31.01.2018   7 kommenttia Kategoria: Kahvikakut,  Yhteistyöreseptit
Erityisruokavaliot: Liivatteeton

Runebergin kahvikakku


Runeberginpäivää 5.2. juhlistetaan perinteisesti tortuilla. Tänä vuonna johtoajatuksenani oli kehittää Runebergin päivään sopiva resepti, jolla juhlan tunnun saisi kohtuullisella vaivalla. Haastattelin reseptin suunnitteluvaiheessa ystäviäni, jotka eivät leivo yhtä ahkerasti kuin minä. Kyselin, minkälainen leivonnainen sai ”sunnuntaileipurinkin” jauhopeukalon syttymään.

Kannatusta sai kahvikakku, koska sellaisen tekeminen onnistuu keneltä vain eikä erikoisvuokia tarvita. Kun kakun kuorruttaa hillolla ja koristelee valkoisella tomusokerikuorrutteella, tapahtuu ihme: siinähän on kuin Runebergin torttu isossa koossa. Kostutustakaan ei tarvita, sillä kakku on mehevä. Jos kuitenkin pidät karvasmantelin mausta, voit sekoittaa sitä taikinaan tai kostuttaa kakun karvasmanteliaromilla maustetulla sokerivedellä. Edellä linkatusta torttuohjeesta löytyy muitakin kostukevaihtoehtoja.

Runeberg-aiheiselta teemasivulta löydät lisätietoa Runebergin päivästä ja näet kaikki Kinuskikissan laatimat muunnelmat klassikosta.

Vinkki: Kakku on suositeltavaa koristella tomusokerista ja valkuaisesta valmistetulla kuorrutteella, joka kestää hillon päällä parempana kuin vedestä ja tomusokerista tehty seos.

Taikina:
75 g piparkakkuja (tai muita keksejä)
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ dl Meira mantelijauhetta
1 ½ tl Meira leivinjauhetta
1 ½ tl Meira vaniljasokeria
1 ½ tl Meira kardemummaa
150 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
3 munaa
1 dl kermaa tai maitoa

Vuokaan:
voita
mantelijauhoja

Pinnalle:
250 g vadelmahilloa

Tomusokerikuorrute:
140 g tomusokeria
¼ dl valkuaista


Hienonna piparkakut tehosekoittimella tai muovipussin sisällä kaulimella ”nuijien”. Sekoita keskenään piparimurska ja kaikki kuivat aineet sokeria lukuun ottamatta.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita joukkoon vuorotellen jauhoseosta ja kermaa.

Voitele rengasvuoka (tilavuus 1,6 litraa) ja ripottele vuokaan mantelijauhoja. Kaada taikina vuokaan ja paista 185 asteessa noin 50 minuuttia. Varmista kypsyys puutikulla. Kakku on kypsä, kun tikkuun ei tartu taikinaa.

Anna kakun jäähtyä hetken aikaa vuoassa. Kumoa ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Kuorruta levittämällä pinnalle vadelmahilloa.

Yhdistä tomusokeri ja valkuainen. Laita pieneen pakastuspussiin ja leikkaa kulmaan aukko.

Pursota kuorrutetta kakun päälle. Jos et tarjoile kakkua heti koristelemisen jälkeen, nosta se jääkaappiin, jossa tomusokerikuorrute säilyy parhaiten.

Yhteistyössä Meira

meira-logo

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
4 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Toivepuodin kesäarvonta



Nordic Waren kullanhohtoinen Jubilee Loaf -vuoka edustaa uusinta muotoilua ja on yksi Kinuskikissan Toivepuodin tähtituotteista. Osallistu Toivepuodin kesäarvontaan ja voit voittaa vuoan itsellesi.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat