Julkaisin viime viikolla välipalakakun reseptin, jonka ideana oli tarjota terveellinen, proteiinipitoinen huikopala kakun muodossa. Proteiinijuomineen ja valkuaisineen kakku oli suunnattu urheileville aikuisille. Kinuskikissan Facebook-sivulla toivottiin lisää välipalakakkuja – ja erityisesti lapsille suunnattua versiota. Lähelle samaa päästiin jo vuosi sitten smoothie-kakun kanssa. Myös vihersmoothie-kakku kannattaa pitää mielessä, vaikkakin lapset saattavat vieroksua vihreää väriä.

Omien lasteni ruokavaliossa panostetaan ruisleipään ja vältellään piilosokereita. Välipalakeksit eivät kuulu jokapäiväiseen käyttöön, vaan satunnaisiin retkitilanteisiin. Tässä keksejä tuli kuitenkin vain puolikas palaa kohden, joten minusta se on hyväksyttävää. Lopputulos maistuu riittävän paljon tavalliselta keksipohjalta, joten lapset eivät huomanneet eroa. Lisäksi pohjaan on upotettu manteleita, joiden pitäisi kuulua päivittäiseen käyttöön, mutta eivät maistu pikkuväelle sellaisenaan. Mantelin sisältämässä hyvässä rasvassa on sekin etu, että sinnikkään tehosekoittimella jauhamisen tuloksena irtoava rasva edesauttaa pohjaseoksen muuttumista kiinteämmäksi ja voita tarvitaan vähemmän kuin tavallisessa keksipohjassa. Toki voit tuosta aikuisten välipalakakusta kurkata toista vaihtoehtoa pohjaan.

Huomioksi vielä, että täytteen sisältämät chia-siemenet eivät ole edellytys kakun onnistumiselle. Ne ovat vain esimerkkinä, miten helposti smoothien kaltaiseen täytteeseen voi ujuttaa terveellisiä raaka-aineita. Chian ohella täytteeseen voisi piilottaa vaikka pinaattia tai lehtikaalta. Chiasta kirjoittamastani artikkelista löydät perusteluita tämän supersiemenen käytölle. Chia-siemeniä saa nykyään isoista ruokakaupoista, mutta ne on saatettu piilottaa mitä erikoisimpiin paikkoihin (suosittelen etsiskelemään proteiinivalmisteiden, superfoodien tai muiden siementen lähistoltä). Chia-siemeniä myydään myös eko- ja luontaistuotekaupoissa.