29.01.2012   64 kommenttia Kategoria: Leivokset
Erityisruokavaliot: Liivatteeton

Runebergin tortut


Runebergin torttu on toive, jota on monena vuonna näihin aikoihin esitetty. Nyt oli aika julkaista oma ohje tästä klassikkoleivoksesta. Hain reseptiin innoituksen isulta eli äidinäidiltäni, jonka reseptit ovat tavanneet olla pettämättömiä. Kiitos tädilleni Airelle arvokkaan ohjeen säilömisestä!

Suoraan valmiista ohjeesta leipominen minulta harvoin onnistuu. Usein haluan tehdä ohjeisiin omia muutoksiani ja tuota vapautta käytin tässäkin kohtaa. Alkuperäinen ohje maistui voimakkaasti piparkakuilta, minä käytin tilalla enemmän mantelia. Korppujauhot jätin pois ja laitoin sen sijaan hieman karkeampia vehnäjauhoja. Kestosuosikit kardemumma ja vaniljasokeri istuivat hyvin piparkakkujen ja mantelin rinnalle.

Valitsin kostukkeeseen manteliliköörin sijaan punssia. Lantrinkina käytetty sokerivesi miedontaa alkoholin makua huomattavasti ja punssi onkin enemmän hieno vivahde kuin koko leivonnaisen leimaava maku. En osaa sanoa, miten asia on manteliliköörin kanssa, mutta kostuketta voi koemaistaa ja lisätä tarvittaessa likööriä ruokalusikallisen tai pari.

Monen mielestä oikean Runebergin tortun on maistuttava karvasmantelilta, joka kuitenkin makuna jakaa voimakkaasti mielipiteitä. Kaupoista saatavaa karvasmanteliaromia voi sekoittaa sokeriveteen tai suoraan taikinaan. Mikä on täydellisen alkuperäinen torttuohje, sitä emme voi tietää. Mutta tarina kertoo, että Runeberg nautti leivoksensa avecina nimenomaan punssia.

Vuoka-asiaa pohdin pitkään ja tulin siihen tulokseen, että yksittäistä tarvetta varten on turha ostaa oikeita vuokia. Silikoninen muffinssivuoka on paljon monikäyttöisempi ja lopputulos ulkonäöllisesti hyvin lähellä aitoa Runebergin torttua, kun tekee muffinsseille kääntötempun. Toki nämä voi leipoa myös tavallisten muffinssien tapaan, niin isukin aina teki.

Runebergin päivää vietetään 5. helmikuuta.

Vinkki: Alkoholittoman version saa käyttämällä kostukkeena laimeaa sitruunamehua, kts. ohje Sitruunainen Runebergin kakku, jonka voi tehdä myös leivoksiksi.

12 – 14 kappaletta

Taikina:
100 g piparkakkuja
2 ½ dl mantelijauhetta
3 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria
250 g voita tai margariinia
3 dl sokeria
4 munaa
2 dl kuohukermaa

Kostutus:
2 dl vettä
2 rkl sokeria
4 rkl punssilikööriä (tai mantelilikööriä)

Koristelu:

vadelmahilloa
sokerikuorrutetta


Hienonna piparkakut tehosekoittimella. Sekoita keskenään piparimurut, mantelijauhe, täysjyvävehnäjauhot, leivinjauhe, kardemumma ja vaniljasokeri.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää yksitellen vatkaten munat. Sekoita joukkoon vuorotellen jauhoseosta ja kermaa.

Lusikoi taikina silikonisiin muffinssivuokiin. Kypsennä 200 asteessa 20-25 minuuttia. Jos käytettävissäsi on vain 6 vuokaa, kypsennä tämän jälkeen toinen erä.

Leikkaa muffinssien hattu pois, jotta saat tasaisen pinnan. Tästä puolesta tulee tortun pohja.

Mittaa kattilaan vesi ja sokeri ja kuumenna, kunnes sokeri on liuennut veteen. Anna jäähtyä. Sekoita joukkoon likööri.

Upota muffinssi kostukkeeseen puoliväliin saakka. Anna olla nesteessä hetken aikaa (laske suunnilleen viiteen). Ota ylös ja kasta sitten toinen puoli.

Laita päälle teelusikallinen vadelmahilloa. Pursota sokerikuorrutteella reunus ympärille.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
127 tassutusta

Kinuskikumppani

dansukker_taloussokeri

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!


Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat
kinuskikissa-puoti2

Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentteja, jotka ilahduttivat, hyödyttivät tai herättivät keskustelua.
viikon-kommentoija-mari-norma

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Rooibos-pannacotta
    Vanillacherry: Oi että, täällä kaksi teen ystävää kehrää iloisesti tämän idean myötä 😊 Meillä kun on teelaatuja vaikka kuinka kokeiltavaksi ja…
  • Gluteeniton kakkupohja
    Tiinajainen: Maistuuko tämä kakkupohja suunnilleen samalta kuin tavallinen sokerikakkupohja? Ajattelin jos leipoisin kakusta gluteenittoman kun juhliin tulee kaksi keliaakikkoa vai olisiko…
  • Kaulittavalla massalla kuorruttaminen
    Tiinajainen: Hei, Mahtaako onnistua jos päällystän kakun reunat sokerimassalla ja päällisen kinuskilla niin että se kinuski valuu osittain siihen sokerimassan päälle?…
  • Keikautettu kinkkukakku
    zonde: Josefina Niemi: Kaksinkertaisena kakku menee neliönmalliseen vuokaan, jonka sivun pituus on 30 cm
  • Keikautettu kinkkukakku
    Josefina Niemi: Jos teen tämän kakun kaksinkertaisena niin minkä kokoisen neliönmallisen vuoan tarvitsen? Laskupää ei nyt toimi...

Kumppanit