25.05.2017   5 kommenttia Kategoria: Rippijuhlat,  Täytekakut,  Ylioppilasjuhlat
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Once in a lifetime -kakku


Toukokuun projektinani on ollut valmistella lakkiaisiin, valmistujaisiin, rippijuhliin ja muihin ”once in a lifetime” -kekkereihin kakkuresepti. Tällaisia kakkuja ei varmasti moni sunnuntaikaffeille jaksa väkertää, mutta ainutkertaisiin juhliin panostus on erilaista. Näyttävä pitsi syntyy ensikertalaiseltakin. Langoitettu kukka vaatii ennen kaikkea pikkutarkkuutta ja näppäriä otteita ja sen valmistus kannattaakin aloittaa hyvissä ajoin. Koristeet-kategoriasta löydät toki paljon muitakin vaihtoehtoja kukkakoristeluun.

Ylioppilasjuhlien mustavalkoista teemaa ajatellen kakut on tarkoitettu nostettavaksi tarjolle rinnakkain, mutta ”yksikköinä” ne sopivat mihin tahansa juhlaan. Kaksi kakkua on toisinaan käytännöllinen ratkaisu erityisruokavalioiden kannalta tai yksinkertaisesti siksi, että halutaan eri makuisia kakkuja. Jos yo-kakkuja on vain yksi, voisi mustaan kuorrutteeseen yhdistää valkoisen pitsin tai valkoiseen mustan.

Kakun täytteeksi valitsin valkosuklaan, joka yhdessä vadelmien ja sitruunatahnan kanssa muodostaa raikkaan ja minusta ihastuttavan makuyhdistelmän. Mikäli valkosuklaata ei voi laktoosittomuuden vuoksi käyttää, on laktoositon maitosuklaa hyvä vaihtoehto.

Nämä asiat voi valmistella etukäteen:

  • Kakkupohja sopii hyvin pakastettavaksi. Ota sulamaan huoneenlämpöön muutamaa tuntia ennen täyttämistä.
  • Kakun voi valmistaa koristelua myöten valmiiksi edellisenä päivänä, kun olet kuorruttanut sen vaniljamassalla, joka säilyy moitteettomana kakun päällä useammankin päivän.
  • Kukkakoristeet säilyvät jopa kuukausia huoneenlämmössä valolta ja pölyltä suojattuina.
  • Pitsikoristeen voi ja se kannattaakin tehdä koristelua edeltävänä päivänä, koska näin se irtoaa muotista paremmin. Valmis pitsi säilyy pari päivää kannallisessa rasiassa. Kakun pinnalla pitsi pysyy hyvänä yhtä kauan kuin itse kuorrutekin (lue edeltä).

Vinkit:

  • Mustan kakun reunakoriste on tehty leikkaamalla leveällä pitsimatolla tehty koriste kahtia. Nämä kaksi puolikasta riittävät juuri kiertymään kakun ympärille, kun käytössä on Kaiserin vuoka, jossa 24 cm on vuoan ulkomitta.
  • Yhdestä valmiista pitsiainepurkista saa pitsit noin kolmen kakun tarpeisiin.
  • Alla olevan ohjeen ainekset on mitoitettu yhteen kakkuun.

Valkosuklaa-vadelmakakku

Pohja:
5 munan 70 % -kakkupohja

Kostutus:
2 dl maitoa

Täyte:
5 dl vispikermaa
200 g vaniljarahkaa
260 g valkosuklaata
200 g suomalaisia vadelmia (tuoreita tai pakastettuja)
300 g sitruunan makuista Täyttistä (tai sitruunatahnaa)

Kuorrute:
600 g mustaa tai valkoista vaniljamassaa

Koristelu:
pitsikoriste kultaisesta pitsiaineesta
langoitettu pioni
ylioppilashattu


Valmista kakkupohja erillisen ohjeen mukaan. Anna jäähtyä ja leikkaa kolmeen osaan.

Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljarahka. Sulata valkosuklaa mikrossa miedolla lämmöllä (n. 250 W) tai kuumassa vesihauteessa. Lisää suklaasula täytevaahdon joukkoon.

Nosta ensimmäinen pohjalevy tarjoilulautaselle. Kostuta maidolla. Levitä päälle puolet Täyttiksestä/sitruunatahnasta ja vajaa puolet täytevaahdosta. Painele joukkoon vadelmia (pakastetut vadelmat kannattaa käyttää jäisinä). Nosta päälle seuraava pohja, kostuta ja täytä samaan tapaan. Laita kanneksi viimeinen pohjalevy ja kostuta. Tasoita reuna ja levitä päälle loput valkosuklaatäytteestä tasaiseksi tarttumapinnaksi kuorrutteelle. Nosta kakku jääkaappiin jähmettymään pariksi tunniksi.

Kauli vaniljamassa ohueksi levyksi. Nosta levy kakun päälle ja painele sen ympärille. Leikkaa ylimääräinen kuorrute alareunasta. Tarkemman kuorrutusohjeen ja videon löydät kohdasta kaulittavalla massalla kuorruttaminen.

Valmista pitsi edeltävänä päivänä, jotta pitsi irtoaa pitsimatosta helpommin. Vaihekuvilla ja videolla varustetun ohjeen löydät kakkupitsiohjeesta. Tässä on käytetty valmista, kultaista pitsiainetta, joka on käyttövalmis suoraan purkista, eikä erillistä värjäämistä tarvita. Käyttöohje (kuivatus uunissa) on muilta osin yks yhteen käsin sekoitettavan pitsiaineen kanssa.

Jos käytät pitsimattoa nro 9, jonka kuvio on leveä (13,5 cm), voit leikata valmiin pitsin pituussuunnassa kahtia. Näin saat kaksi reunakoristetta. Jos kakku on isompi tai haluat toisen kuvion, voit käyttää esimerkiksi pitsimattoa nro 3, jossa saat valmistettua kerralla kolme pitsiä. Näistä yhdistelemällä syntyy reunakoristeet isompaankin kakkuun. 24-senttiseen kakkuun kuluu hieman yli kaksi suikaletta. Kiinnitä pitsi kakun pintaan sivelemällä sormenpäällä pitsin nurjalle puolelle vettä tai elintarvikeliimaa.


Viimeistele koristelu langoitetuilla kukilla ja tilaisuuteen sopivilla muilla koristeilla.

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
9 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat