07.02.2016   13 kommenttia

Satu


Satu

Nimimerkki:

Satu

Kinuskileipomo:

Kinuskileipomo Satu

Kuka olet?

Olen 17-vuotias lukiolainen Pohjois-Suomesta ja perheemme neljästä lapsesta nuorin. Leipomisen lisäksi harrastan lenkkeilyä ja kuntosalia ja teen myös paljon käsitöitä.

Koska innostuit leipomisesta ja miten se tapahtui?

Innostuin leipomisesta jo aivan pienenä. Kuulemani mukaan olen jo kolmevuotiaana letittänyt mummon kanssa pullapitkoja. Aika pitkälle leivontainnostukseni onkin syntynyt juuri mummon kanssa vietetyissä leivontahetkissä. Myös vanhemmat siskoni pitävät leipomisesta, joten innostus on tavallaan kulkenut suvussa.

Kuinka usein leivot? Minkälaiset jutut saavat sinut innostumaan?

Pidän erityisesti leivän leipomisesta ja leipää tuleekin leivottua viikoittain. Tuore leipä arjen kiireen keskellä on pieni pala luksusta! Makeita herkkuja leivon vähän harvemmin. Lähinnä silloin, kun siihen on jokin erityinen syy, mutta joskus toki ihan ilman syytäkin. Innostun uusista raaka-aineista ja sellaisista resepteistä, joissa on jotain minulle uutta, jota en ole vielä kokeillut. Selailen usein lehtiä ja blogeja inspiraatiota hakien.

Suosikkiraaka-aineesi?

Suosikkiraaka-aineitani ovat erilaiset hiutaleet ja pähkinät. Niillä saa mukavaa rouheisuutta ja makua niin makeisiin kuin suolaisiinkin leivonnaisiin. Kesällä myös tuoreet marjat ovat usein käytössä.

Suosikkiosa-alueesi leivonnassa?

Suosikkiosa-alueeni leivonnassa on ehdottomasti leivän leipominen. Lukiolaisen arki on usein stressaavaa ja kaiken sen keskellä on ihanaa saada omilla käsillään aikaan jotain kaunista, konkreettista ja hyvää. Itse tehty leipä edustaa mielestäni hyvin näitä asioita. Lisäksi tuoreen leivän tuoksu tuo kotiin jotain aivan erityistä tunnelmaa. En ole koskaan leiponut ruisleipää perinteisellä juurimenetelmällä, mutta sitäkin aion vielä kokeilla.

Kerro jokin hyvin mieleen jäänyt leivontamuisto!

Mieleeni on jäänyt hyvin omat rippijuhlani, joihin leivoin kaiken itse lukuun ottamatta voileipäkakkua. Tarjolla oli ainakin kinuskikakkua, lusikkaleipiä ja valkosuklaafudgea sekä jotain suolaista piirakkaa. Taisin alkaa suunnitella tarjoiluja jo vuotta etukäteen ja suunnitelmat taisivat siinä ajassa muutaman kerran muuttua, mutta lopputulokseen olin kuitenkin tyytyväinen ja sain paljon kehuja vierailta, mikä tuntui tietysti hyvältä.

Paras leivonnainen, jota olet maistanut?

Tämä on kyllä vaikea… Kotikaupungissani Kemissä rakennetaan joka talvi Suomen suurin Lumilinna, joka on melko suosittu turistinähtävyys jääveistoksineen ja kahviloineen. Lumilinnakauden aikana eräs paikallinen konditoria tarjoaa valkosuklaisia ”Lumilinnaleivoksia”. Ne ovat ehdottomasti ainakin yksi parhaista maistamistani leivonnaisista.

Pahin kömmähdyksesi keittiössä?

Kerran unohdin laittaa mansikkakakun täytteeseen mansikat. Kakun välissä oli sitten vain kermavaahtoa. Hyvää oli niinkin, mutta mansikkakakun olennainen aines siis puuttui täytteestä kokonaan. Erään toisen kerran juustokakun kiille ei lainkaan hyytynyt. En tiedä missä vika oli.

Mitä haluaisit seuraavaksi oppia?

Raakaleivonta on osa-alue, joka minua kiinnostaa suuresti, mutta en ole vielä kertaakaan tehnyt mitään raakaleivonnaisia. Yksi syy on ollut se, että raakaleivonnassa käytetään paljon erikoisia raaka-aineita, jotka ovat aika kalliita. Nyt sain kuitenkin raakakaakaojauhetta joululahjaksi, joten ainakin raakasuklaata voisin kokeilla lähiaikoina.

Miten haluaisit kehittää Kinuskiyhteisöä? Muita toiveita Kinuskikissalle?

En keksi miten näin mahtavaa yhteisöä voisi enää kehittää! Suuri kiitos Kinuskikissalle siitä inspiraatiosta, jota hän jakaa meille kaikille lukijoille!

Maris kysyi sinulta: Oletko koskaan haaveillut leipomisesta itsellesi ammattia? Tai jos tuo unelma on toteutunut, niin milloin ajatus ammatinvalinnasta heräsi?

En ole koskaan harkinnut leipomisesta ammattia, vaan aion säilyttää sen mukavana harrastuksena.

Mitä haluaisit kysyä seuraavalta esittelyssä olevalta Kinuskilta?

Onko sinulla jokin erityinen oma bravuurileivonnainen?

Jaa meille suosikkireseptisi ja kerro lyhyesti reseptin tarina.

Yksi suosikkileivonnaisistani on leipomostani löytyvä lakka-leipäjuustopiirakka. Minulla on tapana leikata lehdistä mielenkiintoisia reseptejä talteen ja tämä löytyi viime kesänä jostain reseptikansioni syövereistä, en siis muista, mistä alkuperäinen ohje on peräisin. Muutin reseptiä sen verran, että korvasin osan pohjan vehnäjauhoista ohrajauhoilla, mikä toi mielestäni mukavan makuvivahteen. Voin todella suositella piirakkaa!