03.07.2019   4 kommenttia Kategoria: Kesä,  Marenkikakut
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Pähkinätön

Satumainen marenkikakku


Tämä marenkikakku valmistui alkukesästä Satu-siskoni 50-vuotisjuhliin. Reseptissä huomioin siskon toiveen yhdistelmästä marenki-mascarpone-sitruuna. Juhliin tein kakun pellin kokoisena, jollaisena se riitti hyvin 30 hengelle ja ylikin jäi, kun oli toinenkin kakku tarjolla. Kuvan kakun tein puolet pienempänä juhannukseksi. Ainoana kakkuna se riitti noin 10 hengelle. Marenkikakuissa menekkiä ei voi laskea suoraan kakun halkaisijan mukaan, sillä ”höttöisemmän” koostumuksen vuoksi niitä yleensä syödään reiluja annoksia. Alla molemmat koot valittavaksesi.

Marenkikakun helppous on siinä, että pohjat voi valmistaa viikkojakin etukäteen. Haastavuutta taas lisää, että kakku täytyy kasata juuri ennen tarjoilua, sillä marengin rapeus kärsii odottelusta. Itsekin toimin siskon juhlissa niin, että olin pilkkonut mansikat etukäteen ja tehnyt täytteen rasiaan valmiiksi. Juhlapaikalla kasasin kakun nopeasti, kun kahvi oli jo valumassa! Tämä muuten toimii hyvin tilanteissa, joissa jääkaappitilaa on huonosti käytettävissä. Marenkikakun tapauksessa jääkaapin rajallista tilaa vie vain täyte, jonka säilöminen kannellisessa rasiassa on ekonomista.

Mansikoiden merkitystä ei voi tässä kakussa liikaa korostaa. Ne antavat tarvittavan raikkauden ja kesäisen maun. Lemon curd kun on sitruunaisuudestaan huolimatta makeaa, marengista puhumattakaan. Tahna on käytännöllinen täytteessä mascarponen parina, sillä sisältämänsä voin ansiosta se jähmettää täytteen rakenteen. Mascarpone muuttaa kermavaahdon juoksevammaksi, mutta sitruunatahna napakoittaa sen uudelleen, eikä täyte lähde karkailemaan pohjien välistä.

Pellin kokoinen kakku Pyöreä kakku (∅ 26 cm)
Pohja:
2 pellin kokoista marenkipohjaa (10 valkuaisesta)

Sitruuna-mascarponevaahto:

8 dl vispikermaa
1 dl sokeria
2 sitruunan kuoriraaste
3 prk (à 250 g) g mascarponejuustoa
2 prk (à 340 g) lemon curd -sitruunatahnaa


Lisäksi:

n. 1,5 kg mansikoita

Koristelu:
ruusuja
orvokkeja

Pohja:
2 pyöreää (26 cm) marenkipohjaa (5 valkuaisesta)

Sitruuna-mascarponevaahto:

3 dl vispikermaa
½ dl sokeria
1 sitruunan kuoriraaste
2 prk (à 250 g) g mascarponejuustoa
1 prk (340 g) lemon curd -sitruunatahnaa


Lisäksi:

600-700 g mansikoita

Koristelu:
ruusuja
orvokkeja

Valmista marenkipohjalevyt erillisen ohjeen mukaan. Jos teet pellin kokoisen kakun, tee kaksi pellin kokoista marenkipohjalevyä, joista kumpikin on tehty 5 valkuaisesta. Kahteen näin isoon pohjaan tarvittavaa määrää on vaikeaa mahduttaa kulhoon kerralla, joten marenkipohjat kannattaa valmistaa kahdessa erässä. Jos teet pyöreän kakun pienemmällä ohjeella, jaa marenkivaahto kahden eri pellin päälle halkaisijaltaan 26-senttisiksi ympyröiksi.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon loput täyteainekset. Leikkaa mansikat siivuiksi. Osan mansikoista voi säästää koristeluun.

Nosta ensimmäinen marenkipohja tarjoilulautaselle. Levitä päälle puolet täytevaahdosta ja reilusti mansikkasiivuja. Nosta päälle toinen pohja ja levitä loput täytteestä.

Laita kakun päälle loput mansikoista siivuina, viuhkamaisina koristeina tai ”mansikkakukkina”. Kukkia saat, kun halkaiset mansikat siten, että jätät palat kantaan kiinni. Leikkaa kumpikin puolikas vielä kahteen tai kolmeen osaan. Taivuta lohkoja ulospäin.

Viimeistele koristelu aidoilla ruusuilla. Omasta puutarhasta kerätyt, myrkyttömät ruusut voi käyttää sellaisinaan, sillä ruusu on syötävä kukka. Kukkakaupasta ostetut ruusut täytyy eristää kakusta esimerkiksi paksujen juomapillien avulla. Leikkaa ruusuista varret pois niin, että jäljelle jää vain muutaman sentin pätkä. Leikkaa juomapilleistä tätä sentin tai pari pidempiä pätkiä. Työnnä ruusu pillin sisään ja sitten pillin kanssa kakkuun.

Viimeistele koristelu muilla syötävillä kukilla, kuten orvokeilla.

Valmistusaika: 4 t

Vaikeusaste: Helppo

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
16 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat