Kategoria: Leivokset 29.01.2012   51 kommenttia

Runebergin tortut

Runebergin torttu on toive, jota on monena vuonna näihin aikoihin esitetty. Nyt oli aika julkaista oma ohje tästä klassikkoleivoksesta. Hain reseptiin innoituksen isulta eli äidinäidiltäni, jonka reseptit ovat tavanneet olla pettämättömiä. Kiitos tädilleni Airelle arvokkaan ohjeen säilömisestä!

Suoraan valmiista ohjeesta leipominen minulta harvoin onnistuu. Usein haluan tehdä ohjeisiin omia muutoksiani ja tuota vapautta käytin tässäkin kohtaa. Alkuperäinen ohje maistui voimakkaasti piparkakuilta, minä käytin tilalla enemmän mantelia. Korppujauhot jätin pois ja laitoin sen sijaan hieman karkeampia vehnäjauhoja. Kestosuosikit kardemumma ja vaniljasokeri istuivat hyvin piparkakkujen ja mantelin rinnalle.

Valitsin kostukkeeseen manteliliköörin sijaan punssia. Lantrinkina käytetty sokerivesi miedontaa alkoholin makua huomattavasti ja punssi onkin enemmän hieno vivahde kuin koko leivonnaisen leimaava maku. En osaa sanoa, miten asia on manteliliköörin kanssa, mutta kostuketta voi koemaistaa ja lisätä tarvittaessa likööriä ruokalusikallisen tai pari.

Monen mielestä oikean Runebergin tortun on maistuttava karvasmantelilta, joka kuitenkin makuna jakaa voimakkaasti mielipiteitä. Kaupoista saatavaa karvasmanteliaromia voi sekoittaa sokeriveteen tai suoraan taikinaan. Mikä on täydellisen alkuperäinen torttuohje, sitä emme voi tietää. Mutta tarina kertoo, että Runeberg nautti leivoksensa avecina nimenomaan punssia.

Vuoka-asiaa pohdin pitkään ja tulin siihen tulokseen, että yksittäistä tarvetta varten on turha ostaa oikeita vuokia. Silikoninen muffinssivuoka on paljon monikäyttöisempi ja lopputulos ulkonäöllisesti hyvin lähellä aitoa Runebergin torttua, kun tekee muffinsseille kääntötempun. Toki nämä voi leipoa myös tavallisten muffinssien tapaan, niin isukin aina teki.

Runebergin päivää vietetään 5. helmikuuta.

Vinkki: Alkoholittoman version saa käyttämällä kostukkeena laimeaa sitruunamehua, kts. ohje Sitruunainen Runebergin kakku, jonka voi tehdä myös leivoksiksi.

12-14 kappaletta

Taikina:
100 g piparkakkuja
2 ½ dl mantelijauhetta
3 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria
250 g voita tai margariinia
3 dl sokeria
4 munaa
2 dl kuohukermaa

Kostutus:
2 dl vettä
2 rkl sokeria
4 rkl punssilikööriä (tai mantelilikööriä)

Koristelu:

vadelmahilloa
sokerikuorrutetta


Hienonna piparkakut tehosekoittimella. Sekoita keskenään piparimurut, mantelijauhe, täysjyvävehnäjauhot, leivinjauhe, kardemumma ja vaniljasokeri.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää yksitellen vatkaten munat. Sekoita joukkoon vuorotellen jauhoseosta ja kermaa.

Lusikoi taikina silikonisiin muffinssivuokiin. Kypsennä 200 asteessa 20-25 minuuttia. Jos käytettävissäsi on vain 6 vuokaa, kypsennä tämän jälkeen toinen erä.

Leikkaa muffinssien hattu pois, jotta saat tasaisen pinnan. Tästä puolesta tulee tortun pohja.

Mittaa kattilaan vesi ja sokeri ja kuumenna, kunnes sokeri on liuennut veteen. Anna jäähtyä. Sekoita joukkoon likööri.

Upota muffinssi kostukkeeseen puoliväliin saakka. Anna olla nesteessä hetken aikaa (laske suunnilleen viiteen). Ota ylös ja kasta sitten toinen puoli.

Laita päälle teelusikallinen vadelmahilloa. Pursota sokerikuorrutteella reunus ympärille.

Jaa yhteisöpalveluissa

Testasitko? Arvostele resepti!

1 tassu2 tassua3 tassua4 tassua5 tassua

59 arvostelua, keskiarvo 4,05 tassua
Loading ... Loading ...