Kinuskileipomo maris

Kategoria: Isän- ja äitienpäivä,  Kääretortut,  Kesä,  Kevät,  Lapset,  Muut juhlapöydän kakut,  Syntymäpäivät,  Toukotempaus vaniljamassasta Nähty 4270 kertaa
 
20.05.2017
 
2 kommenttia

Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTIKääretorttutorni


Tämän kääretorttutornikakun tein tänä vuonna äidilleni äitienpäivää juhlistamaan, ja joku teistä saattoikin jo huomata kakun kuvan galleriassa sillon äitienpäivän alla. Nyt sain kuitenkin vielä sen verran pinnistettyä, että raapustin vähän ohjettakin muistiin tänne leipomooni.
Inspiraation kääretortusta valmistettavaan kakkuun sain Annin Uunissa -blogista (http://www.anninuunissa.fi/2017/05/kaaretorttutorni-kaaretorttukakku.html), mutta toteutus ja ohje ovat omanlaiseni.
Normaalisti teen kääretorttupohjat neljällä kananmunalla. Tornia varten kuitenkin tarvitsi kaksi kääretorttua, jotta torttupaloja ja sitä myöten myös kerroksia ja tulisi tarpeeksi. Kahden kääretortun eli kahdeksan munan kakku tuntui kuitenkin aika isolta meidän pienelle herkuttelijajoukolle. Siksi päädyin tekemään viiden kananmunan taikinan, jonka jaoin kahdelle pellille ohueksi, en ihan pellin kokoiseksi levyksi. Näin kääretortuista ei tullut liian paksuja, mutta sain kuitenkin tarpeeksi osasia torniin.
Täytteeksi tein mustaherukkatahnaa Kinuskileipomo Piperrykseltä pöllimälläni ja hyväksi havaitsemallani ohjeella (kiitti taas Piperrys!) sekä Baileys-vaahdon, johon vinkkejä katselin Kinuskikissan täyteohjeista (kiitos sinnekin!). Mustaherukka ja Baileys-likööri sopivat mainiosti yhteen, vaikka vähän riskillä ne yhteen sovitinkin. Mutta esim. lastenjuhliin kannattaa luonnollisesti valita jokin lapsille sopivampi alkoholiton täyte. Osan kääretorttupaloista kuorrutin vaniljamassalla. Ja myös koristeeksi laitoin aiemmin vaniljamassasta tekemiäni koristeita.
Tämän tornin tekeminen oli tosi hauskaa ja olin tyytyväinen lopputulokseen. Etenkin, kun ennakkosuunnitelmani olivat hataralla pohjalla. Kääretorttutornista saa helposti sopivan erilaisiin tilanteisiin niin kokoa, täytteitä kuin koristeitakin muuntelemalla.

Tornikakku kääretortusta
(noin 10-12 henkilölle)

Kääretorttupohja:
5 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
3/4 dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja
2 1/2 rkl kaakaojauhetta
reiluhko 1 tl leivinjauhetta

Täyte:
3 dl kuohukermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl Baileys-likööriä
2 rkl vaniljakreemijauhetta
2-3 rkl tomusokeria
50 g tummaa suklaata rouhittuna

n. 2 1/2 dl mustaherukkatahnaa eli blackcurrant curdia (ohje tahnaan löytyy täältä.)

Kuorruttamiseen:
2 dl vispikermaa (tästä riittää kermaa myös koristeluun)
2 tl sokeria
n. 250 g Kinuskikissan vaniljamassaa

Koristeluun:
mm. nonparelleja, kermavaahtoa, pikeeri-vaniljamassakoristeita

Vatkaa kananmunat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Yhdistä vehnäjauhot, perunajauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhoseos muutamassa erässä munavaahtoon samalla varovasti sekoittaen.
Levitä puolet taikinasta ohueksi kerrokseksi leivinpaperin päälle pellille. Taikinaa ei tarvitse riittää ihan koko pellille eli jätä pidemmältä sivulta hieman vajaaksi. Laita ensimmäinen pohja uuniin 200 asteeseen ja paista n. 7 minuuttia. Levitä sillä välin loput taikinasta toiselle pellille samaan tapaan kuin ensimmäinen. Paista toinen pohja heti ensimmäisen valmistuttua.

Kumoa pohjat leivinpapereiden päälle, joille on ripoteltu sokeria. Irrota varovasti pohjista päällimmäiset leivinpaperit. Anna pohjien jäähtyä.

Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Sekoita kylmä Baileys-likööri tuorejuustoon ja lisää seos kermavaahtoon. Lisää vaniljakreemijauhe sekä tomusokeria maun mukaan. Vatkaa kunnes vaahto on suht jämäkkää ja lisää vielä lopuksi suklaarouhe.

Levitä toiselle torttupohjalla puolet mustaherukkatahnasta ja sen päälle puolet täytevaahdosta. Kääri torttu pidemmältä sivulta alkaen ja leivinpaperilla auttaen napakalle rullalle. Täytä ja kääri toinen pohja samaan tapaan kuin ensimmäinen. Siirrä kääretortturullat jääkaappiin jämäköitymään mielellään seuraavaan päivään.

Kääretorttupalat näyttävät hieman läikikkäisiltä, koska kostutin niitä hieman. Kostuttaminen ei ole kuitenkaan välttämätöntä.

Siisti kääretorttujen päät ja leikkaa tortut noin 6-7 cm:ä pitkiksi paloiksi eli yhteensä noin 10 palaa.

Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja mausta sokerilla.

Nosta vaniljamassalla kuorrutettavat kääretorttupalat pystyasentoon ja sivele niiden reunoille ohuelti kermavaahtoa (itse kuorrutin kuusi palaa ja kolme palaa jätin ilman kuorrutetta).

Kauli haluamasi värinen vaniljamassa ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Kauli levystä tarpeeksi pitkä, jotta se yltää kääretorttupalan ympärille.
Nosta kääretorttupala vaniljamassalevyn päälle ja kääräise massa torttupalan ympärille. Saumakohdan voi tarvittaessa kiinnittää esim. tuubissa valmiina olevalla sokerikuorrutteella. Leikkaa ylimääräinen massa päädyistä pois.

Päällystä loputkin palat samaan tapaan vaniljamassalla. Voit käyttää eri värejä. Itse päällystin valkoisella, vaaleanpunaisella ja keltaisella, kaksi palaa kullakin sekä kolme palaa jätin ilman kuorrutetta.
Jos käytät vain yhden väristä massaa, niin silloin on ehkä näppärämpää kuorruttaa koko kääretorttu kerralla ja vasta sitten leikata paloiksi.

Nosta kääretorttupalat pystyyn ja sivele ylöspäin osoittavat pinnat kermalla. Ripottele kerman päälle eri värisiä nonparelleja. Voit tehdä kuorruttamattomien kääretorttupalojen päälle ja sivuille kermapursotuksia, mutta tee ne vasta, kun torni on kasattu.

Aloita sitten kääretorttutornin kokoaminen tarjoilulautaselle. Laita viisi kääretorttupalaa pystyyn alimmaiseksi, lähes kiinni toisiinsa. Aseta alimmaisten päälle kolme palaa ja ylimmäksi yksi. (Itselläni jäi yksi pala käyttämättä).

Koristele kääretorttutorni kermavaahtopursotuksilla sekä vaniljamassa- ja vaniljamassa-pikeerikoristeilla. Koristeet voi kiinnittää esim. sokerikuorrutteella.