Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 

Kasvikermojen vertailu kinuskin keittämisessä

17.10.2019

Suoritin syyskuussa kasvikermojen ”kinuskitestin”. Tarkoitukseni oli selvittää, miten erilaiset kasvivispit selviävät seuraavista haasteista: 1) kakunkuorrutteeksi tarkoitettu kinuski 2) kinuskivaahto, joka valmistetaan kiehautetusta kinuskikastikkeesta. Testistä koostettu video löytyy Instagram-profiilini kohokohdista.

Käytin kinuskikuorrutteen suhteita ja vaahdon tekemisessä mukailin kinuskitäytteen reseptiä (yksi osa fariinisokeria, kolme osaa kasvikermaa). Kuorrutekinuskin keittoaika vaihteli tuotteesta riippuen ja kinuskin valmius oli arvioitava silmämääräisesti. Vaahdotettavan version tein keittämällä seosta pari minuuttia, kunnes sokeri oli liuennut. Tämän jälkeen annoin kastikkeen olla jääkaapissa yön yli ennen vaahdotusta.

Tässä testin tulokset heikoimmasta alkaen. Vinkki! Kasvivispeistä löytyy toinenkin vertailu, jossa testaan makua ja vaahtoutuvuutta.

Kaslink Aito kauravispi

Rasva erottui keittämisen yhteydessä erittäin pahasti. Lopputulos ei ollut edes tarjoilukelpoinen. Vaahdotusta tai makua en tästä syystä lähtenyt edes testaamaan. Tämä tuote ei selvästi ole tarkoitettu keitettäväksi.

Kara kookoskerma

Kookoskermasta tehty kinuski vaikutti paksuuntuvan keitettäessä hyvin nopeasti, puolet muita nopeammin. Kinuskin sai juuri ja juuri levittymään lautasen päälle (kuten kuvasta näkyy ei kovin tasaisesti). Valmis kinuski oli kuitenkin jäähdyttämisen jälkeen nipin napin riittävän kiinteää, joten keittoaika oli sen puolesta minimi. Tuntuikin, että tämän kohdalla oli vaikeaa säätää optimiaikaa. Maussa kookoksen havaitsi selvästi – kuorrute oli enemmän kookoksen kuin kinuskin makuista. Vaikka en itse kookosta karsasta, tässä yhteydessä sen ominaismaku oli liian läpitunkeva.

Kookoskerman vaahdotus ei onnistunut. Vaahto jäi löysäksi, eikä käyttö esimerkiksi kakun täytteessä olisi ollut mahdollista.

Kookoskerman suhteen jättäisin kuitenkin portin auki muille merkeille ja esimerkiksi kookosmaidolle. Näistä pitäisi tehdä laajempi otanta. Jos kookoskerma kiinnostaa, eikä kookoksen maku tunnu negatiiviselta asialta, kannattaa siis vielä testailla muita merkkejä.

Alpro soijavispi

Lopputulos oli hyvä niin rakenteen kuin ulkonäön puolesta. Omassa keitoksessani näkyi pientä rasvaisuutta pinnalla, mutta se johtui luultavasti kattilasta (olin juuri edellä keittänyt Kaslinkin). Potentiaalia siis löytyy, mikäli testivoittaja ei kauran vuoksi tule kyseeseen.

Kinuskivaahtona soijavispi toimi parhaiten. Vaahto oli jämäkkää ja maku herkullisin.

Planti kauravispi

Planti ei sellaisenaan ole ollut suosikkini täytteissä tai pursotuksissa, mutta fariinisokeri teki ihmeitä ja ominaismaku peittyi sen alle. Rakenteeltaan ja ulkonäöltään kinuski oli miltei parasta, mitä olen tehnyt. Uskomaton kiilto ja kaunis väri.

Kinuskivaahtona lopputulos oli hieman heikompi kuin Alpron soijavispillä. Vaahto oli kyllä kohtalaisen jämäkkää ja sinänsä käyttökelpoista. Maku jätti kuitenkin hieman toivomisen varaa.

Onko sinulla omia kokemuksia näistä tai muista kasvikermoista? Jaa vinkkisi tälle sivulle!

Kommentit (9)

Kinuskikissa
24.9.2021 13:07

Nora: kasvivispitestissä Plantin tuotteen tilavuus kaksinkertaistui vaahdotettaessa. Tässä mielessä se käyttäytyi samalla tavalla kuin tyypillisesti käyttämäni Valion vispikerma. Voit siis toimia tuotteen kanssa ihan täyteohjeen määriä noudattaen. Kysele vaikka siellä reseptin kohdalla vielä, jos jää jotain epäselvää.

Nora Ollas
23.9.2021 12:01

Siis miksi mun aivosolit ei nyt kohtaa vaikka oon jo pari viikkoa tavannut näitä kaikkia kasvivispivertailuja ym. Kuinka paljon siis laitan plantin kauravispiä ja kuinka paljon fariinisokeria että saan tehtyä vaahdon 24cm kakun kahteen väliin? Entä kuinka paljon sitä vispiä erikseen sitten joka sekoitetaan tuohon kinuskivaahtoon? Ja lisäänkö siihen sitten karman stabilointiainetta ja puolukat että kakku pysyy kasassa? Jotenkin epäselvät ohjeet tai sitten en vaan ymmärrä.

Kinuskikissa
5.6.2021 14:13

paula_tuulia: en lähtisi agarilla jähmettämään. Testi sanoo näin:

Kinuskivaahtona soijavispi toimi parhaiten. Vaahto oli jämäkkää ja maku herkullisin.

Eli kyllä tuon pitäisi onnistua ihan sellaisenaan.

paula_tuulia
5.6.2021 12:37

Heippa! Osaatko sanoa onko Alprolla tehty kinuskivaahto sen verran jämäkkää, että voi sellaisenaan käyttää täytekakun väliin vai tarvitseeko agar agar -jauhetta tms. lisäksi?

Kinuskikissa
8.5.2020 14:53

Minhi: täällä on neuvottu tuosta kasvivispin soveltamisesta:

https://www.kinuskikissa.fi/ystavanpaivakakku/

Minhi
7.5.2020 21:35

Mites tästä nyt siis täyte kakun väliin, jos noudattaa kinuskitäytteen ohjetta? Yksi osa sokeria, kolme osaa kasvikermaa kattilaan, ja siihen vispataan vielä lisää kasvikermaa ja kreemiä joukkoon, kun tekee täytteen kakun väliin?

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
19.10.2019 07:34

Hieno homma! Minun on muutamaan kertaan pitänyt testailla tätä asiaa, kun meillä tuota maidotonta leivontaa ja kakkujen tekoa aina tarvitaan, mutta jäänyt testaamatta.
Nyt täytyy pohtia että olisiko meillä jopa isänpäivä pöydässä kinuskikakku tänä vuonna vai siiirränkö kinuskin keiton maidottomana vielä jonnekin tulevaisuuteen!!

riziza
18.10.2019 00:22

Sitku viä muistas nää ku aiheellisena tulee 😂

soja
Kinuskileipomo soja
17.10.2019 21:23

olipas mielenkiintoinen vertailu! Kiitos tästä! Meillä on lähipiirissä monenlaisia ruokarajoitteita, mutta näilläpä saanen kivaa vaihtelua ja tarjoilut kaikille sopiviksi!

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa