22.12.2014   10 kommenttia

Mari-johanna


mari-johanna

Nimimerkki:

mari-johanna

Kinuskileipomo:

Kinuskileipomo mari-johanna

Kuka olet?

Olen joulun alla 43 vuotta täyttävä työssä käyvä (töissä yksityisessä taidepäiväkodissa) perheenäiti pääkaupunkiseudulta. Perheeseeni kuuluu mies ja 15-, 13- ja 11-vuotiaat pojat, jotka kiitollisina syövät äidin tekemät tuotokset. Leipojana olen perinteiden vaalija, mutta kaikesta uudesta innostuva.

Koska innostuit leipomisesta ja miten se tapahtui?

Kipinän leipomiseen sain varmasti jo pikkutyttönä mummua piparitalkoissa avustaneena. Vuodet vierivät ja lopulta törmäsin nykyiseen mieheeni, joka oli helppo valloittaa vatsan kautta… 🙂 Ja kun sitten saimme lapsia, huomasin, että minähän suorastaan rakastan leipomista ja juhlien järjestämistä. Jossain vaiheessa törmäsin netin kautta Kinuskikissan ihmeelliseen maailmaan, ja taas sai leipomisharrastus uutta ulottuvuutta.

Kuinka usein leivot? Minkälaiset jutut saavat sinut innostumaan?

Nykyisin leivon kerran viikossa, joskus useamminkin. Kesähelteillä kun pidin tietoista leivontataukoa, ettei uuni hohkaa kuumaa, huomasin lopulta jo kaipaavani leipomista. Leipominen on minulle varmasti eräänlaista pakoa arjesta, siinä voi olla yksin omien ajatusten kanssa. Kun taas toisinaan nuorimmat pojat haluavat mukaan, se on mukavaa yhdessäoloa.

Uudet ohjeet saavat innostumaan. Suku ja ystävät ovat tottuneet kuulemaan lauseen ”en kyl yhtään tiedä mitä tää on, mut kai tää ihan syötävää…”. Minulla on siis vieraille tapana kokeilla aina uudet jutut. Myös omien poikien ihana kannustus ”kyl sun äiti tarttis mennä koko suomi leipoo -ohjelmaan” tai hoitolasten kiitos halit ja ”olet maailman paras”. No, ehkä en sentään ohjelmatasoa tai maailman paras, mutta innokas kuitenkin. Ja kuten jo sanoin, niin kyllä tämä Kinuskikissan blogi saa innostumaan ja kokeilemaan. Tunnen saaneeni tämän kautta valtavasti uusia ystäviä, vaikka enhän teitä edes tunne, ajatukset kulkevat vain saman innostuksen mukana meillä kaikilla!

Suosikkiraaka-aineesi?

Kyllä se suklaan ystävänä taitaa suklaa olla!!!

Kerro jokin hyvin mieleen jäänyt leivontamuisto!

Ehdottomasti se mummu ja joulun alun piparitalkoot. Kun suljen silmäni ja oikein mietin, palaan ajassa taaksepäin ja pääsen siihen fiilikseen, kun ensin tehtiin yhdessä taikina, sitten maisteltiin sitä muka salaa, ettei kukaan huomaa ja seuraavana päivänä leivottiin sitä monta tuntia vain sen takia, että taikina oli niin suuri. Edelleen teen piparitaikinan mummun ohjeella!

Paras leivonnainen, jota olet maistanut?

Apua tää on paha, jos sanon kaksi!? Oman äidin korvapuusteja ei kyllä mikään voita eli meidän äiti on kyllä paras korvapuustintekijä ikinä! Terveisiä vaan äidille! No toinen sitten taas aivan erilainen herkku on, kun kävin kummitätini kanssa nuorena tyttönä Italiassa Gardajärvellä ja siellä söin tiramisua. Se kakku aivan suli suuhuni.

Pahin kömmähdyksesi keittiössä?

Liittyy varmasti tuohon tiramisuun. Tulimme kummini kanssa kotiin ja päätimme, että myös suku saa maistaa tuota taivaallista herkkua. Silloin parikymppisenä en ehkä ihan ollut vielä sinut liivatteen käytön kanssa ja niinpä kakkuun jäi ”kökköjä”. Suku söi hymyssä huulin ja kehuivat hyväksi, kun kakussa on banaaninpalojakin…. Voi liivatepallerot!!!

Mitä haluaisit seuraavaksi oppia?

Sokerimassa ja marsipaani ovat kyllä tuttuja, mutta kukkakoristeita en ole vielä tehnyt, joten sitä olisi kiva opetella. Toinen on, että jos oppisi macarons-leivoksia tekemään. Toistaiseksi siis macarons on ottanut minusta ylivallan ja tuotokseni ovat olleet tahmatassu-osastoa.

Miten haluaisit kehittää Kinuskiyhteisöä? Muita toiveita Kinuskikissalle?

Enpä kyllä kehitysehdotuksia keksi. Kinuskikissan sivut ovat selkeät, monipuoliset ja koukuttavat.

Nalamuru kysyi sinulta: mikä/mitkä ovat suosikkivälineitäsi leivonnassa ja mitä tulee käytettyä eniten?

Kyllä se suosikki ja eniten käytetty taitaa olla yksinkertaisesti vatkain. Jopa siinä määrin, että viime kesänä esikoisen rippijuhlia tehdessä vatkain sanoi höyryten sopimuksensa irti. Kyllä, leipojan painajainen… ei muuta kuin äidiltä vatkain lainaan!

Mitä haluaisit kysyä seuraavalta esittelyssä olevalta Kinuskilta?

Jos olisit leivontaväline, niin mikä olisit ja miksi?

Jaa meille suosikkireseptisi ja kerro lyhyesti reseptin tarina.

Lempireseptejä on kaksi. Suolaiselta puolelta ehdottomasti meksikolainen munakasrulla. Alun alkaen olemme saaneet ohjeen vuosia sitten mieheni työkaverilta ja niin siitä vähitellen on tullut perheemme ehdoton suosikki. Sen voi valmistaa vaikka jo aiemmin ja sitten juuri ennen tarjoilua pistää juustoraastetta päälle ja uuniin lämpenemään. Makea suosikkini on tosi tumma suklaakakku, joka niin ikään on kuulunut perheemme jouluun jo monen monta vuotta. Sen voi myös tehdä pari päivää ennen h-hetkeä, kakku vain paranee, kun saa odotella syöjiänsä.

* * *

Mari-johanna toivottaa kaikille lukijoille oikein lämmintä, maistuvaa ja piparilta tuoksuvaa joulua!!