Tämä suklaamuffinssien luotto-ohje on palvellut lukemattomat kerrat, sillä se onnistuu hyvin myös laktoosittomana ja gluteenittomana. Koristelu on tällä kertaa jouluinen – palatkaamme vielä kerran vaahtokarkeista tehtyihin terälehtiin. 😊 Joulun alla ne saivat punaista pintaansa, jolloin syntyi joulutähtien asetelma.

Tässä koossa vaahtokarkkikukkien valmistaminen on aikaa vievää, joten yhdelläkin muffinssilla on jo suuri arvo. Näkisinkin yksittäisen kukkamuffinssin sopiva viemisenä/lahjana joulukukan asemasta. Kauniisti sellofaanin käärittynä! 🌺

Tein muffinssitaikinasta pienen testierän öljyyn leivottuna. Apukissani maris nimittäin toi viisaasti erään kakkupohjan yhteydessä esiin, että öljyyn leivottuna taikina säilyttää myös jääkaapissa pehmeytensä. Tämä tosiaan piti paikkansa: öljymuffinssi oli kylmänä pehmeämpi. Sama logiikka siis pätee taikinassa kuin voin ja öljyn erossa niiden ollessa viileässä: voi on kovaa, mutta öljy säilyy juoksevana.

Jos siis koristelu vaatii jääkaappisäilytyksen, taikinassa kannattaa käyttää rypsiöljyä (maun vuoksi ei kylmäpuristettua!) siten, että 150 g voita korvataan 1,5 desilitralla öljyä. Jos taas säilytys huoneenlämmössä on mahdollinen (kuten näiden muffinssien kohdalla), on voi maun puolesta suositeltavampi vaihtoehto.