24.10.2019   4 kommenttia

Suuri kermavertailu


Minua on pitkään askarruttanut, miten paljon erilaisilla kermoilla on eroa keskenään niiden vaahdotusominaisuuden kannalta. Onko samantekevää käyttääkö täytteessä vispi- vai kuohukermaa? Entä ovatko eri valmistajien tuotteet keskenään vertailukelpoisia? Testi osoitti, että ”kermalla” ja ”kermalla” on eroa! Jossain tapauksissa isostikin.

Tässä on testattu 1 desilitran vaahdotusta. Isommissa kakuissa määrät ovat viisin-kuusinkertaisia. Silloin voi olla oikeasti merkitystä, mitä tuotetta käyttää. Vaahdon määrä vaikuttaa esimerkiksi liivatteen toimivuuteen, täytteen riittävyydeen ja toki myös siihen, miten ainekset pelaavat yhteen. Isoimmillaan ero vaahdon tilavuudessa eri tuotemerkkien välillä oli ¾ dl. Se kertautuu isoissa määrissä useiksi desilitroiksi.

Omissa resepteissäni mainitsen aina, tuleeko käyttää kuohu- vai vispikermaa. Olen ollut siinä uskossa, että jälkimmäisestä tulee reilumpi määrä vaahtoa, mutta testi osoitti, ettei tällaista yleistystä voi tehdä. Tarkimman tuloksen voi antaa vain mainitsemalla tuotemerkin. Johdonmukaisuuden vuoksi käytän itse resepteihini useimmiten Valion kermoja. Jos käytät jotain muuta tuotetta, joka eroaa tästä, huomioi asia leipoessasi.

Kuohukermojen osalta täydensin vielä testiä tekemällä ”pistokokeet” kahdesta laktoosittomasta tuotteesta: Valion ja Pirkan kuohukermasta. Molemmat vaahtoutuivat paremmin kuin laktoosilliset tuotteet. Laktoosittomuudella näyttäisi tämän perusteella olevan vaahdon tilavuutta kasvattava vaikutus.

Testissä oli kaksi tuotetta, joiden vaahtoutuminen epäonnistui tyystin: Milbonasta ja Flora Vispistä ei tullut kunnollista vaahtoa ensinkään. Flora Vispiä käytin blogin alkuvuosina paljonkin, joten tämä oli iso pettymys. Kenties minulla oli todella huonoa tuuria, mutta hyvä tuote ei kyllä petä – varsinkaan kahta kertaa peräkkäin.

Toteutin testin ostamalla kaikki vaahdotettavaksi tarkoitetut maitopohjaiset kermat, joita myydään S-ryhmän, K-ketjun ja Lidlin kaupoissa. Makua ei testissäni arvioitu kuin lopusta löytävien kasviöljyjä sisältävien tuotteiden osalta. Tämä siksi, että satunnaisotannalla ei eroja oikein ollut. Lähtökohtaisesti kuohukermat ovat aidomman ja paremman makuisia kuin vispikermat ja kasviöljyä sisältävät jäävät vielä tästä reilusti taakse.

Huomaathan, että olen tehnyt vastaavan testin myös kasvivispeistä!

Kuohukermat

Merkki Rasvaprosentti Vaahdon tilavuus
(1 dl:sta ->)
Valio kuohukerma
35 % Tavallinen: 1 ¾ dl

Laktoositon: 2 dl

Pirkka kuohukerma
35 % Tavallinen: 1 ½ dl

Laktoositon: 2 dl

Arla kuohukerma
35 % 2 dl
Kotimaista kuohukerma
35 % 1 ½ dl
Pohjolan meijeri kuohukerma
35 % 2 ¼ dl
Maitokolmio kuohukerma
36 % 1 ½ dl

Vispikermat

Merkki Rasvaprosentti Vaahdon tilavuus
(1 dl:sta ->)
Muuta huomioitavaa
Valio vispikerma
38 % 2 dl Laktoositon
Pirkka vispikerma
36 % 1 ¾ dl Laktoositon
Arla vispikerma
36 % 1 ¾ dl Laktoositon
Kotimaista vispikerma
36 % 1 ¾ dl Laktoositon
Pohjolan meijeri vispikerma
36 % 1 ¾ dl Laktoositon
Milbona vispikerma
30 % 1 ¼ dl Ei vaahtoutunut kunnolla, jäi löysäksi.

Muut vispit

Merkki Rasvaprosentti Vaahdon tilavuus
(1 dl:sta ->)
Muuta huomioitavaa
Flora täyteläinen kuohu
38 % 2 ¾ dl Kasviöljyt + maito

Nopea vaahtoutuvuus ja hyvä vaahto

Maistuu vähän margariinille…
Flora Vispi
20 % 2 ¾ dl Kasviöljyt + maito

Vähälaktoosinen

Testasin kahdesta eri purkista, mutta kumpikin jäi löysäksi. Epäonnistunut!
Valio täyteläinen kuohukerma ”double cream”
48 % 2 dl Laktoositon

Suuren rasvapitoisuuden vuoksi vaahto menee helposti voiksi. Vatkauksen loppuvaihe kannattaa tehdä kieli keskellä suuta ja hitaalla teholla. En itse valitsisi tuotetta täytevaahtoihin tai pursotuksiin, vaan käyttäisin mieluummin sellaisenaan.