Maalaamisesta löytyy kattava tietopaketti Kysymyksiä ja vastauksia -osiosta. Tässä keskityn selventämään, miten mallikuvasta maalaaminen tapahtuu.

Mikäli haluat kuvalle värillisen taustan, voit värjätä massan valmiiksi tuohon sävyyn. Huomioi kuitenkin, että käyttäessäsi maalaamisessa tomuvärejä, tausta kuultaa hieman läpi. Tumma tausta yhdistettynä vaaleaan tomuväriin ei siis välttämättä ole toimiva yhdistelmä. Pastavärit peittävät paremmin, myös valkoista väriä on olemassa.

Kauli massa noin 2,5 mm paksuksi levyksi. Leikkaa levystä tulevan kakun kokoinen ympyrä. Voit käyttää oikean koon ja muodon aikaansaamisessa apuna irtopohjavuoan reunusta.

Nosta levy tasaiselle alustalle, leivinpaperin päälle kovettumaan. Ripottele alle runsaasti tomusokeria. Käytä sirottajaa tai esimerkiksi tiheää teesiivilää, jotta tomusokeri levittyy mahdollisimman tasaiseksi kerrokseksi. Paakut paistavat helposti alta epätasaisuutena. Alustaksi sopii esimerkiksi kakkukuvun mukana tuleva lautanen. Näin kakkukuvun voi laittaa päälle suojaksi kuivumisen ajaksi myös maalausvaiheiden välissä. Huomioi, että kuvun tiivis sulkeminen voi hidastaa hieman kovettumisprosessia. Myös tarjotin+kelmu käy.

Etsi kuva vaikkapa Googlen kuvahakua hyödyntäen. Pienennä/suurenna kuvaa tarvittaessa tulevaan kakkuun sopivaksi ja tulosta.

Laita pala vaaleaa leivinpaperia kuvan päälle ja kopioi kuvan ääriviivat leivinpaperille.

Aseta leivinpaperi levyn päälle ja teippaa kiinni alustaan.

Käy kuvan ääriviivat läpi ohuella teräväpäisellä välineellä (työkalu tai vaikka lyijykynä) kevyesti painaen. Voit tarkistaa leivinpaperia varovasti nostaen, jääkö massaan kevyt jälki.

Tässä lähikuva muotoilutyökalusta, jota itse käytin.

Ääriviivat ovat painuneet näkyviin ja maalaustyön voi aloittaa näitä apuna käyttäen ja tulostetusta kuvasta mallia katsoen.

Taustaan voi tupsutella elävyyttä tomuvärillä.

Varsinainen maalaus kannattaa tehdä pastaväreillä (nk. geelimäiset värit). Sekoittelussa hyvä apuväline on esimerkiksi tällainen sekoitusalusta. Oikeita värisävyjä haetaan eri värejä sekoitellen ja veteen laimentaen. Tummuusastetta voi säädellä vedellä ja valkoisella värillä – myös näitä yhdistellen. Tummimmillaan väri on sellaisenaan käytettynä. Hentoihin sävyihin käy pelkkä värjätty vesi. Pastavärien koostumukset vaihtelevat jonkin verran. Toisia on pakko laimentaa hieman vedellä, jotta maalausjäljestä ei tule liian paksun näköistä.

Maalaamisessa voi lähteä liikkeelle ääriviivojen piirtämisestä elintarviketussilla tai ohuella pensselillä. Ääriviivojen piirtäminen on paikallaan erityisesti silloin, kun taustan ja kuvan värierot ovat pienet ja kuvan halutaan nousevan paremmin esiin taustastaan. Ohuisiin ääriviivoihin käy parhaiten erittäin ohut pensseli. Ainakin toiset elintarviketussit ovat melko paksuja, joten tarkkaa jälkeä niillä on hankala tehdä. Tässä en tehnyt varsinaisia rajauksia lainkaan. Pelkkä reunojen vahvistaminen maalattavaan kohtaan sopivalla, mutta tummemmalla sävyllä voikin riittää ja johtaa luonnollisempaan lopputulokseen.

Maalattaessa samoja kohtia yhä uudelleen, esimerkiksi ensin kevyemmin ja sitten vahvistaen, voi olla hyvä antaa maalauksen kuivua välillä. Tämä on siis syytä huomioida, kun arvioit maalaamiseen kuluvaa aikaa. Koska maalaus säilyy hyvänä viikkojakin, kannattaa mieluummin aloittaa hyvissä ajoin.

Tässä kuva on maalattu, vain keltaiset osat puuttuvat. Ensin maalauksen on kuitenkin annettava kuivua hyvin.

Lehtien keltaiset osat tupsuttelin tomuvärillä. Tomuvärillä on helppo tehdä asteittaista häivytystä.

Säilytä (ja kuivata) maalaus huoneenlämmössä, mieluiten valolta suojattuna kuvun tai kelmun alla.

Sivele maalauksen alle sokerikreemiä, kermavaahtoa tai esimerkiksi tuorejuustoa. Alla nähtävässä kakussa maalauksen reunoille tulee paksut pursotukset, joten kuvaa ei ole mitoitettu koko päällisosan peittäväksi.