Tässä versiossa on laitettu mutkat suoraksi ja leivottu Runebergin torttu neliöiksi. Runeberg-aiheiselta teemasivulta löydät lisätietoa Runebergin päivästä ja näet kaikki Kinuskikissan laatimat muunnelmat klassikosta. Ystävänpäivän ympärille ideoituja reseptejä löydät puolestaan ystävänpäiväaiheiselta teemasivulta. ❤️
Vinkki: Leivokset ovat parhaimmillaan seuraavana päivänä, kun kosteus ja maut ovat ehtineet tasoittua.
24 kappaletta
Taikina:
100 g piparkakkuja
2 ½ dl mantelijauhetta
3 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria
250 g voita tai margariinia
3 dl sokeria
4 munaa
2 dl kuohukermaa
Kostutus:
2 ½ dl vettä
2 ½ rkl sokeria
5 rkl punssilikööriä (tai mantelilikööriä)
Koristelu:
n. 100 g vadelmahilloa
1 tuubi sokerikuorrutetta
Hienonna piparkakut tehosekoittimella. Sekoita keskenään piparimurut, mantelijauhe, täysjyvävehnäjauhot, leivinjauhe, kardemumma ja vaniljasokeri.
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita joukkoon vuorotellen jauhoseosta ja kermaa.
Vuoraa uunivuoka (18 x 30 cm) leivinpaperilla. Levitä taikina vuokaan. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia. Varmista kypsyys puutikulla.
Nosta pohja leivinpaperin avulla vuoasta ja anna jäähtyä. Leikkaa n. 4 x 4 cm kokoisiksi neliöiksi.
Mittaa kattilaan vesi ja sokeri ja kuumenna, kunnes sokeri on liuennut veteen. Anna jäähtyä. Sekoita joukkoon likööri.
Kasta leivos nopeasti kostukkeeseen puoliväliin saakka. Kasta sitten toinen puoli.
Lusikoi päälle teelusikallinen vadelmahilloa tai pursota hillosta sydän. Tee reunus sokerikuorrutteella.
Nakertaja: valitettavasti en osaa sanoa, mutta tippoja kannattaa lisätä oman maun mukaan. Eli aloittaa vähemmällä ja maistelemalla selvittää omia makunystyröitä miellyttävä vahvuus.
Olen käyttänyt kostutukseen yleensä karvasmanteliaromia. Osaisitko sanoa, kuinka monta tippaa sitä kannattaisi lisätä tuohon 2.5 dl vesimäärään?
Kaffeelle
Mietin eilen ihan samaa, tänään selvinnee. Toinen muuttuja saattoi olla, että vuokani oli inan pienempi (saman määrän siis tein), mutta paistoaikaa en juurikaan pidentänyt. Raakaa ei minunkaan taikinani ollut, mutta ehkä isommassa vuoassa olisi tullut uunin jälkeen kuivempaa, jolloin olisi vaatinutkin kostutusta.
Eeria: pohdittuani kommenttiasi tulin ajatelleeksi, että nämä ovat parhaimmillaan seuraavana päivänä. Tein itse nämä jo tarjoilua edeltävänä päivänä ja kosteus ja kostukkeen maku oli mielestäni ehtinyt mukavasti tasoittua. Voisin lisätä tämän ohjeeseenkin. En tiedä osuuko siltikään sinun mieltymyksiisi, mutta voi olla joka tapauksessa lopputulosta parantava vinkki.
Piparkakku: kiva! 🙂
kaaakku: lisään leivosten lukumäärän ohjeeseen. 🙂
Kaffeelle
Maut oli kohdillaan, mutta tuli vähän liiankin meheviä minun makuuni. Eivät kosteuden puolesta kaivanneet enää ollenkaa kostutusta. Maun takia vähän pullasudilla kostuttelin, mutta sitten olivatkin jo melkein liian kosteita. Ehkä koitan seuraavalle kerralla vähentää voin määrää…
Tehty ja maistettu. Tuli muuten älyttomän hyviä!
Lasken että tuosta tulee 24 leivosta. Se riittää. Herkullinen ylläri työporukalle. Vaikka johan taitavat arvata. 😉 Viime vuonna vein tuon Sitruunaisen Runeberginkakun.
pikkuherkuttelija: olisko pari desiä…
soja: hyvä ajatus tuo piparkakkutalon käyttö. Minä jouduin turvautumaan kaupan pipareihin, kun meillä kaikki jämä-piparkakut ovat enempi vähempi kuorrutteen peitossa.
Kiitos muillekin kommenteista!
Osaisiko joku sanoa kuinka paljon on 100 g piparinmuruja desilitroina?
sojan kotikeittiö
mie olinkin jo heti joulun jälkeen piparitalon jämät pieniny tätä oottamaan =)
Hitookseen hyvvee takkuulla! 🙂
Tein näitä tänään ja tuli tosi hyviä ja meheviä! Kuitenkin ehkä hieman rasvaisia mun makuun, mutta kaipa se kuuluu asiaan… 😀 Tämä oli muuten hyvä tapa hävittää piparkakkutalojen jämät 😉
Kiitti paljon 🙂 näitä menee työpaikalle keskiviikkona!