
Tämä kakku rakentui yhdistellen monia asioita, joita halusin kokeilla. Ensinnäkin olin haaveillut jo pitkään pinkin värisestä kakusta. Ensin en meinannut onnistua millään saamaan pinkkiä sävyä, kunnes ymmärsin lisätä Wiltonin Rose-sävyyn tarpeeksi paljon valkoista väriä. Toinen asia, jota halusin kokeilla, oli koko kakun peittävä upotuskuviointi yhdistettynä marsipaaniruiskulla aikaansaatuun ohuenohueen nauhaan. Kolmas asia oli kulhossa tehtävä pallomainen kakku. Kulho oli Tupperwaren (eräitä ensimmäisiä omia leivontahankintojani) ja sopi tähän tarkoitukseen muotonsa puolesta täydellisesti.
Kakun valmistusvaiheista löytyykin kattavasti tietoa täältä täyttämis- sekä upotuskuviointiohjeiden yhteydestä. Täytteet tein alla olevien linkkien takaa löytyvien ohjeiden mukaan yksinkertaisina ja ne riittivät hyvin. Suklaatäytteen tein tällä kertaa maitosuklaasta.
Marsipaanin alle kokeilin tehdä ensimmäistä kertaa tuorejuustopohjaista sitruskreemiä. Se oli maun puolesta positiivinen yllätys, mutta mitäs teet kreemillä, jos se ei aja asiaansa. Kosteus siis pukkasi kakusta tosi pahasti läpi. Sen takia poistin ohjeen blogistakin.
Mansikka-maitosuklaakakku
Pohja:
tumma levykakkupohja
Kostutus:
noin 2 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
Täytteet:
mansikkatäyte
suklaatäyte maitosuklaasta
Kuorrutus ja koristelu:
sokerikreemi
marsipaanikuorrute upotuskuvioinnilla
neilikat
Kiitos viellä kerran, kakusta tuli täydellinen ja maistui lapsille ja aikusillekkin :)) harvemmin näen lasten syövän täytekakkua kolmea palaa putkeen 😀
Oi kiitos nopeasta vastauksesta 🙂 katsotaan miten onnistun tässä ;D
Satenkaari: täytteet riittävät varmasti tuohon 26 sentin vuokaankin.
Hei, riittääkö nuo täyte annokset ihan normi 26cm vuokaan, ajattelin tehdä yhteen väliin mansikka ja toiseen suklaan joten tulee vain 2 väliä.. vai täytyykö tuplata annokset? toivottavasti pystyt vastaamaan pian 🙂 Kiitos jo etukäteen 🙂
tahtilaakso: itse en ole koskaan käyttänyt kreemijauhetta varsinaiseen tarkoitukseen eli kreemin valmistamiseen, vaan jämäköittänyt sillä täytteitä ja kermavaahtoa. Kuorrutteen alle tuleva kreemi on vähän eri asia kuin se kreemi, jota kreemijauheesta tehdään. Kreemijauheen kreemiä voisi käyttää esimerkiksi pullan täytteenä. Kakkukreemin taas on hyvä sisältää voita tai muuta sellaista ainetta, joka kovettuu eristäväksi kerrokseksi kakun ja kuorrutteen väliin. Kannattaa tsekata Kakunkuorrutteet-kategoriasta löytyvä kreemiohje!
Voiko tuota lemon curd kreemiä tehdä vanilijakreemijauheesta? jos voi niin miten? 😉 ostin sitä ison putilon niin mielelläni sitä hyödyntäisin! 🙂 laittaisin siis marsipaanin alle….
Kakku pitäisi tehdä lauantaina ja kuorrutan sunnuntaina joten olisi ihanaa jos joku kertoisi ennen sitä mitä mun kantsis tehä? 🙂
sojan kotikeittiö
huomasin, mut eipä hätiä mitiä =)
soja: olin niin tohkeissani lemon curd -kreemin ajatuksesta, että tituleerasin sinua vastauksessani sitruunakreemiksi. 😉 (nyt moga korjattu, en tiedä huomasitko) Kiitos vielä vinkistä!
sojan kotikeittiö
joo, tomusokeri+margariinivaahdoksi ja sekaan lemon curdia, tuli kyllä hyvää ja tosi samettista!
soja: oliko pohjana tavallinen sokerikreemi? Kuulostaa minusta tosi ihanalta yhdistelmältä lemon curdin kanssa! Täytyykin koklata!
lindakaarina: hieman kinkkinen kysymys, johon on vaikea vastata ilman, että suunnittelisi koko reseptin. Olisi helpompi ottaa kantaa, jos käyttäisit jotain blogista löytyvää, kulhoon koottavaa kakkua mallina ja tekisit siihen sitten jotain pieniä muutoksia. Löytäisitkö jotain sopivaa? Yleensä näihin kulhoon kasattaviin kakkuihin tarvitaan kyllä liivatetta mukaan.
sojan kotikeittiö
nyt alkoi kiinnostaa toi sitruunakreemi? =)tein itse kreemiä jonka maustoin lemon curdilla. toimi hyvin ja taittoi mrsipaanin ”pahan” main hyvin
Moi! Mulla olis suunnitteilla pikkusiskon 5v synttäreille barbiekakku samalla tyylillä kun tuolla aiemmissa kommenteissa joku jo mainitsikin. Teen vaalean levykkkupohjan ja kokoan kulhoon, täytteeksi tulee vadelmahilloketta ja kermvanilijarahkaseosta. Olisiko tarpeellista laittaa liivatetta täytteeseen ja kuinka monta? Entäpä miten paljon kostutusta laitetaan? Kiitos mahtavasta blogista, täältä löytyy aina mielettömän hyviä reseptejä ja selkeät ohjeet vähän kokemattomammallekkin kotileipurille! 😉
ELLINOORA:
Kokeile sitten laittaa esim. kermavaahtoa tai ylijäänyttä täytettä. Ja kuorrutus samana päivänä kuin kakun tarjoilet.
Mikä olisi parasta laittaa marsipaanin alle, jos kreemi ei sovi?
Kiitos nopeasta vastauksesta! Toivottavasti tulee 🙂
_SARAH:
Suunnitelmasi on minusta ihan hyvä. Ota tiistaiaamuna jääkaappiin sulamaan.Keskiviikkoaamuna voit tarkistaa tilanteen. Jos kakku on sulanut, voit kuorruttaa kakun ja säilyttää ilman kupua jääkaapissa tarjoiluhetkeen asti. Mikäli kakku ei ke aamuna olisi vielä ihan sulanut (mitä en usko), niin voit ottaa kakun huoneenlämpöön, niin se sulaa nopeasti.
Tulee kaunis kakku. 🙂
Heipsan! Mun ois tarkotus tehdä tällä periaatteella ens keskiviikoksi prinsessakakku eli siis sellainen mihin tulee kakkunukke päälle. Miten jos lauantaina teen kuorrutusta vaille valmiiksi ja laitan kulhossa pakastimeen niin otetaanko sitten tiistaina jääkaappin sulamaan ja keskiviikkona kumotaan ja koristelu yms? Kiitos jos kerkeät vastata!
PUHKUFAGOTTI:
Kyllä kakun voi sokerimassalla kuorruttaa siinä missä marsipaanillakin :-). Periaatteessa niillä ei kovin suurta eroa kuorruttaessa ole. Sokerimassa kuivuu nopeammin, joten esim. tuollaiseen upotuskuviointiin marsipaani soveltuu paremmin. Sokerimassan värjääminen pelkällä kaakaojauheella on tosi työlästä ja tasaisen värjäystuloksen saaminen vähintäänkin haasteellista.
Jos ehdit klikkailla Kinuskikissan täytekakkuja, niin sieltä löytyy sokerimassakuorrutuksia.
Allaolevassa linkissä on vertailutietoa marsipaanista ja sokerimassasta sekä muista kaulittavista kuorrutteista.
http://www.kinuskikissa.fi/kysymyksia-ja-vastauksia
Hei, käyttäytyykö sokerimassa samalla tavalla kuin marssipaani? Marsipaanilla kuoruttamiseen on ohjeita jos jonkinmoista mutta sokerimassasta ei vastaavia tietoja löydy. Upotuskuviointia en ole tekemässä, mutta vaihtaisin muuten marsipaanin sokerimassaan. Nii ja miten hyvin onnistuu sokerimassan värjääminen pelkällä kaakaojauheella? Kiitoksia jo etukäteen! 🙂
TICRU:
Muutamia kikkoja marsipaanin asettelemisessa kakulle on hyvä tietää. Mm. liian ohueksi kaulittu kuorrute voi aiheuttaa epätasaisen pinnan. Annan sinulle linkin sivulle, jossa Kinuskikissa kertoo asiasta vaihekuvin. Jos et ole sattunut löytämään sivua, niin kannattaa kipaista sinne. 🙂
http://www.kinuskikissa.fi/marsipaanilla-paallystaminen/?ref=28
Miten ihmeessä saat kuorrutteen niin tapaisesti? Mulla tulee aina ryppyjä siihen kakkuun 🙁 Kokeilin eilen tehdä kakkua johon tuli marsipaanipäällyste, mutta siihen tuli myös paljon ryppyjä… Kiitos jos vastaat 🙂
JONNULI:
Kyllä kostutus kuuluu asiaan. Hyvä, että huomasit :-). Kyllä huolimattomuus menee Kissan piikkiin ;-). Näkyy Kinuskikissa nyt lisänneen kostutuksen ohjeeseen.
SAASSA:
Useissa ohjeissa yhdestä kääretorttupohjasta (4 munaa) tehtävän kakun arvioidaan riittävän n. 12 henkilölle. Se on ”arvio”, johon jokainen kakuntekijä joutuu itse ottamaan kantaa, kun tietää, millaisesta juhlasta on kyse ja miten paljon muuta tarjottavaa aikoo pöytään tuoda. Myös täytteiden laatu ja muhkeus vaikuttavat. Jospa lähtökohta olisi siis 12.
Kyllä täytteeseen voi käyttää ”tavallista valkoista kermaa” ja melkein mitä tahansa marjoja, myös mustikoita . Mustikkatäytettä on käytetty esim allaolevan linkin kakussa:
http://www.kinuskikissa.fi/kukkaistyttojen-2-vuotiskakku/
MATO:
Valitettavasti kysymyksesi on tipahtanut vähintäänkin kinuskikeittiön ö-mappiin 🙁 ! Toivottavasti olet toipunut tuosta kokemuksesta, ja sittemmin kakkujen täytteet ovat jämäköityneet kunnolla. Uskon, että jotain häikkää täytteiden valmistuksessa sattui, eivätkä ne sitten pystyneet hyytymään tarpeeksi. Rakenne ja koostumus pettivät, kun aloit kumota kakkua lautaselle.Tuossa tilanteessa ei ole myöskään hyvä, jos kulho on liian iso. Kakku joutuu ”putoamaan” lautaselle, mikä ei ehkä ole ongelma, jos kakku on kunnolla jämäkkä.
Nyt mennään vain onnistumisia kohti! 🙂
Kaunis kakku tämäkin! Ja herkullisen näköinen, ihan tekisi mieli päästä heti tuota maistamaan 😉 Tuli ohjetta lukiessa mieleen, että tässä ei näytä olevan kostutusta ollenkaan. Ovatko täytteet sen verran kosteita, että ne kostuttavat pohjan? Vai luenko tätä vaan huolimattomasti?
Heti perään toinen kysymys: onnistuukohan tuo mansikkatäyte myös mustikoilla ja tavallisella valkoisella kermalla?
Vasta nyt törmäsin tähän ihanan näköiseen kakkuun. Olen aivan keltanokka leipomisessa, mutta olen päättänyt opetella :). Kysymykseni saattaakin kuulostaa hölmöltä, mutta kuinka monelle juhlijalle tämän kokoisesta kakusta riittää? Kulhohan oli siis tilavuudeltaan 1,5 l?
Hei! Koko viikon odotin tätä lauantaita, että pääsisin kokeilemaan ”pallokakkua” – isänpäiväkakuksi. Voi apua: mitä tein väärin?!? Tein tässä mainitun täytteen ja kokosin koko komeuden 2 litran kulhoon. Kuuden tunnin jälkeen kumosin ja poistin kelmut. Kaikki näytti hyvältä noin minuutin… kunnes kakkukeko näytti ennemminkin pannukakulta :o. Olinko liian hätäinen kumoamisessa? Ensimmäistä kertaa eläissäni tein vaahtokarkkikuorutteen ja se onneksi onnistui ihan hyvin :). Mutta ei sekään – tietenkään – onnistunut peittämään levähtänyttä kokonaisuutta :'(. Parin viikon päästä pitäisi tällä tavalla tehdä perheen pienelle synttärisankarille jalkapallokakku. Nyt ajatus kauhistuttaa…
Tätä ohjetta soveltaen tein työkaverille syntymäpäiväkakun,joka oli kylläkin koripallo =) Pientä haastetta oli saada massasta oikean värinen,mutta loppu hyvin kaikki hyvin.
Hienot sivut sinulla,täältä saa aina hyviä vinkkejä. Seuraavaksi onkin vuorossa rippijuhlaan kakun suunnittelu.
Minä valitsisin kyllä pohjoisen pallonpuoliskon, vaan nyt on oikein kakkukisa menossa. Lapset(8) aikovat luoda koko maapallon jotenkin. Minä en älyä miten se onnistuu, mutta jos… niin kerron kyllä tuloksen. Minulle riittää Suomi ja muu pohjola.
MUTTERI:
Kai sinä sitten pohjoisen pallonpuoliskon valitset! 🙂
TUULIA:
Kyllä kestivät. Liivate olisi kyllä mainittu, jos sitä olisi käytetty.
Vaniljakreemijauheen tavoin toimii myös vaniljakastikejauhe. Se on jauhetta, josta maitoa lisäämällä valmistetaan vaniljakastiketta
JOHKU:
Marsipaanikuorrutetta koskeviin kysymyksiisi saat vastaukset klikkaamalla ohjeen marsipaanikuorrute-kohtaa. Lisää tietoa löytyy marsipaanista, ja tietoa sokerimassasta, kun seuraat perässäni: Kategoriat / Vinkkipalstat / Kysymyksiä ja vastauksia / Kaulittavat kuorrutteet. Erot ja yhtäläisyydet on kerrottu selkeästi. Olet varmaan tässä välillä jo ehtinytkin ”opiskella” nuo asiat. 🙂
Eikö mansikka- ja suklaatäyte ole aika paljon lasten mieleen? 🙁
Tein tällaisen kakun eilen. Syöjiä oli paljon ja tein kakun suurimpaan pyöreään kippoon mikä meillä oli. Vaikka kakku oli iso ja korkea, niin uskomattoman hyvin kesti koossa. Eihän sitä olisi pakko isoa kuppia täyttää ääriään myöten. Koristelusta tuli mäki kivineen ja puineen. Ensi kerralla sitten pulikas maapallo.
Hannni, kurkista koristelun allaolevaa linkkiä ”marsipaanikuorrute upotuskuvioinnilla”, sieltä selviää.
Moi. mitä tuo valkoinen ”juttu” on tossa kakun päällä, ennen marsipaanin laittoa? 😀
Heippa,
Nämä täytteet siis kestivät kumoamisen? 🙂 Liivatetta ei siis tarvitse!?
Mitä voisi käyttää vaniljakreemijauheen sijasta?
Kiitos 😀
vielä lisää kysyttävää… 😀 mites sais aikaiseksi sellaisen rantapallo kakun,jossa siis erivärisiä lohkoja?? oon miettiny vaikka mitä,mut mikään ratkaisu ei tunnu oikeelle…jalkapallo olis varmasti helpompi toteuttaa,mut jotenkin se rantapallo olis niin ihanan värikäs… 🙂
…niin ja pitääkö marsipaanin tai sokerimassan alle levittää jotain(ja mitä?) ennen kuin sen laittaa kakun päälle? 🙂
Kiitos etukäteen!! 🙂
Hei! Pallokakun mansikkatäytteen ja suklaatäytteen ohjeet ovat yhteen väliin mitoitettuja…riittääkö siis samankokoisen pallokakun kaikkiin väleihin noilla määrillä vai pitääkö tehdä isommat annokset?Kuinka iso oli tässä kakussa käyttämäsi kulho? Sitten kysymys sokerimassasta korvaamaan marsipaanikuorrutteen,onnistuuko siis? miten eroaa marsipaanista käsiteltävyydeltään ja onko makueroa? Ajattelin tehdä poikani 1v synttäreille pallokakun,koska hän niin pitää palloista… 🙂 olisko jotain lapsillekin sopivaa täyte-ehdotusta,että hänkin voisi vähän maistaa kakkua?
junior: joku on kokeillut lääkeruiskua (saa apteekista). Sillä saisi siis pyöreää nauhaa aikaiseksi. Jos tämä ei onnistu tai innosta, niin Confettihan toimii verkkokauppana eli toimittavat ympäri Suomea.
Hei! Ihanat sivut ja hienoja kakkuja! Monessa ohjeessasi käytät tuota marsipaaniruiskua, ja jos ei halua hankkia sellaista ulkomailta tilaamalla (kerroit jossain myös että Confetista saatavilla, mutta asun sen verran kaukana) niin onko toista välinettä kuin marsipaaniruisku jolla saisi samanlaista jälkeä aikaan?
ellu 🙂
Ai, kulho näyttää paljon suuremmalta kuvassa. 😀 Muuten, nyt vasta tajusin, että somistat noi kuvien taustat! Sopii tosi hyvin ton kakun kanssa.
ellu: kulhon tilavuus n. 1,5 litraa. Marsipaanin menekkiarvio 650 g.
Paljon tähän kakkuun meni marsipaania? Kuinka monen litran kulho tuossa kuvassa on?
Johanna: kiva kuulla! Marsipaanin pursotus on työlästä tuolla oikealla koristelutyökalullakin, joten lääkeruisku on varmasti kelpo vaihtoehto. Hyvä idea tuo mikrossa pehmittäminen!
Moi!
Tein tätä kakkua synttäreilleni, kiitos hyvästä ja selkeästä ohjeesta! Marsipaanin pursotus lääkeruiskulla onnistui hyvin, kun sain vahvakätisen miehen auttamaan hommassa. Marsipaania kannattaa lämmittää mikrossa vaikka sen jo ollessa muovisessa ruiskussa, koska muuten on aikas rankkaa hommaa! Kiitos vielä kerran ohjeesta ja inspiraatiosta!
Hei! Ihana kakku. Mansikka- ja suklaatäytekakku on vähän vaikeeta
elluska: asun pääkaupunkiseudulla. Kakkutilauksista kannattaa laittaa vaikka sähköpostia. 🙂
Haluaisin tietää vielä missä asut jos vaikka tilaisin sinulta rippi- tai synttärikakun,oisko se mahollista!?;D
Kiitos paljon Tuulia!
Tanja: olen kuullut huhuja, että marsipaanikakun pakastus olisi onnistunut. Mutta en kyllä lupaa mitään, sillä omakohtaista kokemusta ei ole ja henk.koht. en ainakaan tärkeää kakkua uskaltaisi pakastaa. Täytteet kyllä kestävät, joten tarvittaessa pakastus ennen kuorruttamista.
Ihana kakku tämäkin 🙂
Tiedätkö, voiko marsipaanilla peitettyä kakkua pakastaa?? Kuinkahan marsipaani kestää? Täytteet ilmeisesti kestävät pakastuksen..?
Täytyy sanoa, että todella kauniisti olet ajatuksesi toteuttanut! Luovuutta ja taitoa näyttää sinulla olevan. 🙂