Vinkki: Kananmunan käyttö ei ole pullataikinassa välttämätöntä. Jos jätät munan pois, tarvitset jauhoja hieman vähemmän. Voitelun voi tehdä voisulasta ja maidosta yhdistetyllä seoksella. Munaton pulla ei välttämättä pysy aivan yhtä hyvin muodossaan paistettaessa. Rakenne on kuitenkin jopa pehmeämpi kuin tavallisessa pullassa.
Pullat
Taikina:
200 g voita
5 dl täysmaitoa
50 g hiivaa
2 dl sokeria *)
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl kardemummaa
1 ½ tl suolaa
1 muna
n. 15 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
1 muna
Pinnalle:
raesokeria
*) Jos leivot korvapuusteja tai muita makealla täytteellä varustettuja pullia, voit vähentää sokerin 1,5 desilitraan.
Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Sekoita maitoon sokerit, kardemumma, suola ja muna. Lisää noin puolet jauhoista desilitra kerrallaan ja vatkaa taikinaa hetken aikaa. Jatka jauhojen lisäämistä kädellä vaivaten. Sekoita joukkoon voisula, kun olet käyttänyt noin 2/3 jauhoista. Säästä vähintään yksi desilitra jauhoista, voit lisätä sen tarvittaessa alustamisen aikana. Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista ja kädestä. Lopullinen jauhojen määrä riippuu niin vaivaamisesta kuin jauholaadusta.
Peitä taikinakulho liinalla ja kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. Mikroaaltouuni on hyvä ja vedoton kohotuspaikka.
Jaa taikina kahteen osaan. Käsittele yksi puolikas kerrallaan. Leivo taikinasta pitkä tanko ja leikkaa yhtä suuriin paloihin. Pyöritä paloista pullia käsiesi välissä tai pöytää vasten pyörittäen. Nosta pullat pellille leivinpaperin päälle.
Anna pullien kohota liinalla peitettynä vähintään 20 minuuttia. Voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 200 asteessa pullien koosta riippuen 8-15 minuuttia.
Riikka: Jos seuraat Kinuskikissaa Instagramissa, niin menepä kuuntelemaan ja katselemaan sinne. Kinuskikissa kertoo siellä stoorissa pullataikinan kylmäkohotuksesta ja valmistaa taikinasta viipurinrinkeleitä. 🙂
mari-johanna
Riikka: Neuvon sinut Kinuskikissan laatimalle sivulle, jossa käsitellään pelkästään kylmäkohotusta.
https://www.kinuskikissa.fi/pullataikinan-kylmakohotus/
Jos taikina kylmäkohotetaan, kuinka paljon aiemmin sen tohtii tehdä valmiiksi?
Gertrud: olipa ilahduttava kommentti! Ihanaa, että innostuit monien vuosien jälkeen pullan tekoon! 🙂
Kokeilin noin 15 vuoden jälkeen pullan tekoa. Kauheasti jännitti, jätin munan pois taikinasta ja jauhoja laitoin vain n 11 dl. Hyviä tuli ja pehmoisia.
Anviira: Mikä herkkuhetki teillä kohta! Nam! 🙂
Just tein taikinan ohjeesi mukaanja leivotaan yhdessä lapsenlasten 5 ja 3 vuotiaiden kanssa voisilmäpullia 👍
Marja-Liisa K: Itse tapaan vaivata kulhosta pöydälle kippaamaani kohonnutta pullataikinaa sen verran, että saan taikinasta kuplat ja ilmat pois. Sitten heti pyörittelen tangon, jonka leikkaan paloiksi ja pyöritän pulliksi, tai teen lettitankoja pitkoon.
Oman sämpyläreseptini taikinaa vaivaan tosi vähän. Kohonneen taikinan pyöritän juurikaan vaivaamatta kahdeksi pitkoksi, jotka pilkon paloiksi ja nostelen leikatut palat muotoilematta pellille kohoamaan.
Pari päivää sitten sain Kinuskikissan tyttäriltä sämpylöistäni palautetta: ”Mummi, sinun sämpyläsi maistuvat kaikkein parhailta!” Siinä taas totesin, että ei kannata muuttaa tuota ”laiskanpuoleista” vaivaamista ja pilkkomista, kun tällä helpolla ja ”laiskalla” systeemillä tulee ”parhaita”! 🙂
Jos pullilla on uunissa paituessa ahdasta, niin mieluummin kannattaa antaa pullien paistua vaikka vähän kiinni toisiinsa kuin siirrellä niitä paistumisen aikana. Pullat saa kyllä erotettua uunin jälkeen ilman isompaa vauriota. Makuunhan ei vieri vieressä paistuminen vaikuta. Tietysti auttaa, jos laittaa vähemmän pullia paistumaan yhdelle pellille, eivät ylety paistumaan kiinni toisiinsa.
Jokaisella leipurilla on varmaan vähän omat tapansa ja niksinsä pullienkin leipomisessa. Mutta lähes aina uunista tulee ihana pullan tuoksu ja herkullisilta maistuvia pullia. Nam! 🙂
Suurin ongelma pullan paistossa taitaa olla se, että pullilla ei ole tarpeeksi tilaa kohota uunissa. Paiston puolivälissä yritän sitten tyrkkiä niitä erilleen, mikä ei ole ehkä kovinkaan hyvä asia lopputuloksen kannalta…
Pitkästä aikaa tein pullaa, nyt kohoamassa ja hyvältä vaikuttaa. Onkohan miten olennaista lopputuloksen kannalta tuo kohonneen taikinan uudelleen vaivaaminen? Se unohtuu, kun teen vain puolesta taikinasta pitkulan ja alan leikellä paloiksi.
petalsword: kiitos! Kommenttisi ilahdutti kovin ja huomioin sinut myös viikon kommentoijana. 🙂
Todella hyvä ohje! On ollut hyvin pitkä aika kun olen ihan vain peruspullia tehnyt ja onnistui todella hyvin tällä reseptillä 🙂 suosittelen kokeilemaan.
Kirsi: Tilanne paranee, kun vain edelleen jatkat alustamista, kunnes rasva on kadonnut taikinaan. Ohjeen mukaan säästit varmaan desin verran jauhoja. Noita jauhoja voit ripotella tässä loppuvaiheessa taikinaan, jolloin rasvaisuuden tuntu myös katoaa. Taikinan ja sitten pullien kohottamisen jälkeen sinulle paistuu varmasti herkullisia pullia. Tsemppiä täältä! 🙂
Ymmärrän sinua hyvin. Muistan, miten itse muutama vuosikymmen sitten leipoessani omassa kodissani ensimmäistä kertaa pullia ihmettelin, miten niistä tuli niin kovia, aivan erilaisia kuin äitini leipomat ihanan pehmeät ja herkulliset pullat. Ja minä kuitenkin leivoin ”ihan äidin ohjeen mukaan”. No, taisi olla juuri tuo taikinan alustaminen se kompastuskivi. Tuskin monikaan leipoja onnistuuu heti ensimmäisellä kerralla leipomaan ihan parhaat pullat.
Tätä ohjetta ei kyllä ensimmäistä kertaa pullia leipova voi käyttää. Tilanne täällä nyt se, että taikina kiinteä ja kimmoisa ja lisäsin rasvan viimeisenä niinkuin ohjeessa, ja rasva lilluu nyt kulhossa taikinan ympärillä.
elinamanda: kyllä riittää tuo hiivamäärä eli ei ole niin tarkkaa. 🙂
Heippa! Kuinka tarkka tuo hiivan määrä on? Käytin äsken 50 g hiivapalasta simaan 1/4 tl, eli pienenpienen nykerön. Mietin, että saisinko siitä jäljellejääneestä palasesta kuitenkin vielä pullataikinan tehtyä, vaikkei siinä ihan täyttä 50 grammaa enää ole? Vai kannattaisiko vaan suosiolla laittaa pullataikinaan kaikkia muitakin aineksia sitten pikkiriikkisen vähemmän?
Eevaks: en ole itse testannut, mutta muita hiivataikinoita olen kohottanut jääkaapissa, jolloin hiiva liotetaan KYLMÄÄN nesteeseen. Kohoaa siis kylmässäkin, mutta hitaammin. Saat tehdä taikinan reilun kokoiseen kulhoon. Pullia kohottaisin ehkä hieman normaalia kauemmin pellillä ennen uuniin laittoa…?
Voiko taikinan tehdä valmiiksi jääkaappiin yöksi ja leipoa vasta aamulla? Jos voi, koska kohotus?
DieBlondeSisi: Aina ei taikinan kohoaminen ja hiivan toimiminen onnistu yhtä hyvin. Maito ehkä liian kylmää tai liian kuumaa, kohoamispaikka ehkä liian viileä ym. tekijät voivat vaikuttaa, ettei taikina jaksa kohota eikä taikinasta muodostu massaa. Onneksi pullista kuitenkin tuli hyviä. Toivottavasti taikina ensi kerralla onnistuu paremmin! 🙂
Pullista tuli kyllä hyvin pehmeitä ja hyvänmakuisia, mutta ’vain’ 17 isoa pullaa :/ eikä edes mitään puolen pellin jättipullia, vaan yhdellä pellillä oli väljästi 9kpl. Kohoamisaika piti antaa olla pidempi, esin liinan alla 40min 25min sijaan. Joka tapauksessa hyviä olivat!
Nani24: Uskon, että onnistuu!:) Jos laitat paljon nestemäistä väriä, joudut ehkä lisäämään hivenen jauhoja 😉
Nanika:)
Onkohan kukaan kokeillut värjätä taikinaa esim. pinkiksi? Teen pullia synttäreille ja ajattelin voikohan taikinaan sekoittaa tipan väriainetta?
Nanika:)
Ok, kiitos tiedosta. Taidankin sitten tästä mennä leipomaan herkkupullia! =D
sojan kotikeittiö
kyllähän 5dl:n taikinasta tulee aika paljon pullia, (riippuu paljon koosta, mutta jotain yli 20) mutta jos näyttää ettei mene tuoreeltaan, niin kannattaa pakastaa samana päivänä. Silloin saa pakastimesta napata oikein hyvät pullat joskus myöhemmin. Itse teen aina tämän kokoisen taikinan, kun sen verran on kuitenkin aikaa vievää, ettei vähempää viitsi tehdä =)
Nanika:)
Montako kappaletta tuosta taikinasta tulee noin-arviolla? Meidän perheessä on 6 henkilöä, tuleeko liikkaa meille kuudelle? 🙂
M.NAUHA:
Kananmunan voi jättää pullataikinasta pois. Ei tarvitse korvata millään.
Kuulin, että pullataikinassa voi korvata kanamunan maitorahkalla. Onkohan joku jo kokeillut ja miten onnistui?
zonda: hyvin filosofoitu pullan merkityksestä! Kiitos kauniista sanoistasi!
Open kyökissä
Tästä pullataikinaohjeesta on tullut uusi herkkupullien luottoresepti! 🙂 Aina onnistuneet ja makoisat pullat. Pullataikinan vaivaus on mitä parhainta stressinpurkaustoimintaa, ja viimeistään siinä vaiheessa, kun uunituore pulla tuoksuu vastakeitetyn kahvin kaverina, voi arjen murheet hetkeksi unohtaa.
KATKARAPU:
Kuvailusi, että ohjeen taikinassa oli ”todella liikaa rasvaa ja suolaa”, saa epäilemään, että taikinan alustaminen jäi liian hätäiseksi. Kunnolla alustettu taikina on kimmoisaa ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista, eikä rasva erotu taikinan rakenteesta. Muussa tapauksessa taikina saattaa jäädä rasvaisen tuntuiseksi eikä kohoa kunnolla taikinana eikä pullina. Jos rakenne ei ole täysin ok, niin ei valmiiden pullienkaan maku ole. Suolakin saattaa erottua liiallisena.
Pullataikinan aineksien valinnassa voi onneksi vähän sooloilla. Esim. suolasta voi jättää puolet pois, rasvasta samoin, ja maidon voi vaihtaa halutessaan veteen. Mausta silloin vähän nipistetään. Ylläolevalla ohjeella on tarkoitus leipoa herkkupullia.
