Moni pitää pullaa gluteenittoman leivonnan vaikeimpana haasteena. On totta, että vehnällä on oma roolinsa niin sitkon kuin maun aikaansaamisessa. Gluteeniton pullataikina ei käyttäydy samalla tavalla ja sen salat täytyy tuntea. Ilman vehnääkin voi kuitenkin onnistua, mutta reseptiä ON muokattava. Gluteenittomasta pullasta tulee perinteistä vehnäpullaa mauttomampaa, joten muiden ainesten suhteita on tarkistettava määrällisesti ylöspäin. Sokerina suosin fariinisokeria, josta pulla saa hyvää aromia. Voita ja kardemummaa on enemmän. Lisäksi valmistuksen aikana on huomioitava kompastuskivet, joihin liittyviä varoituksia olen ripotellut reseptiin.

Gluteenittomat jauhoseokset eroavat suurestikin toisistaan sisältämiensä jauholaatujen ja niiden suhteiden osalta. Desilitramäärä on siis aina sidoksissa tuotemerkkiin, joista alla pari esimerkkiä. Valmiiden jauhoseosten käyttö on vaivatonta, kun on löytänyt mieleisensä. Jauhoseokset sisältävät gluteenittoman leivonnan tehoaineita, kuten Psylliumia, eikä niitä tarvitse itse lisätä reseptiin (tämän olen todennut käytännön vertailevin testein Myytinmurtaja testaa -juttusarjassa).

Parhaimmillaan gluteeniton pulla on tuoreena ja erilaisten täytteiden kanssa – silloin eroa vehnäseen tuskin huomaa. Leivo kanelipulliksi tai voisilmäpulliksi. Katso ideoita pullat-kategoriasta!