24.6.2017
Sain töissä työkaverini tekemää aivan taivaallista raparperipiirakkaa. Alkuperää ja ohjetta tiedustellessani kuulin, että ohje on otettu joskus kotiliesi lehdestä ja alun alkaen kai piirakka tunnetaan jossain kahvilassa nimellä maisemakahvilan raparperipiirakka. Nam ja maiskis! Nyt löysin jo tämän ohjeen sattumalta myös top 100 kakkublogi listan blogista nimeltä Emeraldy city. Ei ihme, vie kielen mennessään. Laitan tähän linkin kuitenkin tuonne kotilieden sivuille.
http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/maisemakahvilan-raparperipiirakka
Minä muokkasin tämän koko porukalle sopivaksi gluteenittomaksi sekä maidottomaksi, mutta ohjeeseen laitan myös millä herkku alun perin on tehty.
Tarvitset muruseokseen:
8 dl gluteenitonta jauhoseosta (tai sama määrä vehnäjauhoa)
(herkullinen tulee myös suhteella puolet spelttiä ja puolet gluteenitonta mikäli mahat kestävät)
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g sunnuntai maidotonta margariinia
Pohjaan:
noin 2/3 osaa muruseosta
2 dl alpro soya jugurttia oman maun mukaan (tai sama määrä piimää)
1 kananmuna
Täyte:
1 l. raparperia (eli 3 isoa tai 4 keskikokoista vartta)
4-5 dl Alpro Greek style vanilja jugurttia ( tai 2 tlk valion vaniljarahkaa)
2 munaa
3 tl vaniljasokeria
Tee näin:
Ota kananmunat ja margariini huoneen lämpöön useampi tunti ennen leipomista.
Vuoraa pelti leivinpaperilla ja laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Sekoita muruseoksen kuivat aineet keskenään. Sulata margariini ja sekoita kuivien aineiden sekaan.
Erota nyt seoksesta 1/3 toiseen kippoon odottamaan.
Sekoita 2/3 seokseen jugurtti (tai piimä) sekä muna ja kaada pohja taikina pellille.
Kuori ja pilko raparperit ja levitä ne pellille pohjataikinan päälle.
Sekoita täytteen jugurtti (tai rahka) sokerit ja munat keskenään ja kaada raparperien päälle.
Lopuksi ripottele erikseen ottamasi muruseos täytteen päälle.
Paista uunissa 45 min. ja jäähdytä. Vatkaa piirakan seuraksi alpron soya vispiä tai kermavaahtoa, mutta välttämättä piirakka
ei kaipaa rinnalleen mitään – Vie kielen mennessään ihan sellaisenaan! 🙂
Vinkki: Tämä ohje kuulemma toimii myös marja aikaan marjapiirakka ohjeena, itse en ole ehtinyt vielä kokeilemaan mutta varmasti syksyn tullen testaan.
Minulla oli ikean uunivuoka käytössä jonka mitat ovat 30 x38 cm ja näin piirakalle tuli mukavasti korkeutta muttei liikaa. Onnistuu toki varmaan muunlaisillakin pelleillä.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5602 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1809 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Tähän piirakan reseptiin oli kirjoitus vaiheessa taannoin iskenyt painovirhe paholainen, tai mikä lie ajatus mörkö!!! 🙂
Täytteen kohdalle olin kirjoittanut 2 dl maidotonta jugurtin vastinetta kun rahkaa sanon tarvittavan puolet enemmän.
Nyt Salossa asuva tarkkanäköinen leipuri otti minuun yhteyttä mutkien kautta ystävän välityksellä ja kummasteli asiaa….. Hyvä näin!!
Asia korjattu reseptiin eli maidotonta jugurttia voi huoletta laittaa sen 4-5 dl!
Kiitos siis Tarkkanäköiselle leipurille Saloon!!! 🙂
PS. Toki onnistuihan tuo tuolla pienemmälläkin määrällä, mutta isommalla vielä paremmin. 🙂 🙂