15.02.2012   12 kommenttia Kategoria: Taikinat
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Pähkinätön,  Vegaaninen

Pizzataikina


Pikataikinat

Vinkki: Tällä taikinalla tulee paksupohjainen pizza. Puolittamalla annoksen saat yhden samankokoisen, ohutpohjaisen pizzan.

1 pellillinen / 1 iso pyöreä pizza

Perustaikina:

3 dl kädenlämpöistä vettä
½ pkt (25 g) hiivaa
2 rkl öljyä
½ tl suolaa
6 dl vehnäjauhoja

Täysjyvätaikina:
Korvaa vehnäjauhot täysjyvävehnäjauhoilla. Saatat joutua laittamaan jauhoja hieman perusohjetta enemmän.

Grahamtaikina:

Korvaa puolet vehnäjauhoista grahamjauhoilla. Saatat joutua lisäämään hieman jauhojen kokonaismäärää.

Ruistaikina:

Korvaa 2 dl vehnäjauhoista ruisjauhoilla. Saatat joutua laittamaan vehnäjauhoja hieman perusohjetta enemmän.


Murenna hiiva lämpimän veden joukkoon ja sekoittele, kunnes hiiva on liuennut veteen. Lisää öljy ja suola. Sekoita joukkoon jauhoja noin puoli desilitraa kerrallaan ensin kauhalla sekoittaen, loppuvaiheessa kädellä vaivaten.

Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle jauhotetuilla käsillä tai kaulimella.

Anna kohota sen aikaa kuin valmistelet täytteet.

Juureen tehty pizzataikina

Vinkit:

  • Valmista pizzataikina mielellään yleiskoneen avulla, jotta taikina saa parhaan sitkon ja se on käsiteltäessä joustavaa. Käsin vaivatessa vaivausaika tuplaantuu.
  • Taikinan valmistus tapahtuu kaksiosaisesti. Esitaikinan eli taikinajuuren annetaan levähtää vähintään parikymmentä minuuttia, mutta sen voi tehdä jo edellisenä päivänä jääkaappiin. Juuren ansiosta taikina ei repeile käsiteltäessä, vaan on kiinteää ja joustavaa. Taikinajuuri parantaa myös makua.
  • Sekä taikinassa että tomaattikastikkeessa käytetään tyypillisesti reilusti suolaa. Kannattaa kuitenkin huomioida täytteiden sisältämä suola. Tämä ohje ei ole suolaisimmasta päästä.
  • Tomaattikastikkeen ohjeen löydät broilerpizzan kohdalta.
  • Pizzan paistamisessa voi käyttää pizzakiveä, joka varaa lämpöä ja edesauttaa rapean pizzapohjan paistumisessa. Kikkakakkosena toimii esilämmitetty uunipelti.

4 pyöreää pizzaa (halkaisija 25 cm)

Ainekset:
2 ½ dl kylmää vettä
10 g hiivaa
¼ tl sokeria
1 rkl öljyä
5 ½ dl durumvehnäjauhoja
1 tl suolaa


Mittaa yleiskoneen kulhoon vesi, hiiva ja sokeri. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää öljy. Anna yleiskoneen käydä keskiteholla ja sekoita samalla joukkoon 4 desilitraa jauhoja vähän kerrallaan. Jatka tämän jälkeen vaivaamista vielä 5 minuuttia. Anna taikinan levätä noin 20 minuuttia.

Vaivaa joukkoon loput jauhot ja suola ja jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi (noin tunti).

pizzapohja pizzapohja-2

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Laita lämmityksen ajaksi tyhjä pelti uuniin lämpiämään.

Jaa taikina neljään osaan. Muotoile taikinasta ohut levy mieluiten käsien avulla ”työntäen”, tarvittaessa kaulien (halkaisija 25 cm).

pizzapohja-3

Levitä päälle tomaattikastike ja täytteet. Nosta pizza leivinpaperin päällä pellille ja paista 8-9 minuuttia. Paistoaika riippuu uunin tehon lisäksi pizzapohjan paksuudesta.

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
121 tassutusta

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Toivepuodin tammikuun arvonta



Kinuskikissan Toivepuodin tammikuun arvonnassa on palkintona kuviokaulin sydänkuviolla, sydän-tikkarimuotti, hologrammiserpentiiniä ja Wiltonin koristerakeita.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat

Kumppanit