22.04.2013   109 kommenttia Kategoria: Kakkupohjat,  Makuja maailmalta
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Red velvet -kakkupohja


red-velvet-kakkupohja

Yksi monesti toivotuista resepteistä on red velvet -kakku, tuliainen rapakon takaa tämäkin. Red velvet -kakkupohjassa on erityistä kaksi asiaa: pehmeän samettinen koostumus ja punainen väri. Miksi kakku sitten on punainen? Koska kakun historia ulottuu 1800-luvun lopulle saakka, sen ensimmäisistä vaiheista liikkuu monia teorioita. Alun alkaen nimitys lienee viitannut siihen, että viinietikka on saanut kaakaon ruskean taittumaan punaiseen. Punaisen hehkuvuus tuli mukaan vasta, kun elintarvikevärit astuivat kuvioon. Juuri dramaattinen väri on tehnyt kakusta niin tunnetun, käsitteen. Mehevä kakkupohja yksistään ei olisi riittänyt nostamaan sitä tällaiseen suosioon. Voimakkaan punaiseen väriin liittyy kiehtovaa mystikkaa: miltä punaisen kakun edes tulisi maistua? Kaakaota kakussa käytetään useimmiten säästeliäästi, joten kakku ei profiloidu suklaakakuksi. Jokainen maistaa sen hieman omalla tavallaan. Salaperäisyys on kakkupohjan salainen raaka-aine.

Elintarvikevärin käyttö pohjassa saattaa tuntua hieman vieraalta ajatukselta. Minäkin mietin, voisinko saada värin jostain luonnonmukaisesta lähteestä. Kokeilin yhdessä versiossani sekoittaa pohjaan puolukkajauhetta. Se värjäsi taikinan, mutta uunissa sävy haihtui pois eikä makukaan oikein miellyttänyt. Jotta kakku saa syvänpunaisen sävynsä, tarvitaan väriä kohtalaisen paljon. Yksi ruokakaupasta saatava nestemäinen väripullokaan ei riittänyt. Suosittelen siis pastaväriä. Taikinan väri korreloi valmiin kakkupohjan värin kanssa. Jos haluat oikein vahvan värin, taikinan on oltava suorastaan verenpunaista.


Red velvet -pohja:

3 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl perunajauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
3 munaa
3 dl ruokosokeria
1 dl rypsiöljyä
2 ½ dl piimää
1 rkl valkoviinietikkaa
punaista elintarvikeväriä (esim. pastaväriä, sävy redred)

Kostutus:
1 ½ dl maitoa


Yhdistä keskenään kuivat aineet (ei sokeria). Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon vuorotellen jauhoseosta, öljyä ja piimää. Lisää lopuksi valkoviinietikka ja elintarvikeväri. Värin vahvuus säilyy suunnilleen samana paiston aikana. Jos siis haluat vahvan värin, laita väriainetta reilusti.

red-velvet-kakkupohja-vaihe red-velvet-kakkupohja-vaihe-2
red-velvet-kakkupohja-vaihe-3 red-velvet-kakkupohja-vaihe-4

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (halkaisija 24 cm).

red-velvet-kakkupohja-vaihe-5 red-velvet-kakkupohja-vaihe-6

Kakulla on taipumus kohota keskeltä reunoja enemmän. Voit ehkäistä tätä pyyhevinkillä. Pyyhe saa kakun kypsymään tasaisemmin, mikä vaikuttaa myös kakkupohjan väriin. Ilman pyyhettä pohja jää reunoista haaleamman väriseksi ja väri pakkautuu keskelle.

Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia. Varmista kypsyys tikulla. Huomioi, että oikea kypsyys vaikuttaa kakkupohjan väriin. Liian pitkä paistoaika haalistaa väriä. Ota kakku uunista, kun se on juuri ja juuri kypsä. Anna seistä vuoassa hetken aikaa ennen kumoamista.

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
16 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat