!
Ja näinhän se on että koristelun voi kukin valita omien mieltymysten mukaan.
Nämä kakku asiat ja Kinuskikissan ohjeet ovat siitä kivoja, että niitä voi yhdistellä oman maun mukaan!
Muistathan sitten ottaa kakusta kuvan ja laittaa meidän muiden iloksi galleriaan! 🙂
Hyvin selkeä ohje jota tahmatassukin uskaltaa kokeilla. Ajattelin että teen vain sinisestä ristin mallisen valkoisen päällisen päälle niin tulee rauhallisempi ulkonäkö. Tuo sinivalkoraidallinen on kyllä ihanan pirtsakka.
Pauliina: tuorejuusto on hieman kiinteämpää rakenteeltaan, mutta en usko sen vaikuttavan pursotettavuuteen, kun kyseessä kuitenkin vain yksi osanen. Jokin jälkkärivanukas tai paksu vaniljakastike (Vanilla) käy. Ei niin tarkkaa…
Esperada: palakuvaa ei valitettavasti ole. Täytyy tehdä uusiksi jonkin toisen kakun kanssa ja ottaa sitten palakuvakin. 🙂
Voisiko tässä kakussa korvata rahkan tuorejuustolla? Minulla sattuu olemaan kaapissa maustamatonta ja kuningatartuorejuustoa. Käykö mikä tahansa vanilijavanukas?
Esperada
Löytyykö mistään kuvaa jossa näkyisi miltä täyte leikatussa kakkupalassa näyttää?
Kiitti maris! 🙂
maris
Tämä on niin seesteisen kaunis, että voisin tuijotella loputtomiin. ☺️
Kiva idea tuo täytteiden pursottaminen renkaiksi. Täytyykin pitää mielessä. 😊