09.12.2007   62 kommenttia Kategoria: Joulu,  Kevyet herkut,  Täytekakut
Erityisruokavaliot: Pähkinätön

Kultainen Joulu


Tästä kakusta piti alun alkaen tulla Valkoinen Joulu, mutta sitten... noh, mopo karkasi käsistä kultasuihkeen kanssa. Tarkoitus oli siis vain sävyttää valkoista marsipaania hieman, mutta väriä oli hirveän vaikeaa saada tasaiseksi. Siinä sitten paikkaillessa tuolta ja täältä oli edessäni yhtäkkiä Kultainen Joulu.

Koristeluinnovaatio syntyi iiriksiä tehdessäni. Tuossa yhteydessä havaitsin, että kaulimalla erivärisiä pitkänomaisia marsipaanisuikaleita toisiinsa voisi saada aikaan hauskoja koristelukuvioita. Minulla ei ole sellaista varmuutta, että uskaltaisin vapaalla kädellä pursottaa kuvioita samaan tapaan kuin vaikkapa suuresti fanittamani Minna (Kuun Karkelot) tekee. Minulle sopii siis paremmin se, että saan hätiköimättä ja harkiten asetella kuvion valmiiksi. Toki haluaisin joskus oppia tuon pursotustekniikankin - siinä sitten haastetta tulevalle. Tämän kakun koristelun teko-ohjeet laitan tuonne alemmas reseptin yhteyteen.

Täytteeksi halusin vaihteeksi tehdä jotain raikasta ja superkevyttä! Tässä siis käytännössä rasvattoman täytekakun ohje. Jos vielä korvaat pohjaa tehdessäsi sokerin makeutusaineella, ei tässä paljon kaloreita ole. Koristelunkin voisi tehdä tätä kakkua kevyemmäksi esimerkiksi kiillettä (mehua + liivatetta) käyttämällä. Itse en maista sokerin ja makeutusaineen eroa, joten kevennän sillä mielelläni leivonnaisia silloin, kun haluan jotain vähäkalorisempaa. Vieraille tehdessä on toinen juttu, koska kaikki eivät pidä makeutusaineen mausta ollenkaan.

Kevytkakku sitruunatäytteellä

Pohja:
5 munan sokerikakkupohja (korvaa halutessasi sokeri makeutusaineella)

Kostutus:
2 - 2 ½ dl rasvatonta maitoa
(2 tl vaniljasokeria)

Täyte:
1 sitruunan kuori ja mehu
6 liivatelehteä
400 g maustamatonta kevyttuorejuustoa
2 dl rasvatonta jugurttia (esim. vanilja tai veriappelsiini)
½ prk 0,3 % maitorahkaa
2 ¼ dl makeutusainejauhetta tai sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 valkuaista

Koristeet:

joulutähdet



Tee sokerikakku halkaisijaltaan 24 cm irtopohjavuokaan. Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen osaan. Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja nosta sen päälle yksi pohjalevy. Kostuta vaniljamaidolla.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori ja purista mehu. Sekoita keskenään tuorejuusto, jugurtti, rahka, sitruunankuori ja sokerit. Vaahdota valkuaiset. Lämmitä osa sitruunamehusta ja liota liivatelehdet siihen. Sekoita juustoseokseen liivatelehtiliemi, loput sitruunamehusta ja valkuaisvaahto.

Kaada puolet täytteestä vuokaan. Nosta päälle pohjalevy ja kostuta. Kaada vuokaan loput täytteestä ja nosta päälle viimeinen pohjalevy. Kostuta. Peitä kelmulla ja anna hyytyä ja mehustua jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.

Valmista sokerikreemi ja sivele sillä kakun pinta.

Värjää pieni pala marsipaania vaaleanruskeaksi elintarvikeväriä käyttämällä (itse yhdistelin toisiinsa vanhojen kakkujen marsipaanijämiä). Kauli marsipaani tomusokeria apuna käyttäen n. 4 mm paksuksi levyksi. Jätä levy tässä vaiheessa tarkoituksella hieman lopullista paksummaksi, koska joudut kaulitsemaan sitä vielä kuviota tehdessäsi.

Rullaa ruskeasta marsipaanista ohuita, pitkiä nauhoja ja asettele niitä valkoiselle pohjalle. Huom: tämä vaihe saattaa kestää tekijän neuroottisuuden asteesta riippuen kauankin, jopa toista tuntia *kröh*. Suojaa kuivumisen välttämiseksi marsipaani kelmulla ja jätä esiin vain se kohta, jota kulloinkin koristelet. Kun olet saanut kuvion valmiiksi, kauli se kiinni marsipaaniin niin, että saat sileän pinnan.

kultainen_joulu_vaihe4.JPG kultainen_joulu_vaihe5_2.JPG

Nosta työn tulos kakun päälle.

Leikkaa veitsellä ylimääräiset reunat pois. Suihkuta halutessasi päälle kultasuihketta. Viimeistele koristehelmillä ja vaikka joulutähdillä.

*Lisäys 25.11.08* Upotuskuvioinnista löytyy nyt myös oma ohjeensa.

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
Ei vielä tassutuksia
Loading...

Kinuskikumppani

Kinuskikissan marraskuun arvonta



Toivepuodin joulutuotteista marraskuun arvontaan pääsivät piparipojat-silikonimuotti pienten leivosten tai konvehtien valmistamiseen, jouluiset minimuffinssivuoat, kultaiset makeisvuoat ja Christmas time -kakkukoriste.

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat