Merenneito on uusi yksisarvinen – näin uskallan povata seuraavaa kakkutrendiä. Yksisarvisten pastellinen satumaailma valloitti kakuissa ja muissa leivonnaisissa erityisesti viime vuonna. Nyt sukelletaan meren alle ja kohdataan ihana, mystinen merenneito. Näissäkin kakuissa koristelu voi olla riisuttu. Merenneidosta ei välttämättä näy kuin heilahtava pyrstö. Sen ympärille merellinen fantasiamaailma luodaan vihertävän sinisillä väreillä, pursotuksilla ja meriaiheisilla koristeilla.

Itseäni kiehtoo suuresti tällainen abstrakti satumaailma. Kakun ei tarvitse esittää mitään tiettyä hahmoa ja olla tarkka kopio jostain. Tekijällä on vapaus kertoa kakulla oma tarinansa. Teemaa voi lähestyä monella tavalla. Kakku voi muodostua vaikka pelkästä pyrstöstä tai suomuista, jotka on tehty sokerimassaympyröistä. Värimaailmaa hallitsevat turkoosin ja sinisen sävyt, joukossa on myös vihreää, violettia ja kultaa.

Minulla on ollut syksystä saakka haaveena tehdä mintunvihreä, Oreo-keksejä sisältävä kakku. Idea lähti viime vuonna tässä gaggakakusta. 😉 Nyt tuli sopiva hetki toteuttaa visio keksien pilkuttamasta minttutäytteestä, sillä vihreä sävy kävi yksiin meriaiheen kanssa. Kakku on täysin vegaaninen, muutamia koristelussa käytettyjä tuotteita lukuun ottamatta, jotka on merkattu erikseen reseptiin.

Täytekerros on normaalia hyydykekakkua korkeampi, mikä antaa kakulle näyttävyyttä ja helpottaa reunan koristelua. Kakku ei ole kuitenkaan pelkkää täytettä joukkoon piilotettujen Oreo-keksien ansiosta. Keksit myös tukevoittavat rakennetta, mikä on painavan koristeen kannalta tärkeää.

Vinkit:

  • Kuvan kakku on tehty normaalia pienempään, halkaisijaltaan 20-senttiseen irtopohjavuokaan, joten täyte on tavallista paksumpi. Kakun korkeus on noin 9 cm, joten vuokaa voi jatkaa reunakalvoarkilla tai leivinpaperilla. Myös tavallista kakkuvuokaa korkeampi, säädettävä reunavuoka sopii korkeamman kakun valmistamiseen. Toki voit tehdä kakun matalampana versiona tavalliseen 24-senttiseen irtopohjavuokaan.
  • Jos sovellat reseptin maitopohjaisista aineksista, huomioi, että kermavaahto juoksettuu helpommin, kun joukkoon lisätään aromia tai lämmintä vanukasseosta. Siksi täyte on suositeltavaa valmistaa ohjeen mukaan. Kysele kommenteissa apua, mikäli lähdet soveltamaan reseptiä.

Vegaaninen Oreo-minttukakku merenneitoteemalla *)

Pohja:
1 pkt (154 g) Oreo-keksejä
40 g maidotonta margariinia (esim. Sunnuntai tai Keiju)

Täyte:
1 ½ pkt (à 154 g) Oreo-keksejä
3 ½ dl soijapohjaista vispiä (esim. Alpro)
1 ¾ dl sokeria
1 rkl Dr. Oetker piparminttuaromia
Dr. Oetker vihreää ja sinistä geeliväriä
4 prk (à 125 g) soijapohjaista vaniljavanukasta
2 ¾ dl vettä
4 ps Dr. Oetker Vegegel-jauhetta

Pursotusvaahto:
2 dl soijapohjaista vispiä
1 tl sokeria
1 tl Dr. Oetker vaniljatahnaa
Dr. Oetker sinistä ja violettia geeliväriä *)

Koristeet:
250 g Dr. Oetker valkoista sokerimassaa
Dr. Oetker sinistä, vihreää ja violettia geeliväriä *)
Dr. Oetker kultaista koristelugeeliä
Dr. Oetker sinistä koristelugeeliä *)
Dr. Oetker pehmeitä kultahelmiä *)

*) Violetti geeliväri, sininen koristelugeeli ja kultahelmet eivät ole vegaanisia.


Sokerimassakoristeet kannattaa tehdä vähintään paria päivää aiemmin. Ne säilyvät hyvin viikkojakin etukäteen valmistettuina. Löydät koristeiden teko-ohjeet reseptin lopusta.

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla (kts. vinkeistä tarkempaa tietoa vuoan koosta). Kierrä reunan suojaksi reunakalvo tai leivinpaperista leikattuja suikaleita (leivinpaperit pysyvät kiinni, kun sipaiset reunaan kevyesti margariinia tai öljyä).

Murskaa Oreot tehosekoittimessa. Sulata margariini ja yhdistä keksimurskan kanssa. Painele keksiseos vuoan pohjalle.

Laita noin puolet täytteeseen tulevista Oreo-kekseistä hetkeksi aikaa pakastimeen. Näin keksien täyte ei pursua leikkaamisen yhteydessä. Leikkaa kohmeiset keksit pariin kolmeen osaan. Loput voi käyttää kokonaisina.

Huom: Vegegel-jauheella hyydytetty seos jähmettyy melko nopeasti, joten varaa kaikki välineet ja ainekset valmiiksi lähettyville ja toimi ripeästi yhdistellessäsi seoksia.

Vatkaa soijavispi jämäkäksi vaahdoksi. Huomioi, että vatkautuminen kestää kuohukermaa kauemmin. Sekoita joukkoon sokeri, piparminttuaromi sekä vihreää ja sinistä geeliväriä.

Laita kattilaan vesi ja Vegegel-jauhe. Lisää kattilaan puolet (2 prk eli 250 g) vaniljavanukkaasta. Laita loput vanukkaasta valmiiksi kulhoon. Se toimii kuuman Vegegel-vanukasseoksen jäähdyttäjänä. Kuumenna kattilan ainekset kiehuvaksi ja keitä sekoitellen 1 minuutti. Seos tarttuu herkästi pohjaan, joten sekoita koko ajan huolellisesti pohjaa myöten. Kaada samantien vatkaimella hyvin sekoittaen vanukaskulhoon. Yhdistä tämän jälkeen ripeästi piparminttuvaahdon kanssa. Varmista sekoittuminen käännellen vaahtoa nuolijalla pohjaa myöten.

Kaada pieni määrä täytettä vuokaan. Asettele päälle keksejä. Laita vuokaan vuorotellen täytettä ja keksejä (keksejä tulee noin kolmeen väliin). Tasoita pinta täytteellä.

Laita kakku jääkaappiin vuorokaudeksi, jonka aikana keksit pehmenevät leikkautuviksi. Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.

Mittaa kulhoon soijavispi, sokeri ja vaniljatahna. Vatkaa mahdollisimman jämäkäksi vaahdoksi (soijavispiä ei voi vatkata ”yli”). Jaa vaahto kolmeen osaan. Sekoita yhteen osaan sinistä geeliväriä saadaksesi hennon vaaleansinisen, toiseen sinistä vähän reilummin ja kolmanteen sinistä ja violettia geeliväriä. Näin saat kolme erilaista sinisen sävyä.

Lusikoi vaahto pursotuspussiin siten, että otat kerralla noin ruokalusikallisen yhtä väriä. Sävyt sekoittuvat kauniisti pursotettaessa. Tässä on käytetty isoa tähtityllaa (koko 15 mm).

Pursota kiehuroita kakun reunan alaosaan. Pursota kiehkuroita ja tähtiä myös sinne tänne kakun päälle.

Viimeistele koristelu lähellä tarjoiluhetkeä. Valuta sinistä koristelugeeliä kakun reunan yli. Asettele päälle keksimurskaa, simpukkakoristeet ja kultahelmiä. Merenneidon saa tukevimmin paikoilleen cocktailtikkujen avulla (kts. tarkemmin koristeohjeesta). Tarvittaessa tue koristetta sen takaosasta työntämällä kakkuun pilli tai grillitikku.

Merenneitokoriste ja simpukat

Muotoile valkoisesta sokerimassasta pötkylä ja tee sille ”kaula” pyrstön erottamiseksi. Painele litteäksi tomusokeroitua alustaa vasten ja muotoile merenneidon vartalon alaosa ja pyrstö. Tee veitsellä pyrstöön viiltoja ja painele suomut puolikaaren muotoisella työkalulla.


Anna koristeen kovettua alustan päällä pintakuivaksi. Siirrä sitten ritilän päälle, jotta koriste kuivuu nopeammin myös pohjasta. Kovettuminen kestää 1-2 vuorokautta. Vinkki: Ennen kovettumista koristeen alaosaan (joka tulee kakkua vasten) voi työntää puisia cocktail- tai grillitikkuja, joista jää näkyviin noin 8 cm:n pituiset ”piikit”. Nämä helpottavat koristeen asettamista pystyyn kakun päälle. Kokeilin itse spagettia, mutta se oli isolle koristeelle liian hentoista.

Maalaa merenneidon suomut geeliväreillä. Saat ohennettua ja vaalennettua sävyä kastamalla pensseliä veteen. Suomuja voi korostaa maalaamalla niiden kohdalta tummemmalla. Maalaa ensin pinta kauttaaltaan siniseksi ja täydennä sävyjä vihreällä ja violetilla.

Maalaa pyrstö geelivärillä kultaiseksi. Anna geelin kuivahtaa ja tee päälle uusia kerroksia saadaksesi sävystä tummemman ja peittävän.

Painele sokerimassaa silikonimuotin koloihin. Laita pakastimeen noin tunniksi. Irrota kohmeiset koristeet muottia taivuttamalla. Värjää usealla kerroksella kultaista koristelugeeliä.

Yhteistyössä Dr. Oetker