Meillä on syöty tänä vuonna joka viikko pizzaa, kun mielenkiinnonkohteena on ollut aito italialainen pizza ja erityisesti täydellisen pizzataikinan valmistaminen. 🇮🇪 Vasta oman harjoittelun myötä on konkretisoitunut, mitkä seikat ovat onnistuneen pizzan kulmakiviä. Olen pyrkinyt kertyneitä oppeja kirjaamaan tähän ohjeeseen mahdollisimman tarkasti. 💚🤍❤️

00-vehnäjauho tarkoittaa pelkkää vehnänjyvän valkoista ydinosaa sisältävää jauhoa. Muissa jauholaaduissa on aina enempi vähempi myös kuoriosaa mukana. Koska 00-vehnäjauhojen ominaisuuksissa on eroja siinä missä muutkin vehnäjauhot eroavat toisistaan, kannattaa valita pizzan leipomiseen soveltuva laatu. Tällaiset jauhot sopivat pitkään kohotettavaan taikinaan hyvän sitkonmuodostuskykynsä ansiosta.

Ennen leipomaan ryhtymistä suosittelen kahta välttämättömyyshankintaa: pizzakiveä ja pizzalastaa. Kuumennettu uunipelti EI KORVAA pizzakiveä, joka varaa itseensä lämpöä tehokkaasti ja varmistaa pohjan kypsymisen. Pizzakivestä lisää vinkeissä.

Käytännössä taikinan kohottamisen vaiheisiin on useita tapoja, joiden käytännöllisyydessä on omat hyvät ja huonot puolensa. Tässä ohjeessa taikina jaetaan pienemmiksi paloiksi jo ennen varsinaista pidempää kohotusta. On olennaista, että taikinasta erotellut pallot saavat kohota riittävän pitkään ”koskemattomina” ennen kuin ne kevyesti painellen ohennetaan pizzapohjiksi. Pahin moka, minkä taikinan kanssa voi tehdä, on muokata ja vaivata sitä juuri ennen pohjaympyräksi muotoilua.