Tällä ohjeella olen tehnyt pitkään 🙂 Omaan makuun juuri täydellisiä, ei yhtään liian rasvaisia/suolaisia.
Minunkin makuuni ohjeessa oli todella liikaa suolaa ja rasvaa.
LAURA12:
Jos kappalemäärää ajattelet, niin riippuu, miten isoja tai pieniä paloja taikinatangosta leikkaa. Sanoisin, että puolesta litrasta tulee isokokoisia pullia n. 25-30, keskikokoisia jopa runsaat 40.
Kinuskikissan pullapelti on omaani pienempi. Minulla on yleensä riittänyt kaksi isompaa peltiä.
laura12: riippuu pullien koosta, noin neljä pellillistä. 🙂
kuinka monta pullaa tuosta suurinpiirtein tulee?
Monster Cookie: minä laittaisin noin 1,5 dl.
Minkähän verran kannattaisi laittaa öljyä jos ei halua käyttää voita? 🙂
ohjeessa on liikaa suolaa ja rasvaa!
Viivikisu
Onnistuu joka kerta! Mahtavia! 😉
atun leipomo
Tosi hyvä pullataikinan ohje. Aina on onnistunut,kun olen niitä tehnyt. Yhden ammattileipurilta kuulemani tiedon jyväsen kuitenkin antaisin, että taikinan kohottamista tärkeämpää on kohottaa valmiita pullia. Itse tämän kuultuani päätin kerran kokeilla kohottaa valmiita pullia pidempään (n. 45 min.) ja huomasin, että näin pullista tulee vieläkin ilmavampia ja pehmeämpiä. Kannatta siis kohottaa valmiita pullia reippaasti ja vastaavasti taikinan kohotusaikaa voi lyhentää n. 30 minuuttiin. Ainakin oma taikinani on aina kohonnut kaksinkertaiseksi lyhyemmälläkin ajalla, kun laitan taikinakulhon lämpimällä vedellä täytettyyn tiskialtaaseen.
CRIF:
Pullataikinaan oikeanlainen sitko tulee parhaiten puolikarkeita vehnäjauhoja käyttäen. Karkeat jauhot sopivat paremmin sämpylöiden leipomiseen. Kumpia sitten leivotkin noista jauhoista, sämpylöitä vai pullia, molemmat saattavat viedä kielen mennessään. Ja joudut kenties ostamaan uuden jauhopussin. 😉
Voiko tämän pullataikinan tehdä karkeaan vehnäjauhoon tai vaikuttaako se jotenkin taikinan rakenteeseen? Olisi sitä karkeaa vehnäjauhoa juuri pullataikinan verran tuolla jäljellä, niin ei tarvitsisi ostaa uutta pussia puolikarkeaa. Leivon / herkuttelen niin harvoin niin ois hyvä saada nykyiset jauhot pois kaapista..:)
Liikaa hiivaa suhteessa jauhoihin? Tai sokeria, hiiva ”käyttää ravinnokseen” hiilihydraattia, eli jos se siitä villiintyisi? Koita ensi kerralla vähentää hiivan tai sokerin määrää taikinassa, josko se auttaisi! :). Maailman loistavin pullataikina ohje löytyy mielestäni rainbow vehnäjauhojen pussin kyljestä!! Kannattaa kokeilla!
Supikoira
Osaako joku kertoa, että miksi minun pullani aina leviävät uunissa suureksi? 😀 Taikina on ok ja kohoaa niinkuin pitääkin, leivon pullat ja annan niiden kohota ennen uuniin laittamista. Silti ne kasvavat järkyttävästi siitä, mitä ne on ennen uuniin laittamista. Miksi näin käy?
sojan kotikeittiö
liikaa jauhoja? liian lyhyt kohootus? neste liian kylmää tai kuumaa? liian pitkä paisto?
Osaisikohan joku kertoa, missä vika, kun pullistani tulee AINA kivikovia ja kuivia? 😀 Olen kokeillut käyttää kuivahiivaa ja tuorehiivaa, maidon sijasta vettä jne. mutta koskaan pullani eivät vain ota onnistuakseen 😀 Liekö vika vain siinä, etteivät ole nousseet tarpeeksi. Vinkkejä?