05.02.2020   9 kommenttia Kategoria: Pullat, munkit ja donitsit,  Taikinat,  Yhteistyöreseptit
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Pähkinätön,  Vegaaninen

Gluteeniton pulla


Kaupallinen yhteistyö Suomen Sokerin kanssa.

Moni pitää pullaa gluteenittoman leivonnan vaikeimpana haasteena. On totta, että vehnällä on oma roolinsa niin sitkon kuin maun aikaansaamisessa. Gluteeniton pullataikina ei käyttäydy samalla tavalla ja sen salat täytyy tuntea. Ilman vehnääkin voi kuitenkin onnistua, mutta reseptiä ON muokattava. Gluteenittomasta pullasta tulee perinteistä vehnäpullaa mauttomampaa, joten muiden ainesten suhteita on tarkistettava määrällisesti ylöspäin. Sokerina suosin fariinisokeria, josta pulla saa hyvää aromia. Voita ja kardemummaa on enemmän. Lisäksi valmistuksen aikana on huomioitava kompastuskivet, joihin liittyviä varoituksia olen ripotellut reseptiin.

Gluteenittomat jauhoseokset eroavat suurestikin toisistaan sisältämiensä jauholaatujen ja niiden suhteiden osalta. Desilitramäärä on siis aina sidoksissa tuotemerkkiin, joista alla pari esimerkkiä. Valmiiden jauhoseosten käyttö on vaivatonta, kun on löytänyt mieleisensä. Jauhoseokset sisältävät gluteenittoman leivonnan tehoaineita, kuten Psylliumia, eikä niitä tarvitse itse lisätä reseptiin (tämän olen todennut käytännön vertailevin testein Myytinmurtaja testaa -juttusarjassa).

Parhaimmillaan gluteeniton pulla on tuoreena ja erilaisten täytteiden kanssa – silloin eroa vehnäseen tuskin huomaa. Leivo kanelipulliksi tai voisilmäpulliksi. Katso ideoita pullat-kategoriasta!

Muista nämä!

 • Varo laittamasta taikinaan liikaa jauhoja, jotta siitä ei tule kuivaa. Gluteeniton pullataikina on ominaisuuksiltaan erilainen kuin vehnästä leivottu, eikä sen valmistuksessa kannata hakea samaa tuntumaa. Lue ohje huolellisesti läpi ennen kuin ryhdyt leipomaan.
 • Jos vehnäpulla on parhaimmillaan tuoreena, niin gluteeniton pulla on sitä vielä tuplasti enemmän. Paistamisen jälkeen pullat on suositeltavaa pakastaa mahdollisimman nopeasti. Gluteeniton pulla kuivahtaa peruspullaa nopeammin.
 • Käytä suluissa mainittua aineksia, mikäli haluat reseptistä maidottoman. Jos pullan tulee olla myös vegaanista, jätä taikinasta kananmuna pois. Sitä ei tarvitse korvata mitenkään, mutta jauhojen määrä voi olla hieman pienempi. Pullan voiteluun voi hyödyntää vahvaa kahvia. Se antaa muutoin vaalealle taikinalle väriä, mutta ei maistu lopputuloksessa. Paiston jälkeen pullat voi sivellä margariinisulalla, josta ne saavat kiiltoa.

n. 14 kappaletta

 • Taikina:
 • 125 g voita (tai maidotonta margariinia)
 • 2 ½ dl kevyt- tai täysmaitoa (tai kasvimaitoa/vettä)
 • 25 g hiivaa
 • 4 tl kardemummaa
 • ¾ tl suolaa
 • 1 ½ dl Dansukker Fariinisokeria *)
 • 1 muna
 • 470 g (n. 8 dl) gluteenitonta jauhoseosta **)
 • Pinnalle:
 • kananmunaa (+ vahvaa kahvia)
 • Dansukker Rapeaa Raesokeria

*) Tämä on hyvä määrä sokeria, kun teet täytettyjä pullia (korvapuusteja, voisilmäpullia ym.). Jos syöt pullat ”pelkiltään”, voi sokeria olla enemmänkin.
**) Tämä on esimerkkimäärä Semper Fin Mix -jauhoseosta. Varmimman tuloksen saat punnitsemalla jauhot. Jauhojen menekki vaihtelee suuresti merkistä riippuen. Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta kului pari desilitraa vähemmän, ole siis tarkkana. Jauhoseos vaikuttaa sekä pullan ulkonäköön että suutuntumaan. Semperin jauhoseoksesta tehty pulla repeili hieman päältä, mutta tuotti Viljatuotetta (kuvissa) pehmeämmän rakenteen. Kokeilemalla löydät oman suosikkisi. Punnitse käyttämäsi jauhot ja laita ylös seuraavaa kertaa varten.

 • Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Sekoita maitoon kardemumma, suola, fariinisokeri ja muna. Lisää noin 2/3 jauhoista pieni määrä kerrallaan. Sekoita sitten joukkoon voisula. Voit hoitaa sekoittamisen aluksi vispilällä ja myöhemmin kädellä tai taikinakoukuilla.
 • Toimi lopun jauhoseoksen lisäämisen kanssa seuraavasti riippuen siitä, leivotko ensimmäistä kertaa tällä jauhoseoksella:
 • 1) Käytät jauhoseosta ensimmäistä kertaa, etkä ole varma oikeasta määrästä. Älä lisää suinpäin kaikkia jauhoja, sillä kuiva taikina on yksi gluteenittoman pullan tyypillisimmistä virheistä. Vaivaa taikinaa 5 minuuttia siinä vaiheessa, kun se on vielä niin notkeaa, että sitä voi sekoittaa esimerkiksi puuhaarukalla. Vaivaamisen aikana taikina muuttuu hieman paksummaksi. Lisää tämän jälkeen jauhoja pikku hiljaa tunnustellen. Taikinan ei kuulu muuttua yhtä paksuksi kuin vehnäpullaa leipoessa eli irrota kädestä tai taikinakoukuista. Vaikka taikina vaikuttaa löysältä, kokeile saatko muotoiltua siitä pullia – se onnistuu yllättävänkin löysästä taikinasta, kun puhdistat kädet taikinasta ja käytät hieman jauhoja apuna. Muista, että mieluummin liian pehmeä kuin liian kova pulla!
 • 2) Jauhoseos on sinulle entuudestaan tuttu ja tarvittava jauhomäärä on näin tiedossasi. Lisää loput jauhot vähitellen ja vaivaa taikinaa lopuksi 5 minuuttia kädellä tai taikinakoukuilla.
 • Taikinaa ei tarvitse kohottaa. Leivo taikinasta käsiesi välissä pullia ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota liinalla peitettynä noin puoli tuntia. Varaudu siihen, että pullat eivät kohoa samalla tavalla kuin vehnäpullaa leipoessasi.
 • Voitele munalla. Voit sekoittaa kananmunan joukkoon vahvaa kahvia saadaksesi pullille enemmän väriä. Kahvina voi käyttää pikakahvijauhetta (2 rkl vettä + 1 tl kahvijauhetta). Ripottele pinnalle raesokeria.
 • Paista 200 asteessa n. 12 minuuttia. Gluteeniton pulla jää paistopinnaltaan vaaleammaksi, joten varo paistamasta kuivaksi. Voit verrata paistoaikaa vehnäpullan paistoaikaan.
 • Jos pullia ei ole tarkoitus nauttia samana päivänä, säilö ne pakastimessa.

Yhteistyössä Suomen Sokeri

Valmistusaika: 75 min

Vaikeusaste: Keskitaso

Avainsanat:
Vehnätön

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
23 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat