17.08.2015   8 kommenttia

Nitu


Nitu
Nimimerkki:

Nitu

Kinuskileipomo:

Kinuskileipomo Kakkuherttuatar

Kuka olet?

Olen Vantaalla asuva, 33-vuotias harrastelijaleipuri Niina. Olen kahden lapsen äiti ja työskentelen kaupan alalla, mutta olen aina ollut kiinnostunut myös leipomisesta, kuitenkin vain harrastusmielessä.

Koska innostuit leipomisesta ja miten se tapahtui?

Pienestä tytöstä asti leipominen on kiehtonut minua, mutta erityisen pyrähdyksen leivonraharrastukseni sai sen jälkeen kun minusta tuli äiti. Olin vuosia jo leiponut ahkerasti, mutta järjestäessäni esikoisemme ristiäisiä minulle syntyi vielä jokin erityinen leivontaan liittyvä ahaa-elämys, joka on poikinut paljon uusia oppeja vuosien saatossa! Minulle tuli ihan extempore idea koristella ristiäiskakku ennen juhlia, täysin suunnitellusta poiketen ja sen jälkeen halusin oppia kakkujen koristelusta enemmän. Tämän jälkeen kun on vietetty syntymäpäiviä ym. perheen juhlia, on tarjolla ollut aina jotain, joka on vaatinut paljon uusien oppien harjoittamista ja tiedon keräämistä.

Lopulta pari vuotta tämän inspiraation poikasen jälkeen huomasin olevani ihan leipomisen pauloissa ja janosin jatkuvasti jotain uutta opeteltavaa. Silloin järjestin kuopuksemme ristiäiset, ja halusin panostaa vielä enemmän juhliimme kuin koskaan aikaisemmin. Siitä uusien juttujen kokeileminen on jatkunut omalla painollaan ja olen huomannut, että sitä mitä ei osaa, siitä otetaan selvää ja ryhdytään hommiin! 🙂

Meillä onkin jo muodostunut miltei perinteeksi, että kun on kyseessä juhla kuin juhla- koko suku ja ystävät kutsutaan paikalle. Juhlat perheessämme ovat olleet usein isoja ja kaikki tervetulleita, mielelläni olen emännöinyt kaikkia juhlia ja se on mielestäni parasta kun saamme kaikki rakkaat kerralla saman katon alle, sitä pitäisi tehdä vielä jopa useammin!

Kuinka usein leivot? Minkälaiset jutut saavat sinut innostumaan?

Kun olin kotona lasten kanssa useamman vuoden, leivoin joka viikko jotain ja välillä useastikin viikossa. Ihan vain mielenkiinnosta, jotta pääsin testaamaan uusia ideoita. Nyt kun olen palannut työelämään, leivon vähän harvemmin, mutta yleensä jotakin pyhiin tai juhliin liittyen. Minulle on tärkeää leivonnassa panostaa hyvään makuun, rakenteeseen ja laadukkaisiin aineksiin. Joskus joku pieni juttu voi johtaa suureen inspiraatioon ja joskus ideat syntyvät myös lennossa ihan yllättäen.

Leivonta on saanut tempaistua minut mukaansa jopa sen verran, että eräs päivä vain päätin, että haluan osallistua Ravintolapäivään. Silloin oli ryhdyttävä jälleen vain tuumasta toimeen ja nyt olenkin pitänyt joinakin Ravintolapäivinä omaa Pop-up kahvilaa ihanassa puistomiljöössä Vantaalla.

Suosikkiraaka-aineesi?

Sanoisin että ehdottomasti valkosuklaa ja mascarpone. Nämä kaksi ovat aivan omiaan antamaan makua leivonnaiseen kuin leivonnaiseen – varsinkin yhdessä! Käytän niitä kakuissa, piirakoissa, muffinsseissa – missä vain. 🙂

Kerro jokin hyvin mieleen jäänyt leivontamuisto!

Ihanin muisto on omasta lapsuudestani. Leivoimme kotona usein pullaa tai pipareita äitini ja isosiskoni kanssa. Joka kerta ennen kuin ryhdyimme hommiin, pesimme kädet huolellisesti, laitoimme tukat huolellisesti kiinni, essut päälle ja saimme huivit päähän. Leivontahetkiä odotettiin kuin kuuta nousevaa ja aivan erityisesti sitä hetkeä, kun saimme valita huivit päähän. Äidillä oli minun ja siskoni mielestä yksi, maailman kaunein kimallehuivi ja sillä hetkellä ei tiennyt mitään parempaa maailmassa kuin tuon leivontahetken yhdessä- ihanin kimallehuivi päässä. Kimallehuiveja ei ollut kuin yksi, joten toinen meistä sai aina tyytyä tavalliseen huiviin ja vuoroista pidettiin tarkkaa lukua kummalla pikkuleipurilla oli kimallehuivin käyttövuoro. Niin pieni asia, mutta se on jäänyt arjen kohokohtana lapsuudesta mieleen ja mikä siinä oli myös parasta, oli tuore lämmin korvapuusti, joka halkaistiin, laitettiin voita väliin ja nautittiin kylmän maidon kanssa. Ihanaa! Perinne on jatkunut omien lasteni kanssa, leivomme yhdessä ja silloin asiaan kuuluu samat rutiinit kuin omassa lapsuudessanikin. Leipurin huiveja unohtamatta, ne kuuluvat yhtä tärkeänä asiaan kuin essutkin!

Paras leivonnainen, jota olet maistanut?

Suosikkini on banoffee. Siitä vielä yksinkertaistettu versio, jossa tehdään keksipohjan ja banaanien päälle kinuski Omar-karkeista, se on jotain niin taivaallisen hyvää ja paranee aina vain jääkaapissa odotellessaan! Nam!

Pahin kömmähdyksesi keittiössä?

Luultavasti sokerikakkupohjan paistaminen. Reunat olivat paistamisen jälkeen noin 10cm korkeat ja keskeltä pohja oli noin 1cm litteä. 😀 Siitä ei juuri kakkua tullut tehtyä!

Mitä haluaisit seuraavaksi oppia?

Olen aika paljon opetellut nyt erilaisia tekniikoita kakkujen tekemiseen, fantasiakakut ovat olleet aina suosikkejani. Niitä on tullut tehtyä jo jos jonkinlaista, mutta uusi valloitus olisi mielenkiintoista tehdä sokerikoristeiden saralla. Sokerista saisi tehtyä todella kauniita ja upeita koristeita, ehkä jossain vaiheessa paneudun niihin vähän.

Miten haluaisit kehittää Kinuskiyhteisöä? Muita toiveita Kinuskikissalle?

Ensinnäkin haluan kiittää Kinuskikissaa antamastaan inspiraatiosta ja kannustuksesta tuhansille kotileipureille, ilman Kinuskikissaa minäkään en olisi saanut kaikkia oppejani, tai edes näin suurta inspiraatiota leivontataitojeni kartuttamiseen! Mielestäni sivulta löytyy jo kattavasti eri osioita ja paras on ehdottomasti se, että Kinuskit ovat saaneet olla mukana kehittämässä sivun toimintaa ja olla aktiivisina jäseninä kommentoimassa interaktiivisesti! Joten enpä sitä juuri lähtisi muuttamaan, muuta kuin vielä lisäämällä Kinuskien mahdollisuuksia olla mukana toiminnassa.

Mariorvokki kysyi sinulta: Mikä on luottoreseptisi (suolainen tai makea), jonka leivot kylävieraille silloin, kun sinulla ei ole paljon aikaa suunnitella tai valmistella leipomuksiasi?

Luottoreseptini nopealla aikataululla leipomiseen on leipomostani löytyvä suklaamurukakku. Sen aineksia on helppo pitää aina kaapissa saatavilla ja se syntyy käden kääntäessä. Ja herkullista tulee!

Mitä haluaisit kysyä seuraavalta esittelyssä olevalta Kinuskilta?

Jos joskus menet leivonnassa sieltä missä aita on matalin, mikä on sinun niksisi tehdä jotakin astetta helpommalla? Onko sinulla esim joku tietty vaihe, joka lukee aina ohjeessa, mutta skippaat sen joka kerta?

Jaa meille suosikkireseptisi ja kerro lyhyesti reseptin tarina.

Tähän on yksi ja ainut oikea vastaus: tuo samainen tätini reseptillä tehty suklaamurukakku! Niin yksinkertainen ja helppo tehdä, mutta niin maukas ja mehevä! Tämä suklaamurukakku näyttää perinteiseltä kuivakakulta, mutta yllättää aina maistajan mehukkuudellaan. Se saa aina paljon kehuja kahvipöydässä ja vielä suklaalla kuorrutettuna on jotain mielettömän ihanaa! Olen muokannut tädin ohjeesta oman version ja se löytyy leipomostani nimellä Hurmaava suklaamurukakku.