08.12.2018   2 kommenttia Kategoria: Joulu,  Muffinssit
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Pähkinätön

Laktoosittomat ja gluteenittomat suklaamuffinssit


Tämä suklaamuffinssien luotto-ohje on palvellut lukemattomat kerrat, sillä se onnistuu hyvin myös laktoosittomana ja gluteenittomana. Koristelu on tällä kertaa jouluinen – palatkaamme vielä kerran vaahtokarkeista tehtyihin terälehtiin. 😊 Joulun alla ne saivat punaista pintaansa, jolloin syntyi joulutähtien asetelma.

Tässä koossa vaahtokarkkikukkien valmistaminen on aikaa vievää, joten yhdelläkin muffinssilla on jo suuri arvo. Näkisinkin yksittäisen kukkamuffinssin sopiva viemisenä/lahjana joulukukan asemasta. Kauniisti sellofaanin käärittynä! 🌺

Tein muffinssitaikinasta pienen testierän öljyyn leivottuna. Apukissani maris nimittäin toi viisaasti erään kakkupohjan yhteydessä esiin, että öljyyn leivottuna taikina säilyttää myös jääkaapissa pehmeytensä. Tämä tosiaan piti paikkansa: öljymuffinssi oli kylmänä pehmeämpi. Sama logiikka siis pätee taikinassa kuin voin ja öljyn erossa niiden ollessa viileässä: voi on kovaa, mutta öljy säilyy juoksevana.

Jos siis koristelu vaatii jääkaappisäilytyksen, taikinassa kannattaa käyttää rypsiöljyä (maun vuoksi ei kylmäpuristettua!) siten, että 150 g voita korvataan 1,5 desilitralla öljyä. Jos taas säilytys huoneenlämmössä on mahdollinen (kuten näiden muffinssien kohdalla), on voi maun puolesta suositeltavampi vaihtoehto.

12 kappaletta (isoja)

Taikina:
150 g laktoositonta maitosuklaata (Brunberg)
150 g laktoositonta voita
1 ½ dl sokeria
2 munaa
3 ½ dl gluteenitonta jauhoseosta (tai vehnäjauhoja)
2 tl leivinjauhetta
2 ½ rkl kaakaojauhetta
1 ½ dl laktoositonta kermaa

Koristelu: *)
isoja vaahtokarkkeja
punaista värisokeria ja vihreää värisokeria
TAI
erikoishienoa Siro-sokeria ja punaista pastaväriä / vihreää pastaväriä
keltaisia koristerakeita
sokerikuorrutetta tai elintarvikeliimaa

*) Huomaathan, etä kaikki koristelutuotteet eivät välttämättä ole gluteenittomia.


Leikkaa suklaa rouheeksi. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan vuorotellen kerman kanssa. Lisää lopuksi suklaarouhe.

Annostele taikina muffinssipellin koloihin paperisiin muffinssivuokiin. Paista 200 asteessa noin 18 minuuttia. Anna jäähtyä ennen koristelemista.

Koristelua varten voit tehdä terälehtiä vaahtokarkeista ja värisokerista (tai värjätä sokeria pastavärillä). Tarkemman ohjeen terälehtiin löydät auringonkukkakakun tai vaahtokarkkikukkien kohdalta. Huomioi kuitenkin, että terälehdistä kannattaa tehdä pienempiä kuin kakussa. Tarvittaessa tasoita muffinssien pinta veitsellä. Kiinnitä terälehdet muffinssien päälle sokerikuorrutteella tai elintarvikeliimalla. Pursota myös kukan keskelle nokare sokerikuorrutetta ja ripottele päälle keltaisia koristerakeita.

Avainsanat:
Vehnätön

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
20 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat