Pitkästä aikaa tuli tehtyä sitä parasta täytekakkua, mitä tiedän – kinuskikakkua tietysti. 😉 Minä pidän siitä, että kinuskikakku on kinuskinen myös sisältä, kuten esimerkiksi konditorioiden kinuskikakut tapaavat olla. Valmiit kinuskikastikkeet eivät kuitenkaan vedä vertoja itse tehdylle, joten se oli poissuljettu vaihtoehto. Toisaalta kinuskin keittely kahteen otteeseen sekä kuorrutusta että täytettä varten ei houkutellut. Päädyinkin sitten kokeilemaan alla kuvattua valmistustapaa – ”pikakinuskin vaahdotusta”. Kirpeät puolukat muodostavat makean kinuskitäytteen kanssa täydellisen liiton.
Huomiothan täytteestä yhden tärkeän seikan: kinuskikastikkeen tulee olla täysin kylmää ennen vaahdotusta. Pari tuntia jääkaapissa ei välttämättä riitä. Varaa aikaa enemmän – tee kastike jääkaappiin valmiiksi jo vaikka edellispäivänä. Suosittelen käyttämään kinuskikastikkeeseen nimenomaan kuohukermaa. Esimerkiksi kasvirasvoja sisältävät kermat eivät vaahtoudu yhtä varmasti.
Vinkki: Liivatteettomasta kinuskitäytteestä löydät vinkin Kinuskikissan kommentista.
Kts. ohje täytteiden soveltamisesta. Tämä täyte on mitoitettu ison täytekakun kahteen väliin.
Kinuskikastike:
3 dl kuohukermaa
2 ½ dl fariinisokeria
Kerma-tuorejuustovaahto:
2 ½ dl kevytvispiä
150 g maustamatonta tuorejuustoa
3 liivatelehteä
2 rkl vettä
150 g (jäisiä) puolukoita
Valmista ensin kinuskikastike. Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos kiehuu ja jatka keittämistä parin minuutin ajan. Anna kastikkeen jäähtyä (kylmä vesihaude nopeuttaa) ja siirrä jääkaappiin. Kastikkeen täytyy olla täysin kylmää ennen vaahdotusta. Tee kastike mielellään valmiiksi jo vaikka edellispäivänä.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kevytvispi ja sekoita joukkoon tuorejuusto.
Vatkaa kylmä kinuskikastike vaahdoksi. Sekoita kinuskivaahto kerma-tuorejuustoseokseen.
Kiehauta vesi ja sulata liivatteet siihen. Sekoita täytteeseen.
Lisää joukkoon jäiset puolukat ja levitä täyte kostutetun pohjan päälle. Tuoreet puolukat voi ripotella täytteen joukkoon levitettäessä sitä pohjan päälle. Näin puolukoiden mehu ei pääse värjäämään ja maustamaan kinuskivaahtoa.
Hyydytä jääkaapissa pari tuntia ennen vuoasta irrottamista.
Sara: nuo kaikki käyvät, joita mari-johanna mainitsi. Maito on se, jota varmaan useimmiten käytän.
mari-johanna
Sara: Tarkalleen en tiedä millä Kinuskikissa on tämän kohdalla kakkua kostuttanut mutta kostukkeeksi täytekakkuun sopii esim. laimennettu mehu, maito tai vaikka sprite limu.
millä olet kostuttanut pohjat?😊
Tiisa: jos toimit nopeasti eli puolukat eivät ehdi sulaa välillä, niin täytteen pakastus onnistuu. Kertaalleen sulatettuina niitä ei pitäisi pakastaa uudelleen.
Hei, voisiko tämän tehdä etukäteen ja pakastaa? Kinuskikuorrutteen tietysti tekisi ennen tarjollepanoa?
sojan kotikeittiö
kuten maris tuossa sanoi, sopii hyvin kuinka vain. Pohjaksi käy myös korkea suklaakakkupohja. Sillä tulisi ainakin näyttävä, jos nakuksi jätät?
maris
Jonna: kyllä tämä minusta sopii nakukakun täytteeksi oikein hyvin. Mutta niin sopisivat myös erilliset puolukka- ja kinuskitäytteet. Eli ihan makuasia. Ja tietysti se ero on, että tämä täyte hyydytetään liivatteella ja nuo puolukka- ja kinuskitäytteet ovat liivatteettomia.
Sokerikakkupohja käy hyvin. Päälle kuorrutteeksi sopisi minusta ihan kermavaahto. Ja sitä voisi sitten sipaista halutessaan myös ohuelti reunoille.
Myös valkosuklaakuorrute ”suklaaputoustyyliin” voisi olla mukava. Eli antaisi kuorrutteen valua hieman reunoillekin.Tosin ihan pelkästä valkosuklaasta tehty kuorrute jää hieman kellertäväksi, mutta sävyttääkin sitä kyllä voi.
https://www.kinuskikissa.fi/kakun-kuorrutteet/
Moikka! Meinasin tehdä tyttären 1v. juhliin syksyisen nakukakun. Toimisto tämä vai erilliset kinuski- ja puolukkatäytteet paremmin? Perus sokerikakkupohja sopinee myös nakukakkuun? Entäs kakun päälliseen olisiko vinkkiä? Valkoinen pitää olla ja sipaisen sitä hivenen myös kakun reunoille. Kiitos jo etukäteen. 🙂
Emmi: juu, kyllä tämä täyte on kaiken sorttisiin täytekakkuihin passeli. Täyte on reilu (arvioni mukaan halkaisijaltaan 26-senttiseen vuokaan sopiva), joten ehkei ihan kaksinkertaisena tarvitse tehdä. Ehkä 1,5-kertainenkin riittäisi. Toki voit näiden vuokien muunnostaulukoiden pohjalta tehdä vielä tarkat laskelmat mittaamalla pellin koko jne.:
https://www.kinuskikissa.fi/vuokien-muunnostaulukot/
Hei. Onnistuuko tämä täyte levykakun väliin?vai tursuaako ulos väleistä? Teenkö kaksin kertaisena,jos pohjia kolme?
maris
Isa: joo, varmasti toimii ja onnistuu. En näkisi mitään estettä. 🙂
Hei! Toimiikohan nämä pakastetut puolutkat tässä kinuskimoussessa, jos joudun tekemään täytteet kakun väliin jo ”aatonaattona” eli kakku olisi kasattuna liki 2vrk ennen juhlia.
mari-johanna
Raisa:Tuorejuuston vaihtaminen rahkaan onnistuu varmasti hyvin. 🙂
Voikohan tuorejuuston korvata vanilijarahkalla?
maris
Isa: punaherukat ja kinuski sopivat ainakin minusta ihan loistavasti yhteen! Tulee varmasti tosi herkullista. 😋
Saapa nähdä miten punaherukat sopivat kinuskin kanssa… Kokonaisia puolukoita kun ei nyt ole.
Isa: uskon, että oli hyvää! Kiva, että palasit kertomaan kuulumiset. 🙂
Kiitos! Ehdin aloittaa tekemisen jo ennen kysymystäni. Tein ao ohjeen mukaan, paitsi kinuskitäyte oli 3dl kermaa ja 2.5dl fariinia. Mielestäni onnistui. Ainut puute oli, että käyttämäni puolukat eivät olleet kaikki kokonaisia, vaan osittain soseutuneena. Tämä tärveli makunautintoa, seuraavan kerran kokonaiset kehiin sitten 😀.
Täytteeksi tein siis kinuski-puolukan ja valkosuklaa-dajmin. Oli hurjan hyvää 🍰.
Isa: hyvä kysymys! Vadelmatäytteen ohjeen soveltaminen ei tosiaan ole ihan suoraviivaista, koska vadelmaa on siinä paljon enemmän kuin mitä puolukkaa kannattaa käyttää. Laadin tähän nyt arvaukseni. Pienellä varauksella siis! Laita vaikka kommenttia, miten onnistui.
Liivatteeton kinuski-vadelmatäyte
Täyte riittää täytekakun kahteen väliin.
Kinuskikastike:
2 dl kuohukermaa
1 ¾ dl fariinisokeria
Muut täyteainekset:
2 ½ dl Flora Vispiä
½ dl vaniljakreemijauhetta
100 g puolukoita
Tee kinuskikastike mieluiten jo edellisenä päivänä. Mittaa kuohukerma ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna, kunnes seos kiehahtaa, mutta älä keitä sen kauemmin. Anna kinuskikastikkeen jäähtyä kylmäksi. Vain täysin kylmä kastike vaahtoutuu. Nopeuta jäähtymistä kylmässä vesihauteessa ja siirrä sitten jääkaappiin. Vatkaa kastike vaahdoksi.
Vaahdota kevytvispi. Yhdistä kinuskivaahdon kanssa. Sekoita joukkoon vaniljakreemijauhe ja puolukat (pakastepuolukat voi lisätä jäisinä).
Jos tekee liivaatteettoman ohjeella, niin miten paljon tulee puolukoita? Kumman ohjeen osalta etenemistä jatketaan? Entä kerman määrä, yhtälailla? Vadelmia oli muistaakseni 400g, tässä puolukoita 150g. Ja siis ilman liivatteita haluan tämän tehdä. Kiitos! 😀
Kiitos myötätunnosta mari-johanna 🙂
Mielestäni kerma ei ollut lämpöisessä sen enempää kuin normaalistikaan, tein täytteen yhdellä kertaa valmiiksi. Onneksi oli tiivis irtopohja vuoka 🙂
Täytyy tehdä testikierros, yksi arlan laktoositon, yksi tavis ja yksi joku muu laktoositon.
Marika: harmillinen juttu! Joskus kermalle voi käydä noin, jos se on päässyt huoneenlämpöiseksi ja sitä vatkaa liikaa tai joukkoon lisää nestemäistä tai lämmintä ainesosaa (viimeksi mainitusta ei liene tässä kysymys). Unohtuiko kermavaahto vaikka pitkäksi aikaa pöydälle?
mari-johanna
Marika Tourunen: En usko että syy on laktoosittomien tuoteiden,sillä itse laitan paljon laktoositonta eikä minulla koskaan ole käynyt kerman ja tuorejuusto kanssa noin. Missä sitten voisi olla syy koska myös vatkainta olen käyttänyt eikä sekään lain alaisuus siis päde. 🙂
Minä osaan lähettää sinulle siis vain myötätuntoa, harmillista jos noin käy. Jäädään odottelemaan ehkä joku viisaampi meille kertoo…. 🙂
Onkohan muilla käynyt niin, että kun tuorejuuston sekoittaa kermavaahtoon, se vetistyy, muuttuu ihan liruksi? Voisko syynä olla se, että ajatuksissani sekoitin vatkaimella enkä käsin? Tai sitten se, että sekä kerma että tuorejuusto oli laktoosittomia?
Hannuli: Huomasin, että mainitsit kakun leikkaamisen osiin. Nythän olet sen jo selättänyt, mutta siltä varalta, ettet ole huomannut, niin kerronpa, että uusimman videon aihe on juuri kakkupohjan leikkaaminen. Halutessasi voisit katsoa videon vaikkapa kertauksena. 🙂
Hannuli: upeaa kuulla, että siellä on rikottu rajoja ja koettu onnistumisia. Rohkeasti vaan uusia haasteita kohti! 🙂
sojan kotikeittiö
Ihanaa Hannuli, tervetuloa hurahtaneiden joukkoon =)
Hannan koekeittiö
Moi, olin ajatellut viime perjantaina tehdä juhlapöydän raitakakkua, josta sainkin vinkin sinulta, kiitokset kovasti. Teinkin sen sijaan elämäni ensimmäisen täytekakun sokerikakkupohjalla. Täytteeksi laitoin tätä kinuski-puolukkatäytettä. Että siitä tuli hyvää! Täyte on aivan taivaallista! Olen aina vältellyt täytekakun tekoa, kun kakun leikkaus kolmeen osaan on kammoksuttanut minua. Mutta se onnistuikin ihan hyvin 🙂 Kuorrutteeksi tein kinuskikuorrutteen, se ei mennyt ihan reunoille asti eikä se ole kovin esteettinen, mutta maku on hyvä. Parempi kuorrute olisi varmaan kermavaahto ja pursottimella tekisi kukkia tai tähtiä reunoille ja keskelle tulisi puolukoita. Mä olen nyt ihan totisesti hurahtanut leipomiseen 🙂
Molla: riskittömin vaihtoehto olisi jokin kaulittava kuorrute. Kyllä kinuskikin varmasti säilyy hyvänä. Pursotukset ovat ehkä hankalimpia, jos kakku pääsee liikahtamaan. Vaahdon kuljettaminen ja pursottaminen perillä on varmasti ihan ok.
Moi, olen suunnitellut tekeväni kakun tällä täytteellä. Valmis kakku pitäisi kuitenkin kuljettaa julkisilla tarjolle, joten kuorrutus mietityttää. Kuljetusmatka on lyhyt, mutta pelkään kuorrutuksen kärsivän, jos kakku hieman liukuu rasiassa. Sopisiko vaahtokarkkikuorrutus tähän makunsa puolesta? Siinä ei kai ole niin paljon pelkoa kuorrutteen matkavaurioista? Tai mitä muuta suosittelisitte? Yhtenä vaihtoehtona olen pohtinut vaahdotetun kinuskin kuljettamista mukana ja kuorrutuksen lisäämistä perillä.
NAMSKIS:
Ohjeen mukaan tätä ei keitetä. Vain kiehautus, sen verran (minuutti pari), että fariinisokeri on varmasti liuennut kermaan. Jos keitetään pidempään, tulee kinuskia, ei kinuskikastiketta. Seuraavalla kerralla sitten! 🙂
Moikka! Miksi tässä ohjeessa kinuskikastike täytyy keittää, kun kinuski-vadelmatäytteessä se täytyy kiehauttaa?
Keittin kinuskikastikkeen, jolloin oli seuraavana päivänä niin kovaa ettei saanut vatkattua. Onko siis parempi vain kiehuttaa?
Tein tästä tänään juustokakku version. Vähän reilummin aineksia ja puolukat keksipohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi ja sitten massa päälle. En malttaisi lauantaihin odottaa maistamista, massa ainakin maistui herkulliselta.
Ihana täyte. Makuvivahde kahviin. Kelpasi oikein hyvin sekä lapsille että aikuisille (isänpäivänä). Helppo tehdä. Ehdottomasti tulee jatkossakin tätä tehtyä.
Olen tekemässä kakkua tällä täytteellä kahteen väliin, kakun halkaisija 28 cm, riittääkö nelinkertainen ohje?
No joo, toi ollenkaan oli ehkä hieman liioiteltua 🙂 Mut miedoksi se maku jäi. Tänään kokeilen niin, että käytän kakun väliin vain sen vaahdotetun kinuskikastikkeen. Jos sitten maku tulis kunnolla esiin 🙂
sojan kotikeittiö
ja ehkä se kinuski just kaipaa ne puolukat tai muun hapokkaan seurakseen noustakseen esiin?
sojan kotikeittiö
ja mie luulisin, että toi myös makea päärynä ”syö” kinuskin makua. Mut on totta, että tässä täytteessä kinuskia on mukavan sopivasti, sellanen lievä kahvintuntu myös ehken?
HEIJO:
”Ollenkaan!” No, ne makuasiat! ;-)Tokihan kinuskilta heti makua nipistetään, jos seurana on jotain muuta, esim. kermaa tai tuorejuustoa. Varmasti pelkkä kinuskikastike olisi maun voimakkuutta ajatellen paras, varsinkin jos makeus ei haittaa.
Tein tätä ilman puolukoita päärynättäytteen seuraksi. Miksi kinuskin maku katoaa kakkuun laitettaessa? Kipossa valmis täyte maistuu taivaallisen ihanalta, mutta valmiissa kakussa kinuski ei maistu ollenkaan. Olen nyt tehnyt kaksi versiota. Ensimmäisessä kakussa oli yksi kerros kinuskia ja yksi kerros päärynää, kinuski ei maistunut ollenkaan. Toiseen versioon tein kaksi kinuskia ja yhden päärynän, edelleen sama homma. Kinusin maku ei erotu sitten millään. Pitää vissiin seuraavaan tehdä pelkästä vaahdotetusta kinuskikastikkeesta täytevälit, jos sitten maistuis..
kakku-koira
Juu kiitti! Sitää olenkin vähän ajatellut, mutta en tiennyt tuleeko liian makea;) Kokeiluun menee!!!
sojan kotikeittiö
kinuskikuorrute pintaan ja kermareunat, itse tehnyt just näin pari kertaa
kakku-koira
Ajattelin laittaa kesällä tekemääni karviaismarjahilloa ja tätä kinuskitäytettä sukulaisen 60.v kakkuun, mutta en tiedä minkä kuorrutuksen teen. Kakusta tulisi gluteeniton. Onko kellään ideoita?
Elisa: kun teet täytteen ilman liivatetta, kannattaa seurata suoraan vadelmatäytteen ohjetta, mutta käyttää puolukoita. Tuorejuustoa voit lisätä täytevaahtoon, vaikka sitä ei vadelmaversiossa käytetäkään. Jos teet kahdesta levypohjasta kakun, 1,5-kertainen annos riittää (vadelma-kinuskitäytehän on mitoitettu jo valmiiksi kahteen täyteväliin, mutta sinun kakkusi on ehkä hieman tavallista kookkaampi).
Hei, Ajattelin tehdä tämän täytteen kääretorttupohjista tehtyyn levy kakkuun, voiko silloin jättää tuon liivatteen pois ? Huomasin että tuossa on ohje liivattomaan, mutta haluaisin laittaa kumminkin tuon tuorejuuston. Monikertaisena teen täytteen jos tulee kumpaankin pohjaan se 4-5 kananmunaa ja kaksi väliä ? -kiitos- 🙂
KATTILAINEN:
Ei varmaan mitään katastrofia tapahtunut. Jos jääkaappiin laittaessasi et huomannut seoksessa isompaa häikkää, niin tuo parin minuutin kiehutus tuskin vaikutti rakenteeseen mitenkään. Toivottavasti tuli nami täyte. 🙂
Hei apua!! Tein juuri tuon kinuskikastikkeen ja jälkeenpäin luin kermapurkin tuoteselosteesta, niin siinä lukee että ei kestä keittämistä! Kyseessä on siis laktoositon kerma. Mitä sille tapahtuu, jos ei kestä keittämistä? Laitoin sen jo jääkaappiin kylmenemään. Hyvän makuista se ainakin oli. Onko joku tehnyt joskus laktoosittomasta kermasta? Mun olis vähän pakko tehdä.
NINNIP:
Kumpikin kuorrute on ok, mutta valuvan efektin saat aikaan kinuskikuorrutteella. Valuta lämpimänä. Kun kaadat tarpeeksi paljon kinuskia kakun päälle, se alkaa valua kakun reunoilta alas. Jos et halua peittää reunoja kokonaan, tarkkaile tilannetta ja siirtele tarvittaessa liiallista valumaa lastalla takaisin ylös kakun päälle. Täytteessä vadelmat voit korvata puolukoilla. Samaan tapaan onnistuu puolukoiden sokerointi koristeeksi kuin karpaloidenkin. 🙂
Vielä yksi kysymys lisää. 🙂 Haluaisin laittaa kakun päälle siis fudge tai kinuskikuorrutteen ja haluaisin siihen sellaisen valuvan efektin. Kummalla onnistuu paremmin ja kaadanko sen vielä kakun päälle lämpimänä? Osastko vielä sanoa, että saisikohan puolukoitakin sokeroitua koristeeksi samalla tapaa kuin karpaloita (kastetaan munanvalkuiasvaahtoon ja pyöritellään sokerissa?
T. nina
Heippa!
Teen syntymäpäiväjuhliin kakun johon ajattelin puolukkakinuski täytettä ja voi-sokerikakkupohjaa. Tuleeko todella äklö makea jos tekee vielä fudge kuorrutteen? Vai mitä kuorrutetta suosittelisit? ja voiko tämän tehdä vadelma mascarpone täytettä soveltaen, siten että vaihtaa vadelmat puolukkaan ja lisää kinuski vaahdon joukkoon?
P.s. Kovin kaipailisin lisää sämpylöiden ja leivän leivontaan esim. juuri puolukoita ja omenia ym. hyödytäen niihin. 🙂
Terv. nina