Suklainen sitruunajuustokakku
Kinuskikumppani
Suklainen sitruunajuustokakku
21.3.2010




Avainsanat
Ainesosat
Kategoriat
Erityisruokavaliot
Ainekset
Pohja
1 brownies-pohja TAI
200 g Domino-keksejä
50 g voita tai margariinia
Kostutus (jos käytät brownies-pohjaa)
1/4-1/2 dl appelsiinimehua
Täyte
5 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
400 g sitruunatuorejuustoa
3/4 dl sokeria
1/2 dl sitruunamehua
Kiille
3 liivatelehteä
1 dl tummaa kaakaojauhetta
3/4 dl sokeria
3 dl kevytmaitoa
Koristeet
50 g valkosuklaata
Vaihtoehtoinen, nopeampi koristelu
2 dl kermaa
nonparelleja /pääsiäiskarkkeja
Kumppanit
Ohje
Paista brownies-pohja ohjeen mukaisesti irtopohjavuoassa (halkaisija 24 cm). Vaihtoehtoisesti tee keksipohja dominoista keksipohjaohjeen mukaan.
Irrota ja pese irtopohjavuoan reunus. Sivele reunukseen kasviöljyä pullasudilla tai talouspaperilla. Tässä kokeilin lisäksi ripotella päälle tomusokeria, mutta en havainnut sen auttavan merkittävästi valmiin kakun irrottamisessa. Jo öljy itsessään helpottaa sitä huomattavasti. Siisteimmin kakku irtoaa, kun kierrät vuoan sisäreunalle reunakalvon ennen täyttämistä.
Kiinnitä reunus paikoilleen. Pistele pohjaan reikiä haarukalla. Imeytä appelsiinimehu pohjaan. Kostuta erityisesti reunat.
Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon sitruunarahkavalmiste ja sokeri. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata siihen liivatteet. Sekoita täytteeseen. Kaada vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa n. 3 tuntia.
Laita kiilteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kaakaojauhe, sokeri ja maito kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Ota liedeltä. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja sekoita suklaakastikkeeseen. Jäähdytä seos kylmässä vesihauteessa haaleaksi. Kaada sitten vuokaan täytteen päälle. Hyydytä jääkaapissa 2-3 tuntia. Irrota vuoan reunus ja siirrä kakku tarjoilualustalle.
Koristeet voi valmistaa melts -napeista tai valkosuklaasta, joka värjätään pastaväreillä. Tässä käytetty keltaisia ja oransseja melts -nappeja. Sulata napit mikrossa miedolla lämmöllä (n. 250 W) välillä sekoittaen.
Käytä pursottamiseen n. 2 millin tyllaa tai pakastuspussia, jonka kulmaan leikkaat saman kokoisen aukon. Laita alustaksi esimerkiksi leikkuulauta ja sen päälle leivinpaperi. Pursota ensin terälehtien ääriviivat ja täytä ne sitten suklaasulalla. Heiluta leivinpaperia niin, että pinta tasoittuu. Nosta alusta jääkaappiin 5-10 minuutiksi, kunnes suklaan pinta jähmettyy.
Sulata tämän jälkeen oranssit meltsit ja pursota jähmettyneiden terälehtien päälle oranssi keskiosa. Nosta kukat hyytyneen kiilteen päälle.
Värjää valkosuklaasula vihreäksi pastavärillä. Pursota sillä kiilteen päälle narsissien varret ja lehdet.
Nopeampi koristeluvinkki: vatkaa kerma vaahdoksi (kermavaahto-ohjeesta tarkemmat vinkit) ja halutessasi värjää se keltaiseksi tai oranssiksi pastavärillä. Pursotusmallistosta löydät esimerkkejä pursotustyyleistä. Pursota valitsemallasi tyylillä esimerkiksi rengas kiertämään kakun päällisosan ulkoreunaa. Ripottele kermavaahdon pinnalle nonparelleja ja/tai upota siihen värikkäitä pääsiäiskarkkeja.
Kokeile myös näitä
Kommentit (99)
Tänään tein yhden kahvikakun lisäksi myös tämän kakun. Ohjetta noudattaen 28cm vuokaan, Brownies-pohjalla ja kiilteen päälle raastoin valkosuklaata, kun helpolla halusin päästä 🙂 Kiille onnistui hyvin. Jääkaapissa jäähdytin melkein kiisseli-asteelle ennen kaatamista kakulle. Määrä riitti hyvin noinkin laajaan kakkuun 🙂
Jennikatariina: olipa kiva yllätys saada palautetta tähän vanhaan reseptiin. Huomioin sinut viikon kommentoijana. 🙂
Aivan ihana resepti! Kakku aivan sulaa suussa, eikä ole yhtään liian makea! 👌🏻Tämä menee ehdottomasti vakioleipomusten listalle.
Kiitos tiedosta!
Eerika.T: voi pestä! Ihan ikuisuuksia eivät kestä (jossain vaiheessa voi revetä rikki), mutta pitkään kumminkin säilyvät.
Pystyykö noita reunakalvoja pestä vai onks ne kertakäyttösiä?
Kiitos jo etukäteen!
Sunnuntain rahkavalmisteiden tuotanto on kokonaan lopetettu, joten ei kannata uhrata aikaa etsimällä kyseistä tuotetta. 🙁 Harmillista, koska tuote oli hyvää ja itse käytin todella usein leivonnassa.
Kiitos vastauksesta.
Joo mie länttäsin purkin sitruunarahkaa ja purkin appelsiinituorejuustoa 😀 Ainakin massana maistu hyvältä. Lopputulos selviää huomenna 🙂
LETTIPITKO:
Nuo Sunnuntain rahka-/tuorejuustotuotteet alkavat olla jo surullisen kuuluisia. Kakkujen (muutaman muunkin tämän kakun lisäksi) valmistushetken ja tämän päivän välillä Sunnuntai on muuttanut reseptissä olevan tuotteen nimeä tai lopettanut tuotteen valmistuksen. Harmillista, koska reseptin lukija on hämmennyksissä. Asiaa on setvitty täällä aina tapauskohtaisesti moniaita kertoja. Kinuskikissa on yrittänyt jäljittää nuo tuotteet resepteistä, mutta vielä vain löytyy näköjään uusia.
Olet täysin oikeassa, harvinaisempi tuote olisi hyvä olla vaihekuvissa esillä. Jos kulhon vieressä /taustalla näkyisi, niin tuskin kovin mainostamiseksi käsitettäisiin, mitä Kinuskikissa arkailee. Tosin nyt tässä tapauksessa kuvakaan ei auttaisi, kun Sunnuntailta ei tuota tuotetta ainakaan äsken hakiessani löytynyt.
Tässä voi käyttää sitruunarahkaa, jota näkyy ainakin Valion tuotevalikoimassa olevan. Sellainen purkki näkyy tässä:
http://www.valio.fi/tuotteet/ruoanvalmistustuotteet/valio-maustettu-rahka-sitruuna-laktoositon/
Kinuskigalleria (3)
Tärppilista
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Suosituimmat reseptit
Chocolate Chip Cookies
5352 tassutusta
Maailman paras mutakakku
2611 tassutusta
Mokkapalat
2340 tassutusta
Brookies
1555 tassutusta
Britakakku
1373 tassutusta
pellavapaita: no niin, tänne se brownie-pohja siis pääsi. 🙂 Kiva, että nostat esiin myös näitä vanhempia ohjeita! Hienosti onnistuttu kuvasta päätellen! 🙂