Tämän joulukakun koristeluaiheeksi valitsin talvisen pihamaan kaunottaret, suloiset punatulkut. Tulkut viihtyvät puolukan ja vaniljan makuisen kakun päällä, jossa pohjakerrokset on piilotettu täytteen sisälle. Täytteet on sekoitettu toisiinsa suurpiirteisesti marmoroidun pinnan aikaansaamiseksi.
Vinkit:
- Pohjataikinasta tulee kokonainen kakkupohja, josta voi leikata kolme levyä. Tähän kakkuun tarvitaan vain kaksi levyä. Pakasta kolmas esimerkiksi juustokakun pohjaksi. Vaihtoehtoisesti voit tehdä pienemmän taikinan (noin 3 pientä munaa).
- Jos teet kakkupohjan edellisenä päivänä, se kannattaa säilyttää jääkaapissa. Viileä kakku on helpompi leikata osiin.
- Lisää jauhoseoksen joukkoon 2 tl piparkakkumaustetta saadaksesi siihen jouluisen säväyksen.
- Valmista punatulkut mieluiten tarjoilupäivänä, jotta sokerimassa ei vetisty mansikan päällä.
Puolukkainen joulukakku
Pohja:
4 munan gluteeniton kakkupohja tai sokerikakkupohja
Kostutus:
1 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
Puolukkatäyte:
3 liivatelehteä
300 g puolukoita
1 ¼ dl sokeria
Vaniljatäyte:
6 liivatelehteä
6 dl vispikermaa
2 rkl tomusokeria
375 g vaniljavanukasta
¾ dl vettä
Koristelu:
muutama pala tummaa suklaata
punatulkut
Lisäksi:
Iloleipurin irtopohjavuoat ∅ 22,5 cm ja ∅ 26 cm
Valmista 4 munan kakkupohja joko tavallisen sokerikakkupohjan tai gluteenittoman kakkupohjan ohjeella halkaisijaltaan 22,5-senttiseen vuokaan. Kumoa ja jäähdytä. Leikkaa pohja kolmeen osaan. Kakkuun tarvitaan kaksi pohjalevyä, joten kolmannen voit pakastaa ja käyttää esimerkiksi juustokakun pohjana.
Vuoraa isomman irtopohjavuoan (∅ 26 cm) pohja leivinpaperilla ja sivele reunoille öljyä, jotta kakku irtoaa siistimmin. Vaihtoehtoisesti voit käyttää reunojen suojana reunakalvoa. Laita yksi pohjalevy valmiiksi vuokaan. Yhdistä maito ja vaniljasokeri. Kostuta pohjalevy vaniljamaidolla.
Laita täytteiden liivatelehdet (3 + 6 kpl) likoamaan kylmään veteen.
Valmista ensin puolukkatäyte. Soseuta puolukat ja laita sose kattilaan yhdessä sokerin kanssa. Kuumenna kiehuvaksi ja sekoittele, kunnes sokeri on sulanut. Lisää liivatteet (3 kpl). Anna kiehahtaa vielä kerran ja sekoita huolellisesti. Jäähdytä puolukkatäytettä kylmässä vesihauteessa vaniljatäytteen valmistamisen ajan.
Mittaa kulhoon kerma ja tomusokeri. Vatkaa vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljavanukas.
Kuumenna vesi kiehuvaksi. Sulata joukkoon liivatteet (6 kpl). Sekoita liivatevesi täytteeseen huolellisesti sekoittaen. Voit käyttää sekoittamisessa vuorotellen sekä vatkainta että nuolijaa.
Kaada puolukkatäytettä vaniljatäytteen joukkoon. Kääntele muutaman kerran nuolijalla, mutta varo sekoittamasta liikaa, jotta täytteeseen jää selkeitä raitoja.
Kaada puolet täytteestä vuokaan niin, että se peittää pohjalevyn ja valuu sen ympärille. Laita päälle toinen pohjalevy ja kostuta.
Kaada vuokaan loput täytteestä. Pintaa ei tarvitse tasoitella, vaan sen voi jättää tarkoituksella eläväksi.
Anna kakun hyytyä jääkaapissa noin kolme tuntia. Irrota vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Sulata tumma suklaa mikrossa miedolla lämmöllä (n. 250 W). Laita suklaasula pieneen pakastuspussiin ja leikkaa päähän reikä. Koristele kakun päällinen suklaapursotuksella. Asettele päälle punatulkkuja.
Pihkamarja: aprikoin, että ilman väliin tulevia sokerikakkupohjia täyte olisi sellaisenaan passeli vähän pienempään, 24-senttiseen vuokaan. Piparipohja kuulostaa hyvältä!
Pihkamarja
Ihastuin tähän kakkuun ihan ensikerrasta, kun tein pari vuotta sitten. Ajattelin, että voisin tehdä isänpäiväksi, mutta hieman vähemmällä vaivalla keksipohjan kanssa.
Tarvitsisiko täytteen määrää muuttaa mitenkään? Vuokana olisi joko 24cm tai 26cm vuoka.
Ajattelin pohjaksi piparkakkua, millainen ohje olisi sille? Puolukka-kinuskikakun ohjeessa oli ”200 grammaa piparkakkuja ja 75 grammaa voita”. Toimisiko tässäkin?
Kiva juttu, mari-johanna! Mukavaa kuulla nämä terveiset. Tyhjä lautanen on aina hyvä merkki! 🙂
mari-johanna
Tänään tämän kakun vuoro. Eilen tätä tehdessä kyllä jo ehdin säikähtää kun oma täytteeni näytti paljon vetelämmältä kuin näissä kuvissa, että mahtaako jähmettyä. Vaan hyvin jähmettyi eikä kakku tosiaan kauan työpaikan kahvipöytää kaunistanut… Jäljelle jäi tyhjä lautanen!
Kiitosta sateli hyvästä makumaailmasta sekä siitä, ettei kakku ollut liian makea. 🙂
Tyytyväinen myös minä itse! 🙂
Nellisi: ilman muuta sopisi tehdä pipareista keksipohja! Oikein hyvä idea! Varmuuden vuoksi ehkä yksi liivate enemmän, kun pohjista tulee vähemmän tukea… Vähän matalampi kakku tulee, kun pohjakerrokset jäävät pois, mutta täyte on kuitenkin sen verran reilu, etten lähtisi sen kummemmin määriä säätämään.
Tämän kanssa sopisi varmaan myös perinteinen juustokakkupohja? Tai ehkäpä pipareista tehty. Jouluhässäkkään liian työläs (omaan kokemattomaan leipomiseen) tuollaisenaan, mutta muuten kuulostaisi juuri passelilta. Täytyykö täytteen määrässä ottaa jotain huomioon? Pysyykö kasassa ilman kakkupohjia, olisiko liivatteen määrää nostettava?
Hei kaikki! 18v synttärit sukulaisille viikonloppuna ja kiinnostaisi kuulla mitä kyseisestä kakusta ja puolukoista ollaan oltu mieltä? Erilaista tai raikasta kaivataan- sokerikakkupohja on jo pakkasessa ja muutakin kakkua tulee tarjolle. Mielipiteitä ja kokemuksia kakusta ohjeenmukaisena jos saisin, KIITOS
Sanna Kaisa: juu, voit käyttää sitä Vanillaa. Tai sitten sellaista pikkupurkeissa myytävää jälkkärivanukasta. Lidlistä saa vaniljavanukasta isommassa purkissa, mutta muista ketjuista ovat lopettaneet isot purkit. Ainakin viime näkemältä.
Voiko tähän kakkuun käyttää Valion Vanilla vaniljakastiketta? Vai mikä vaniljavanukas tähän olisi paras?
sininen
Pauliina: Itse en yleensä laita vettä, kun kiehautan marjoja, varsinkin jos ei tarvitse suoraan pakkasesta marjoja laittaa. Pari ruokalusikallista vettä saattaa auttaa kiehauttamisessa eikä varmaan vielä vaikuta kakun koostumukseen?
Ymmärsinkö oikein sininen: marjat keitetään siis ilman vettä? Kiitos avustasi!
sininen
Pauliina: Eviran mukaan ulkomaisia pakastemarjat tulee kuumentaa kauttaaltaan, keittämällä 2 minuutin ajan. Tämä siksi, että vältetään ruokamyrkytys.(https://www.evira.fi/elintarvikkeet/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikevaarat/elintarvikkeiden-kayton-rajoitukset/ulkomaiset-pakastemarjat/)
Tuleeko ulkomaiset marjat kiehauttaa ennen käyttöä? En ole ennen toiminut niin, joten mietin onko sevälttämätöntä. Jos kuitenkin toimisin niin, kuinka kauan ja ”kovaa” marjoja tulisi kiehauttaa ennen käyttöä? Tarvitsisin tähän pian vastauksen, apua!
Paljonkohan sokeria tulisi lisätä jos käyttää vadelmia?Niistä kun tulisi melkein samanlainen sävy kuin puolukoista…
Kiitos vinkistä, nalamuru! Pitääpä joku kerta kokeilla, kerron sitten kuinka kävi. 🙂
nalamuru
Pauliinaa: eiköhän tämä onnistu hyvin vaihtamalla vaan puolukat mustikoihin ja vähentämällä sokerin määrää täytteessä. Tule sitten kertomaan miten onnistui ja kuvaakin voi halutessa laittaa galleriaan 🙂
Hei!Tätä olisi mukava kokeilla näin keväälläkin,mutta tarvitsisiko tehdä suuria muutoksia,jos korvaisi puolukat mustikoilla?
pikkuveera: en usko, että pelkällä vaniljakreemijauheella kakku pysyisi kasassa..
Hei
Voisikohan tuon vaniljatäytteen liivatteen korvata vaniljakreemijauheella ja kuinka paljon sitä tulisi?
Telma: tämäkin kakku kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä. 🙂
Jälleen ihanan uusi ja erilainen ohje,suurkiitos Täytän yleensä täytekakun tarjoilua edeltävänä päivänä jotta kakku mehustuu yönyli. Miten tämän kakun kohdalla? Onko kakku parhaimmillaan samana päivänä vai vasta seuraavana päivänä?
Sonjaa: kiitos! 🙂
Hiippalakki: lyyrakakku on tehty 24-senttiseen vuokaan, joten siitä tulee paloja vähemmän, noin 12 kpl. Jos kuitenkin muutakin makeaa tarjolla tai lapsivieraita, riitänee useammalle hengelle.
Sonjaida
Hauska idea nuo punatulkut! Minun on hankala keksä mihin puolukoita ujuttaisi, tässä onkin yksi hyvä idea. 🙂
Hei!
Kiitos pikaisesta vastauksesta! Kaksi kakkua voisi olla ihan ok, koska silloin rääppiäisvieraillekin jäisi paljon kakkua, mutta toisaalta kokonainen kakku voi olla heillekin liikaa…
En tiedä onko tämä kysymys sopivaa laittaa tähän, mutta kun samasta aiheesta jatkan, niin olisiko se smoothietäytteinen lyyrakakku sopivampi n.30:lle vai onko se about saman kokoinen kuin tämä?
elizium: voit käyttää pohjana mitä tahansa kakkupohjaa. Esimerkiksi tumma pohja sopii hyvin, koska täyte on vaalea.
HannaE: sepä sattui sitten sopivasti. 🙂 Uskoisin, että hyvin onnistuu noilla muutoksilla.
Etsin jotain uutta kakkua työpaikan pikkujouluja varten ja tämähän vaikuttaa ihan täydelliseltä siihen tarkoitukseen 🙂 Onnistuukohan kakun tekeminen gluteenittomana&maidottomana, jos korvaisi kerman ja vaniljavanukkaan soijapohjaisilla tuotteilla?
Raikkaan oloinen kakku!
Tekisin mielelläni tämän joulun kahvipöytään, jäin vain miettimään tuota pohjaa, voisiko sen tehdä jostakin muusta kuin sokerikakkupohjasta? Joku, missä olisi hiukan enemmän makua ja rakennetta?
sojan kotikeittiö
Hiippalakki: uskoisin tästä kakusta riittävän 15-20 hengelle, riippuen muusta tarjoilusta. Juuri hankala koko sen puoleen, että jos teet tuolle 30 henkilölle yhden kakun (ja muutakin tarjottavaa toki) niin yksi kakku ei ihan riitä, mutta toisesta jää kyllä aika paljon ehkä yli….
Oiii… Suloisen näköinen kakku~ <3
Olisi ihanaa saada tämmöinen YO-juhliini, mutta olisi kiva tietää monellekko hengelle siitä riittää. Ja tuota, jos mitenkään ehtisitte vastata parin viikon sisällä, niin ehtisin päättää ajoissa. ^^
Vieraita olisi tulossa n.26-30
Vanillacherryjen keittiössä
Onpa I-HA-NA kakku! Tosi veikeä idea nuo punatulkut 🙂